Η αποχώρηση του Frontex και των Οργανισμών από τα Ταμπάκικα- Μόνη η ΕΛΑΣ παρέμεινε στο χώρο

Η πρόθεση αποχώρησης του Frontex από τα Ταμπάκικα της Χίου, έχει προκαλέσει τη σταδιακή αποχώρηση και των εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν το κέντρο, αφήνοντας μόνη της την Αστυνομία και τον οργανισμό NRC, με έντονο -πλεον- το πρόβλημα της καταγραφής και ταυτοποίησης των μεταναστευτικών ροων στο νησί.

tourkiaprosfyge.jpgΜε τις μεταναστευτικές ροές στο νησί της Χίου καθημερινά να υπολογίζονται σε περίπου 1000άτομα, η αναγγελία πρόθεσης του FRONTEX να αποσύρρει (από τις 14/12) από το νησί τους 32Αξιωματικούς του Οργανισμού, είχε ως αποτέλεσμα να συμπαρασύρει στην αποχώρηση και εθελοντικές οργανώσεις, με αποτέλεσμα ο αριθμός ταυτοποίησης, στις μεταναστευτικές ροές, να περιορίζεται σε -μόλις- 500 άτομα την ημέρα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, εκφράζεται η “ανησυχία” στοιχείων αμιάντου -στις παλιές «λαμαρίνες» ελενίτ- που στεγάζουν την οροφή του παλιού βυρσοδεψείου στα Ταμπάκικα της Χίου, στο χώρο του οποίου πραγματοποιείται προσωρινά η διαδικασία της καταγραφής των μεταναστευτικών ροών που φτάνουν στο νησί. Όπως επισημάινεται αρκετοί υπάλληλοι του Οργανισμού, αν και πηγαίνουν καθημερινά στον χώρο όπου έχουν διατεθεί, ωστόσο, αρνούνται να εισέλθουν στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων του αποχαρακτηρισμένου- πια- βυρσοδεψείου.

Η συνδρομή του Frontex, υποστήριζε τη διαδικασία καταγραφής ως προς τη διαδικασία «screening» των εισερχόμενων μεταναστευτικών ροών και το διαχωρισμό των προσφύγων, ως προς την υπηκοότητάς τους, προκειμένου όσοι ταυτοποιούνται ως πρόσφυγες, να συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Με εσωτερική συνεννόηση του Frontex με την οργάνωση «Samaritans purse» η καταγραφή των βασικών στοιχείων των μεταναστευτικών ροων, μεταφέρθηκε από τα Ταμπάκικα, στις δομές της Σούδας. Ωστόσο, η ταυτοποίση γίνεται μετ εμποδίων, καθώς οι νεοεισερχόμενοι λαθρομετανάστες, μεταφέρονται για πρώτη καταγραφή στη Σούδα, επιστρέφουν στη συνέχεια στα Ταμπάκικα και πάλι στο Κάστρο όπου διαβιούν, επισημαίνουν εμπλεκόμενοι στη διαδικασία καταγραφής από υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, και κάποιες ελάχιστες εθελοντικές οργανώσεις που προσφέρουν -ακόμα- την εργασία τους.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport