Και γιατί να έχω ψυχολόγο στο τμήμα;| ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουνίου, 2014, ωστόσο επίκαιρο -δυστυχώς καθυστερημένα- για τη αναγκαιότητα της παρουσίας ψυχολόγου σε Αστυνομικές Υπηρεσίες.

γραφει ο Αρχιφύλακας Α.Υ., Χρήστος ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ- Πτυχιούχος Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Η αλήθεια είναι ότι πολύ συνάδελφοι βλέπουν τους ψυχολόγους ‘απεναντί’ τους, σαν κάποιο κριτή που θα τους τιμωρήσει και θα τους πάρει το όπλο, μειώνοντας συγχρόνως και το εισόδημα τους. Η αλήθεια βέβαια είναι εντελώς διαφορετική, ο ρόλος του ψυχολόγου προσφέρεται σαν στήριγμα στις δύσκολες συνθήκες εργασίας μας, για να προλάβει και να βοηθήσει σε δύσκολες καταστάσεις που μπορούν να προκύψουν στην καθημερινότητα του Αστυνομικού.
Ιδιαίτερα στην σύγχρονη εποχή που το άγχος έχει γίνει μέρος της ζωής μας, συν το ότι το επάγγελμα μας κατατάσσεται στις πρώτες πεντάδες των πιο στρεσογόνων επαγγελμάτων και σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μίγμα για τη ψυχική ισορροπία του σύγχρονου Αστυνομικού.
Τα στατιστικά είναι αποκαρδιωτικά, από το 2010 έως το 2013 το σώμα της Αστυνομίας μετρά 16 αυτοκτονίες, ενώ επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει μιλούν για μέσο όρο ζωής των αστυνομικών στη χώρα μας, τα εξήντα έξι (66) έτη, λόγω της φύσης της δουλείας τους, χωρίς να αναγνωρίζεται ως επικίνδυνη και ανθυγιεινή! Ο συνδυασμός της άσχημης οικονομικής κατάστασης που έχουν περιέλθει οι ένστολοι λόγω των περικοπών, καθώς και οι συνθήκες στις οποίες οι αστυνομικοί καλούνται να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους, όπως η κόπωση, η έκθεση σε κινδύνους, οι πιέσεις που δέχονται από τους ανωτέρους τους, τα κυλιόμενα ωράρια, η υπερεργασία και η απόδοση περιστατικών βίας στον κάθε αστυνομικό αυξάνουν επικίνδυνα τη ψυχολογική πίεση που δέχεται ο σύγχρονος Έλληνας αστυνομικός.
Υπάρχουν επιστημονικές δράσεις και παρεμβάσεις που μπορούν να αποφορτίσουν όλη αυτήν την πίεση που δέχεται ο ένστολος σήμερα. Ενδεικτικά, μερικές από αυτές θα μπορούσαν να ήταν η ευαισθητοποίηση του προσωπικού σε ψυχολογικά θέματα όπως το άγχος, το μετατραυματικό stress, η ενημέρωση για τη σημασία του σωστού ωραρίου και των αρνητικών επιπτώσεων της υπερεργασίας, ενημέρωση και διαλέξεις σε θέματα που απασχολούν το αστυνομικό προσωπικό και στα οποία μπορεί να παρεμβαίνει ψυχολόγος, και παροχή ψυχολογικής στήριξης στο προσωπικό όποτε αυτό ζητηθεί.
Η Αστυνομία έχει στους κόλπους της πολλούς συναδέλφους με πτυχίο Ψυχολογίας που θα μπορούσαν, χωρίς να γίνουν προσλήψεις να μετακινηθούν σε τέτοιες θέσεις που η σύγχρονη εποχή μας επιβάλλει. Η ευαισθητοποίηση των συναδέλφων και το ξεπέρασμα των taboo απέναντι στα ψυχολογικά θέματα είναι αναγκαία, όπως μας δείχνουν και οι αριθμοί ένας στους τέσσερις ανθρώπους θα περάσει κάποιο ψυχιατρικό πρόβλημα στη διάρκεια της ζωής του και η συμβολή των ψυχολόγων κρίνεται απαραίτητη.
Στις ασθένειες που αφορούν το σώμα μας, όπως ένα χτύπημα ή ένα απλό κρυολόγημα, τρέχουμε απευθείας στο γιατρό να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Γιατί δεν νοιαζόμαστε με τον ανάλογο τρόπο και για τη ψυχή μας;

Πηγή

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport