Φυλάκιο, Έβρου: Επέκταση για τον καταυλισμό λαθρομεταναστών σε εγκαταλελειμμένη βιοτεχνία παραγωγής στρατιωτικού ρουχισμού

Στην περιοχή της Ορεστιάδας προετοιμάζεται δομή- καταυλισμό αλλοδαπών μουσουλμάνων από την Κυβέρνηση

Την επέκταση καταυλισμού λαθρομεταναστών δυναμικότητας 1.500 ατόμων, δίπλα στο ΚΥΤ Φυλακίου, επί της οριογραμμής με την Τουρκία, όπως προκύπτει από έγγραφο του αρμόδιου υπουργείου Μετανάστευσης , αποφάσισε η Κυβέρνηση .

Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη και Προέδρου της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Βασίλη Μαυρίδη. Σε ανάρτησή του σε κοινωνικό δίκτυο, αποδίδει “κυβερνητική ανακολουθία” και ζητά από τους θεσμικούς φορείς της περιφέρειας έκτακτη τηλεδιάσκεψη.

Ο καταυλισμός των λαθρομεταναστών μουσουλμάνων σε πρώτη φάση πρόκειται να λειτουργήσει στο εγκαταλελειμμένο πρώην εργοστάσιο παραγωγής στρατιωτικών ενδυμάτων που βρίσκεται στο χωρικό Σπήλαιο Ορεστιάδας. Ο συνολικός περιφραγμένος χώρος έκτασης 10 στρεμμάτων, διαθέτει κτίριο περίπου 400 τετραγωνικών, το οποίο με τις κατάλληλες παρεμβάσεις μπορεί να γίνει λειτουργικό και να φιλοξενήσει εκεί υπηρεσίες και γραφεία. Στον υπόλοιπο χώρο θα εγκατασταθούν άμεσα λυόμενες κατασκευές για την παραμονή έως και 1.000 λαθρομεταναστών.

Πρόκειται για βιομηχανική εγκατάσταση η οποία ανήκε στην εταιρία ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΑΕΒΕ Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1996 με έδρα το Σπήλαιο Εβρου, με σκοπό μεταξύ άλλων «…την ραφή στολών των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με τις παραγγελίες των αρμοδίων υπηρεσιών τους….». Η εταιρεία μπήκε σε εκκαθάριση αρχικά και το ελληνικό Κράτος υπολογίζεται ότι διέθεσε και έχασε ένα ποσό κοντά στα €2 εκατ.. Οι εγκαταστάσεις της βιοτεχνία κατασχέθηκαν και ανήκουν σε επιχειρηματία ο οποίος είχε προμηθεύσει τα μηχανήματα παραγωγής στρατιωτικών ενδυμάτων.

Η απόφαση της Κυβέρνησης μετά την προσπάθεια να κρατηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο ασφαλής ο Έβρος έρχεται να μετατρέψει την περιοχή της Ορεστιάδας σε έναν ακόμα καταυλισμό λαθρομεταναστών με τη λειτουργία Κέντρου Κράτησης Κλειστού Τύπου, όπως στα νησιά. Ενώ στα Τουρκικά παράλια, λαθρομετανάστες από την κεντρική Ασία και την Αφρική, όπως περίπου 3.000 Σομαλοί με πρόθεση να μετακινηθούν στα ελληνικά νησιά και να προωθηθούν στην Ευρώπη.