ΓΑΔΑ: «Επιτέθηκαν με μπογιές, πέτρες, καδρόνια, μπουκάλια σε αστυνομικούς, για να καταλάβουν το οδόστρωμα«

Ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, για τα επεισόδια σε πορεία αντιεξουσιαστών στο κέντρο της Αθήνας

Σύμφωνα με τη επίσημη ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η ΓΑΔΑ, « μετά από κάλεσμα διαφόρων Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκε συνάθροιση (04/11-19.00) περίπου 400 ατόμων, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών, είχε κοινοποιηθεί στους οργανωτές, απόφαση (σύμφωνα με το Νόμο 4703/2020 περί «Δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων»), για την οριοθέτηση τυχόν πορείας σε μία λωρίδα κυκλοφορίας, προκειμένου να μην παρακωλυθεί η κίνηση των οχημάτων«.

«Η πορεία γνωστοποιήθηκε μισή ώρα αργότερα (04/11-19.30), και ενημερώθηκαν οι συγκεντρωθέντες από τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων. Έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους οι συγκεντρωθέντες (05/11-20.10), επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις με μπογιές, πέτρες, καδρόνια, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα, προκειμένου να τις διασπάσουν και να καταλάβουν όλο το οδόστρωμα, διαταράσσοντας έτσι την κοινωνικοοικονομική ζωή του κέντρου της Αθήνας«.

»Οι αστυνομικές δυνάμεις, απώθησαν τους επιτιθέμενους με περιορισμένη χρήση των αναγκαίων μέσων, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και οι συγκεντρωμένοι διασκορπίσθηκαν μέσω της οδού Ασκληπιού στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, όπου διασπάσθηκαν σε μικρότερες ομάδες. Στη συνέχεια (04/11-20.30) ομάδες ατόμων, περιμετρικά της πλατείας Εξαρχείων, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων τους οποίους χρησιμοποίησαν ως οδοφράγματα και εκδήλωσαν διαδοχικές επιθέσεις στις αστυνομικές δυνάμεις με μολότοφ, πέτρες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα, προξενώντας παράλληλα φθορές και σε σταθμευμένο όχημα στο σημείο, ενώ κατασχέθηκαν ξύλινο κοντάρι, αντιασφυξιογόνος μάσκα και κράνος μοτοσικλέτας«.

»Στη συνέχεια (04/11-23:30) ομάδες ατόμων εκδήλωσαν εκ νέου επιθέσεις προς τις αστυνομικές δυνάμεις ρίπτοντας πάνω από 100 βόμβες μολότοφ, καθώς και πέτρες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα από εμπρησμό να προκληθεί και η ολοσχερής καταστροφή σταθμευμένου οχήματος, ενώ στο σημείο βρέθηκε και κατασχέθηκε αυτοσχέδιος εμπρηστικός εκρηκτικός μηχανισμός«.

»Συνολικά συνελήφθησαν 16 άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της αντίστασης, απείθειας, διατάραξης κοινής ειρήνης, απόπειρας σωματικών βλαβών, εξύβρισης, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων. Την υπόθεση χειρίστηκε προανακριτικά η Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη αρμόδια Εισαγγελική Αρχή«.