Οι «μοναχικοί λύκοι», η συνεργασία αντιτρομοκρατικής, ΥΠΕΞ και ΕΥΠ, η δημιουργία τζαμιού και η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. για το ζήτημα των τζιχαντιστών.
Οι «μοναχικοί λύκοι» των τζιχαντιστών μπορούν να δράσουν οπουδήποτε αν δεν έχουν παρελθόν, το υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να συνεργαστεί για το σοβαρό θέμα, ενώ η Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας, όπως θα μετονομαστεί η ΕΥΠ, όταν έχει πληροφορίες για προπαρασκευαστικές ενέργειες βοηθητικών ατόμων που εντοπίζονται στη χώρα μας να τις «μοιράζονται» με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, χωρίς η μία υπηρεσία να «μπερδεύεται στα πόδια της άλλης», επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, σχεδόν 20 ημέρες πριν βρεθεί στη σύνοδο κορυφής των αρμόδιων υπουργών-χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα συζητηθεί το θέμα των τζιχαντιστών.
«Το απρόβλεπτο δεν προβλέπεται, εξού και απρόβλεπτο», σημειώνει ο κ. Πανούσης σχετικά με τον εντοπισμό «μοναχικών λύκων» για τον οποίο πρέπει να υπάρχει πολύ καλό δίκτυο πληροφοριών εκτός και αν υπάρξει «τυχαίο γεγονός» πριν από κάποια ενέργεια.
Ο αρμόδιος υπουργός τονίζει πως το δίκτυο πληροφοριών μπορεί να σταματήσει κάτι, εκεί που υπάρχει και από την πλευρά των τζιχαντιστικών ομάδων μια συλλογικότητα στην απόφαση ενέργειας και διαρροή της προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, εκεί όμως που ο άλλος είναι μόνος του είναι δύσκολο να εντοπιστεί αν δεν έχει παρελθόν.
«Ζήτημα κοινό, το ζήτημα των τζιχαντιστών»
«Αν κάποιος μυήθηκε στο Κοράνι και κάνει μία φυσιολογική ζωή, αλλά μέσα σε αυτά έχει σκεφτεί κάτι ακραίο είναι δύσκολο να τον σταματήσεις. Αν όμως είναι μαχητής, είναι στη Συρία και γυρνάει, εντάξει είναι μεν μοναχικός λύκος, αλλά είναι και σχετικά σεσημασμένος, οπότε πρέπει οι μυστικές υπηρεσίες να έχουν τέτοιες εικόνες ανθρώπων που έχουν πάει, έχουν δει, έχουν κάνει», επισημαίνει ο κ. Πανούσης, ο οποίος θεωρεί ότι το σχετικό ζήτημα δεν είναι αποκλειστικά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι και του υπουργείου Εξωτερικών, όπως επίσης και της ΕΥΠ.
Ο αναπληρωτής υπουργός θεωρεί ότι το θέμα των τζιχαντιστών δεν εντάσσεται ούτε στο οργανωμένο έγκλημα, ούτε στην ακριβώς τρομοκρατία, καθώς «ναι μεν είναι αλλά δεν έχει τα χαρακτηριστικά τα πολιτικοκοινωνικά που υποτίθεται ότι έχει η τρομοκρατία ή είχε κάποτε. Είναι ένα φαινόμενο οριζόντιο που έχει να κάνει με έναν πόλεμο ακήρυχτο ανάμεσα σε όλες τις χώρες και σε αυτούς που ονομάζονται τζιχαντιστές», εξηγεί.
Ο κ. Πανούσης εκτιμά επίσης ότι «δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος στην Ελλάδα αύριο, αλλά επειδή αυτά τα φαινόμενα δεν είναι γραμμικά, είναι χαοτικά, δηλαδή συμβαίνει κάτι αυτή τη στιγμή στο EUROGROUP μπορεί να επηρεάσει κάποια χώρα μπορεί να επηρεάσει την άποψη των τζιχαντιστών, μπορεί να κάνει διάφορα σπιράλ, για αυτό καλά είναι να έχουν το νου τους».
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη συμπληρώνει: «Επειδή ξεχώρισα την εξωτερική από την εσωτερική ασφάλεια, η ΕΥΠ αφενός πρέπει να κάνει τη δουλειά για να μαθαίνει πληροφορίες αφετέρου αν πιστεύει ότι τζιχαντιστές ή κάτι άλλο θα τελέσουν κάποια εγκλήματα στην Ελλάδα που δεν είναι αναγκαστικά να είναι εγκλήματα, δηλαδή να σκοτώσουν, αλλά προπαρασκευαστικές ενέργειες για άλλους, να ενημερώνουν και τις Ελληνικές υπηρεσίες, την αντιτρομοκρατική και δεν ξέρω τι άλλο, αλλά όχι να μπερδεύονται οι δύο υπηρεσίες, η εσωτερική με την εξωτερική ασφάλεια γιατί είναι αναποτελεσματικό αυτό. Θέλω να ελπίζω και όποιος μουσουλμάνος στην Ελλάδα είναι ενταγμένος, δεν έχω αυτή τη στιγμή κάποια ένδειξη Ελλήνων μουσουλμάνων που έχουν, ή τουλάχιστον δεν ξέρω εγώ αν έχουν οι μυστικές υπηρεσίες, που έχουν ασπαστεί αυτά τα πράγματα. Εγώ θα πάω στις 12 Μάρτη σε συνάντηση των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, οι Γάλλοι και σωστά βάζουν το ζήτημα της ριζοσπαστικοποίησης και του τζιχαντισμού. Οπότε πρέπει και ως χώρα να έχουμε και εμείς μία άποψη και να έχουμε μία ένα σχέδιο αποτροπής».
«Υποχρέωσή μας η δημιουργία τζαμιού»
Ο κ. Πανούσης επεσήμανε επίσης την άποψή του για τη δημιουργία τζαμιού ως μία υποχρέωση μας απέναντι στην Ευρώπη, στον πολιτισμό, και την ανεξιθρησκία. Συμπληρώνει επίσης πως «δεν μπορείς να ταυτίσεις το τζαμί σώνει και καλά με τζιχαντιστές, με την ίδια έννοια και σε χώρες που είναι μουσουλμανικές δεν πρέπει να γίνονται εκκλησίες χριστιανικές, γιατί μπορεί να μαζευτούν και να κάνουν κάτι. Τώρα που γίνεται, που θα γίνει αν θα είναι ένα. Είναι λάθος να συζητάμε ότι δεν γίνεται τζαμί γιατί είναι τζιχαντιστές, λάθος συζήτηση».
Νάντια Αλεξίου- NantiaReport