Λάρισα: "Ευφημη μνεία" στους σωτήρες της "Μαρίας των Ρομά".

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την υπόθεση που συγκίνησε, αναστάτωσε, κινητοποίησε και ανέδειξε ένα σοβαρό πρόβλημα, της πολιτείας να αποτρέψει τις παράνομες υιοθεσίες και τη δυσκολία των πολιτών, να αποκτήσουν νόμιμα ένα παιδί.

image  Η “Μαρία των Ρομά”, εντοπίσθηκε (16/10 2013) σε επιχείρηση σε καταυλισμό Ρομά στα Φαρσαλα. Το ζευγάρι των Ρομά που τη μεγάλωνε, είχαν υφαρπαξει με ψευδείς βεβαιώσεις κι εμφάνιζαν ως βιολογικό τους παιδί τη “Μαρία” όπως την είχαν ονοματισει. Στην εξέλιξη των ερευνών, με εργαστηριακές εξετάσεις προέκυψε ότι η “Μαρία των Ρομά”, είχε γεννηθεί από Βουλγάρα Ρομά και είχε δοθεί σε παράνομη υιοθεσία με οικονομικό αντάλλαγμα.
Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σε αναγνώριση της προσφοράς τους, απένειμε στους 14Αστυνομικούς της ΑΔ Λάρισας οι οποίοι συμμετείχαν στη διερεύνηση κι εξιχνίαση της υπόθεσης “Ευφημη Μνεία”. Πρόκειται για τον ΑΔ Βασική Καραπιπερη, τον Α/Υ Αστέρι ο Μαντζιωκα, τον Υ/Α Δημήτρη Καλογρη, τον Υ/Β Κωνσταντίνο Μπετσικο, τους Αρχ/κες Γιώργο Τσιογκα, Βασίλη Νταμπουρα, Βασίλη Σιδηροπουλο, Νίκο Βλαχογιαννη, Ηλία Μπινη, τους Υπαρχ/κες Θωμά Λεμονακη, Κώστα Κουτσιούμπελα, Βασίλη Καλτσα, Απόστολο Παπακωνσταντινου και τον Αστ/κα Δημήτρη Αγγελόπουλο.
Παρουσία Εισαγγελέα, οι Αστυνομικοί της Ασφάλειας Λάρισας, εντόπισαν σε τσαντίρι, ένα κατάξανθο κοριτσάκι με λευκό δέρμα και γαλανά μάτια να κοιμάται κάτω από κουβέρτες “στρωματσάδα”. Τα βιομετρικα χαρακτηριστικά της ανήλικης δεν προσομοιαζαν στα χαρακτηριστικά των δύο Ρομά-του Χρήστου Σαλή και της Ελευθερίας Δημοπούλου ή Σελήνης Σαλή (διατηρούσε παράνομα, δύο οικογενειακές μερίδες σε δύο Δήμους με διαφορετικά στοιχεία)- οι οποίοι δήλωναν βιολογικοί γονείς του κοριτσιού. Υστερα απο εργαστηριακή εξέταση δεν προέκυψε συμβατότητα αποδεικνύοντας ότι το κοριτσάκι δεν ήταν βιολογικό παιδί του ζευγαριού. Οι Ρομά συνελήφθησαν, παραμένουν μέχρι και σήμερα προφυλακισμένοι, ενώ η “Μαρία” παραχωρήθηκε σε ίδρυμα φιλοξενίας ανηλίκων, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.
Σε συνέντευξη τύπου οι Αξιωματικοί της ΑΔ και του ΤΑ Λάρισας, αναζητούσαν πληροφορίες για τους βιολογικούς γίνεις της “Μαρίας των Ρομά”. Στα στοιχεία της είχε κοινοποιηθεί amber alert, ενώ αναγγελία καταχωρήθηκε και στη βάση δεδομένων της Interpol.
Έπειτα από έρευνες και ημέρες αναζητήσεων και τη συνδρομή της Interpol, προέκυψε  εργαστηριακή ταύτιση του γενετικού τύπου της “Μαρίας των Ρομά”, με τη Βουλγάρα Ρομά, Σασσα Ρουσεβα, η οποια όπως διαπιστώθηκε κατά την Αστυνομική έρευνα, είχε πουλήσει στο ζευγαρι των Ρομά απο τα Φαρσαλα, σε παράνομη υιοθεσία το κοριτσάκι, ενώ ακόμα ήταν βρέφος. Η Ρουσεβα, πριν πέντε χρόνια, είχε ταξιδέψειστην Ελλάδα και εργαστεί ως εργατρια γης σε πορτοκαλεώνες. Γέννησε το κοριτσάκι, το οποίο πούλησε σε παράνομη υιοθεσία στους Ρομά που τη μεγάλωναν, κι επέστρεψε στη συνέχεια και πάλι στον τσιγγάνικο καταυλισμό της Βουλγαρίας, όπου ζει μέχρι και σήμερα, με το σύζυγό και τα 6 παιδιά τους.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport