ΓΑΔΑ: ΕΔΕ για ΜΑΤά σε διερεύνηση καταγγελίας του Γραμματέα του “Μέρα 25”

Η καταγγελία του Γιάνη Βαρουφάκη προκάλεσε ΕΔΕ για διερεύνηση των πραγματικών περιστατικών

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε.), μετά τις καταγγελίες του Γραμματέα του «ΜΕΡΑ 25» για επίμεμπτη σε βάρος του συμπεριφορά από αστυνομικό, κατά τη διάρκεια σημερινής συγκέντρωσης έξω από το Εφετείο Αθηνών».

Προηγήθηκε η καταγγελία του Γιάννη Βαρουφάκη στην εκπομπή του realfm 97,8 (ηχητικό ) για επεισόδιο με αστυνομικό των ΜΑΤ έξω από το Εφετείο (07/10) καθώς όπως ο ίδιος υποστηρίζει, “κάποια στιγμή άρχισαν επεισόδια μετά την χαρμόσυνη απόφαση του δικαστηρίου για τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής. Ήμασταν εκεί με το ΜέΡΑ25 μπροστά από το Εφετείο στη διασταύρωση Αλεξάνδρας με Λουκάρεως. Έπεσαν δακρυγόνα, κάποια προβοκάτσια έγινε από τους γνωστούς αγνώστους. Δεν θα είδα. Ένιωσα τα δακρυγόνα, ήταν μια δύσκολη κατάσταση. Είχαμε πρόβλημα αναπνοής και εγώ με τη σύζυγό μου. Υπήρχαν και ηλικιωμένοι με αναπνευστικά προβλήματα. Είναι τα γνωστά αυτά που συμβαίνουν. Ανεβήκαμε το δρομάκι της Λουκάρεως, έφευγε πολύς κόσμος. Κάποιοι έκαναν εμετό, κάποιοι είχαν δύσπνοια, κάποιοι έτρεχαν. Εκεί είδα μια διμοιρία των ΜΑΤ, δίπλα μου, που ήταν ακριβώς δίπλα μου και έριχναν δακρυγόνα στους ανθρώπους που έτρεχαν να φύγουν, στις πλάτες τους, χωρίς αιτιολόγηση. Δεν ήταν σε άμυνα οι αστυνομικοί. Πολύ ήρεμα, όσο μπορούσα να αναπνεύσω, πλησίασα τον πρώτο άνδρα των ΜΑΤ και του είπα ήρεμα να μην ρίχνουν άλλο στον κόσμο δακρυγόνα, θέλει απλά να φύγει ο κόσμος και με έβρισε με λόγια που δεν θα σας πω. Βγάζω την ταυτότητα μου εκείνη τη στιγμή και του λέω είμαι βουλευτής και μου απάντησε “ακόμα ένας λόγος να σε γ%#[email protected]#ω βρε α$#[email protected]ι”. Μίλησα μόλις και με τον κ. Χρυσοχοΐδη για το περιστατικό.

Απαίτησα από τον κ. Χρυσοχοΐδη να παύσει τουλάχιστον προσωρινά τους υπεύθυνους των ΜΑΤ στη συγκεκριμένη περιοχή μέχρι να διερευνηθεί. Μου απάντησε ότι ‘τους ανθρώπους που κράτησαν ζωντανή την Αθήνα σήμερα στα επεισόδια αυτά, δεν θα τους παύσω. Αλλά έχω υποχρέωση να ψάξω να βρω ποιος το είπε. Του είπα ότι “δεν είναι ένας άνθρωπος”. Αυτή η διμοιρία δεν είχε διακριτικά. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Αξιωματικός τους δεν το ήξερε αυτό. Δεν τόλμησα να τον ρωτήσω για τα διακριτικά του, ήταν έτοιμος να με χτυπήσει έτσι κι αλλιώς, αφού ήξερε ποιος είμαι. Δεν πρόκειται να με πείσει κάποιος ότι πρόκειται για ένα σάπιο μήλο σε ένα βαρέλι με μήλα. Δεν παρενέβη κανείς, αλλά επειδή είμαι βουλευτής και μιλάω πάντα ήρεμα και προσπαθώ να είμαι δίκαιος στη συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών. Θέλω να υπάρξει μια καταδίκη. Η σημερινή καταδίκη της ΧΑ είναι μια σημαντική στιγμή για όλους μας και δεν πρέπει να αμαυρωθεί. Ο αγώνας κατά του ναζισμού πρέπει να συνεχιστεί, δεν τελειώνει με μια καταδίκη” κατέληξε ο ίδιος .

Μέσω Twitter απάντησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέροντας ότι οι ισχυρισμοί του Γραμματέα του “Μέρα25” διερευνώνται από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.