Γ.Πανούσης- Τ.Χριστοδουλοπούλου: Σχέδιο 100ημερών να κλείσει η Αμυγδαλέζα.

Θέματα σχετικά με τη λειτουργία των κέντρων κράτησης, για την χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων τέθηκαν στη δίωρη συνάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Γ.Πανούση, με την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου στο Μέγαρο της Λ.Κατεχάκη.

image

Σε “εποπτευόμενη ελευθερία” προσανατολίζεται η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση λαθρομεταναστευτικών ροών και μετατροπή των κλειστών κέντρων σε ανοιχτές δομές κράτησης. «Με την αναπληρώτρια Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής η οποία θα λάβει όλα αυτά τα ζητήματα ασύλου και πρώτης υποδοχής για να δούμε τις λεπτομέρειες. Αυτό το μοντέλο όμως που είδα που μου θύμιζε πριν την Αμερικάνικη επανάσταση τα σκλαβοπάζαρα έχει τελειώσει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής Υπουργός.
Σύμφωνα με το Γ.Πανούση «στόχος είναι σε 100 ημέρες να κλείσει η Αυγδαλέζα και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να προχωρήσουν οι διαμορφώσεις χώρων Αττικής για τρια κέντρα ανοιχτής φιλοξενίας μεταναστών, μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και θέλουμε να την επιταχύνουμε» επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «Καταρχήν δεν θα βγουν στους δρόμους, οι δομές της ελεύθερης ανοιχτής φιλοξενίας δεν είναι να βρίσκονται στους δρόμους. Θα έρχονται μέσα να κοιμούνται, θα μένουν , θα έχουν μια μορφή εποπτείας εν ελευθερία. Δεν είναι ότι ξαφνικά θα βγουν 4.500 άνθρωποι στους δρόμους και θα ληστεύουν, θα βιάζουν, θα σκοτώνουν θα κλέβουν καταρχήν δεν έχουν κάνει τέτοια εγκλήματα αλλά δεν μπορούμε να τους κρατάμε με αυτό τον τρόπο που τους κρατάμε. Μας έρχονται καταγγελίες συνεχώς από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια » διευκρίνησε ο Γ.Πανούσης.
Για τους λαθρομετανάστες εγκλείστους, αναφέρθηκε σε«μια επιτροπή που συστήνεται θα προχωρήσει σε επανέλεγχο όλων των φακέλων για έναν προς έναν. Θα διαπιστώσουμε ποιοι είναι άρρωστοι, ασυνόδευτοι ανήλικοι, μετανάστες με σημαντικό χρόνο κράτησης ακόμα και 18 μήνες, ποιοι δικαιούνται άσυλο, ποιοι δεν μπορούν να απελαθούν κ.α κατηγορίες και αναμένεται τις προσεχείς 5-10  ημέρες να παραδώσει τα στοιχεία. Κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά. Θα εφαρμόσουμε την λεγόμενη “εποπτευόμενη ελευθερία”».
Όπως σημείωσε, οι “αναχωρήσεις” των λαθρομεταναστών από την Αμυγδαλέζα, θα πραγματοποιηθεί σταδιακά υπο κρατική μέριμνα, για κάποιες κατηγορίες λαθρομεταναστών- ασθενείς και ασυνόδευτα ανήλικα- ενώ θα προβλέπονται και χώροι προσωρινής φιλοξενίας αστέγων, για την εξυπηρέτηση των λαθρομεταναστών. «Είδα 1.500 ανθρώπους σε κατάσταση απόγνωσης και εξαθλίωσης από το ντύσιμο μέχρι τα πρόσωπά τους. Πήγα και είδα που μένουν, το κελί της φυλακής θεωρείται πολυτελής σουίτα μπροστά σε αυτό που είδα. Σε ένα χώρο που δεν χωράνε δύο να είναι τέσσερις, μυγάκια παντού, άνθρωποι με σαγιονάρες με 5 βαθμούς έξω και με ρούχα καλοκαιριού, βρώμικοι. Δεν υπάρχει γιατρός να τους βλέπει σε καθημερινή βάση, δεν υπάρχουν στοιχειώδη φάρμακα άρα από την πρώτη μέρα πρέπει να διορθωθούν αυτά ή τουλάχιστον να γίνουν καλύτερες οι συνθήκες μέχρι να δούμε πως ακριβώς θα γίνει η μετακίνηση » αναφέρεται χαρακτηριστικά ο Γιάννης Πανούσης.
Όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, η διαχείριση των πόρων δομών στις λαθρομεταναστευτικές ροές, είναι ευρωπαϊκό “πρόβλημα” και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται, «Πως μπορείς να φρουρείς τα σύνορά σου για να μην πολλαπλασιάζεται το θέμα γιατί επαναπροωθούμε 70 και μπαίνουν 700 άρα το παιχνίδι θα παιχτεί στην Ευρώπη » τονίζει ο απλήρωτης Υπουργός.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport