Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Αυστηρότατοι έλεγχοι την Πρωτοχρονιά

Στο πλαίσιο ελέγχων περιορισμού διάδοσης του κορωνοϊού αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους σε όλη την επικράτεια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Χωρίς εξαιρέσεις και πιο αυστηροποιημένοι οι έλεγχοι ανήμερα παραμονή Πρωτοχρονιάς (31/12) απο τις 22:00 έως τις 05:00 το πρωί, απαγορεύεται η μετακίνηση, με εξαιρέσεις για λόγους υγείας, εργασίας και βόλτας οικόσιτου ζώου, σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη. Όπως έχει εκφραστεί εξετάζεται να επιβληθεί περιορισμός της κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, των μεγάλων πόλεων, ώστε να ελεγχθούν όλοι ανεξαιρέτως οι επιβαίνοντες στα οχήματα που βρίσκονται σε κίνηση.

Υπενθυμίζεται ότι για τη μετακίνηση παραμονή Πρωτοχρονιάς οι πολίτες εξασφαλίζουν άδεια μετακίνησης με τον κωδικό 6  τόσο για τη μετάβαση και αντίστοιχο για την επιστροφή τους. Όπως έχει ανακοινωθεί σε συγκεντρώσεις κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε σπίτια, επιτρέπονται μέχρι εννέα άτομα.

Η Αστυνομία παρουσία εισαγγελικού λειτουργού μετά από καταγγελία, μπορεί να προχωρήσει σε έλεγχο κατ οίκον ενώ σε βεβαίωση παράβασης το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη ανέρχεται στα €3.000 και για τους παρευρισκόμενους επιβάλλεται πρόστιμο €300 κατ άτομο.

Μετακινήσεις εκτός νομού
Για τις μετακινήσεις απαγορεύεται η μετακίνηση μεταξύ νόμων και τα αστυνομικά μπλόκα θα είναι ανεπτυγμένα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο καθώς και στις εισόδους και εξόδους των πόλεων.

Στο εθνικό οδικό δίκτυο εξαιρέσεις στις μετακινήσεις σε άλλον νομό, επιτρέπονται για όσους δουλεύουν σε διαφορετικό νομό απο τη μόνιμη διαμονή της οικογένειάς τους και θα χρειαστεί να επιστρέψουν. Αυτό θα γίνεται με την επίδειξη του Ε1 και του Ε9 ως έγγραφα μετακίνησης, στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Επίσης, εξαιρούνται οι μετακινήσεις για φοιτητές από την πόλη που σπουδάζουν και επιθυμούν να μεταβούν στις οικογένειά τους στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Συγκεκριμένα, οι μετακινήσεις μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων που θα επιτραπούν κατ’ εξαίρεση θα αφορούν:

– λόγους υγείας
– επαγγελματικούς λόγους
– επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
– επανένωση οικογενειών

Εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού 

1) Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία. Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη και επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας.

2) Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης

3) Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή, π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού. Σε αυτήν την περίπτωση πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη

4) Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους. Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς

5) Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1.

6) Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή.

Ωράριο λειτουργίας για τα σούπερ μάρκετ
Τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31/12) με ωράριο λειτουργίας 8:00 έως 20:00. Την Πρωτοχρονιά τα σούπερ μάρκετ θα είναι κλειστά λόγω επίσημης αργίας. Το ίδιο θα ισχύει και για τα εμπορικά καταστήματα.

Επίσης, εξαιρούνται οι φοιτητές που έχουν εγκλωβιστεί, πριν τη λήψη των μέτρων του lockdown, στην πόλη που σπουδάζουν και θέλουν να γυρίσουν στην οικογένειά τους. Σε αυτούς θα επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση φοιτητή/φοιτήτριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας.