Εσωτερικών Υποθέσεων: Καθαρή από “σταγονίδια” η ΕΛΑΣ, στο πόρισμα προς τον Εισαγγελέα, για τη Χρυσή Αυγή

Έξι ημέρες μετά το θανάσιμο τραυματισμό του Π.Φύσσα στην Αμφιάλη (18/09), με τον κατ ομολογία δράστη Γιώργο Ρουπακιά να συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω, και τέσσερεις ημέρες πριν τις μαζικές συλλήψεις (28/09) Βουλευτών μελών υποστηρικτών στο ευρύτερο περιβάλλον της Χρυσής Αυγής, ξεκίνησε ευρείας κλίμακας έρευνα, στους κόλπους της ΕΛΑΣ. Ο ΑντιΕισαγγελέας Εφετών Αθηνών Παναγιώτης Καψιμάλης, εξέδωσε παραγγελία διερεύνησης, προς το Εσωτερικών Υποθέσεων(24/09), για την τυχόν εμπλοκή ενστόλων  με τη Χρυσή Αυγή.

Το πολυσέλιδο πόρισμα που συνέταξε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, ύστερα από 35ημέρες ερευνών, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, και περιλαμβάνεται στην πολυσέλιδη δικογραφία, αναφέρει, «Δεν πιστοποιήθηκε ύπαρξη συγκροτημένων ομάδων εν ενεργεία αστυνομικών, που να επιδιώκουν κοινό εγκληματικό σκοπό και να τελούν μεταξύ τους σε τέτοια σχέση ώστε να αισθάνονται έναντι αλλήλων, ως ενιαία μονάδα. Ούτε συγκροτούνται «πυρήνες» ή (αδιαφανείς) «φράξιες» ή παρασυνταγματικοί πόλοι στην Ελληνική Αστυνομία, που στο σύνολό της, αποτελεί πυλώνα της Δημοκρατικής Τάξης» .

Σύμφωνα με το πόρισμα των «Αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ, από τους 319 Αστυνομικούς που ελέχθησαν, δύο Αστυνομικοί κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Η Ανθυπαστυνόμος της Ασφάλειας Πειραιά Βεννετία Πόπωρη- έχει προφυλακιστεί στις φυλακές του Ελαιώνα-, και ο Ειδικός Φρουρός της ΔΙΑΣ Πειραιά Αθανάσιος Καρατζάς, -επίσης προφυλακισμένος- για επίμεμπτες συμπεριφορές οι οποίες αντιβαίνουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους (σσ στο κατηγορητήριο εναντίον τους, επιμερίζεται κατηγορία για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση). Στις έρευνες, 15 Αστυνομικοί συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία, από τους οποίους 10ενστολοι προέκυψε ότι «συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την Χρυσή Αυγή»- παραπέμφθηκαν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Όλοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι και έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους.  Πρόκειται για τους έξι Αστυνομικούς- τέως συνοδούς των Βουλευτών της Χρυσής Αυγής οι οποίοι είχαν διατεθεί με την επίσημη προβλεπόμενη διαδικασία από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ στους εν ενεργεία εκλεγμένους Βουλευτές του κόμματος της Χρυσής Αυγής. Ένας ακόμα Αστυνομικός στη Ρόδο συνελήφθη, ύστερα από καταγγελία με αφορμή δημοσίευση φωτογραφιών στην ιστοσελίδα της ΤΟ ΧΑ Ρόδου που τον εμφάνιζαν ασκήσεις πάλης με μέλη της Χρυσής Αυγής. Ο ίδιος στη συνέχεια, δήλωσε παραίτηση από την ΕΛΑΣ. Ενώ και στη Θεσσαλονίκη, σε διαθεσιμότητα τέθηκε Αστυνομικός της ομάδας “Ζήτα”.

ΕΛΑΣ_ΧΑ

ΥΠΟΝΟΙΕΣ
Στις τάξεις της ΕΛΑΣ επικράτησε πρωτοφανής αναβρασμός για το κύμα διώξεων κατά στελεχών της –σε όλες τις βαθμίδες- με μόνο την υπόνοια ότι ενδεχομένως θα μπορούσαν να διατηρούν την οιαδήποτε επαφή ή γνωριμία με άτομα τα οποία προσδιορίζονται ως ανήκοντα στη Χρυσή Αυγή όπως επισημαίνουν Ανώτεροι και Ανώτατοι Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, καθώς και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των υπηρετούντων στο Σώμα, στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ «για 35ημέρες, είχαν επιτρέψει τόσο η φυσική όσο και η πολιτική ηγεσία, να πλανάται η «σκιά» στο σύνολο των 55.000ενστόλων της ΕΛΑΣ, για «σταγονίδια» και «διασυνδέσεις» ενστόλων με τη Χρυσή Αυγή. Το ίδιο το πόρισμα δικαιώνει όσους υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει οργανωμένη διασύνδεση, και μόνο επιβαρυντικά στο ηθικό αλλά και στην άσκηση των καθηκόντων τους μπορεί να λειτουργήσει μια τέτοια μομφή, όπως και αν διατυπώνεται».ΕΛΑΣ_ΧΑ_Ι
Στο πόρισμα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, αναφέρεται ότι ερευνήθηκαν υποθέσεις από το 2009 έως τον Οκτώβριο του 2013, βάσει καταγγελιών του προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας Javied Aslam, ανώνυμων δημοσιεύσεων της ιστοσελίδας της αντιρατσιστικής «Κίνησης απελάστε το ρατσισμό», και της Ειδική Έκθεση για περιστατικά ρατσιστικής Βίας στην Ελλάδα (2012). Σε σημείο της έκθεσης, αναφέρεται επίσης η οικειοθελής εμφάνιση στην Υπηρεσία του Πέτρου Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ, ο οποίος δήλωσε ότι θα προσκόμιζε «από το αρχείο της Κίνησης καταγεγραμμένα περιστατικά επιθέσεων εις βάρος αλλοδαπών, χωρίς έως σήμερα, να έχει προσκομίσει έγγραφα με τέτοια περιστατικά».

ΕΛΑΣ_ΧΑ_ΙΙΙΙ

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, εξετάσθηκαν 142 περιστατικά σε όλη την Ελλάδα, ως συμπεριφορές αστυνομικής βίας, με τις περισσότερες καταγγελίες να κρίνονται ανυπόστατες και με «αρνητικό αποτέλεσμα».
Αναφορές οι οποίες είχαν περιέλθει στη φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ, από τους Ανώτατους Αξιωματικούς επικεφαλής νευραλγικών υπηρεσιών της ΕΛΑΣ, μεταφέρουν την έντονη δυσαρέσκεια του προσωπικού οι οποίοι αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «οι ελεγχόμενοι από το Εσωτερικών Υποθέσεων, Αστυνομικοί στο σύνολό τους- χωρίς να έχει προκύψει οιοδήποτε επιβαρυντικό στοιχείο- αντιμετωπίζονται ως κοινοί εγκληματίες ενώ παράλληλα «διαρρέονται» πληροφορίες προσδιορίζοντάς τους απόλυτα ως περιγραφές, αποδίδοντάς τους επίμεμπτες συμπεριφορές».
Ε

Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις οι ελεγχόμενοι Αστυνομικοί με καταγωγή από τη Μεσσηνιακή Μάνη, με επίθετα τα οποία παραπέμπουν σε Λάκωνες, και συνεπωνυμία με στελέχη ή και Βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ελέγχθηκαν σχολαστικά, αναφέρει το ρεπορτάζ των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ. Πολλοί από τους υπό έλεγχο Αστυνομικοί, στο παρελθόν, είχαν εξαρθρώσει συμμορίες λαθρομεταναστών, αλλοδαπών επικίνδυνων κακοποιών, οι οποίοι στη συνέχεια -προκειμένου να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης στα Δικαστήρια (σσ κατά την πάγια τακτική των οργανωμένων κυκλωμάτων)- είχαν προβεί σε καταγγελίες σε βάρος των ενστόλων για ξυλοδαρμό σε Αστυνομικά τμήματα, οι οποίες δεν αποδείχθηκαν ποτέ. Υπήρξαν ακόμα και περιπτώσεις ενστόλων οι οποίοι για προσωπικούς λόγους ανέφεραν συναδέλφους τους, για “εθνικιστικές” θέσεις τις οποίες εξέφραζαν, προσδιορίζοντας τους ως εμπλεκόμενους με τη Χρυσή Αυγή.

wpid-ειδικοι-φρουροι.jpg.jpeg

«Καρατομημένοι» και αντιδράσεις
Η καρατόμηση δύο Ανώτατων Αξιωματικών της ΕΛΑΣ, και η εσωτερική μετακίνηση οχτώ Ανώτερων Αξιωματικών προκάλεσε την κατάπτωση του ηθικού του ένστολου προσωπικού, έντονη δυσαρέσκεια –και όχι μόνο σε Αστυνομικό επίπεδο- ενώ .. άφησε «υπόνοιες» για περίεργες διασυνδέσεις χωρίς ευρήματα.
Στην επίσημη διατύπωση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ οι «παραιτήσεις» δύο Ανώτατων Αξιωματικών της ΕΛΑΣ προσδιόριζε σε «προσωπικούς» τους λόγους που τους οδήγησαν στην αποστρατεία τους από το Σώμα. Την ώρα που κύκλοι του στενού περιβάλλοντος του Αρχηγείου, έσπευδαν να διαρρεύσουν «έκφραση δυσαρέσκειας» στο πρόσωπό του Γενικού Επιθεωρητή Ν.Ελλάδος, για την «αδράνεια της ΕΛ.ΑΣ. στα επεισόδια στον Μελιγαλά»(2013), επιβεβαιώνοντας τις έντονες φήμες… για «καρατόμηση»!
Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, αποφάσισε και την «άτακτη» μετακίνηση 8 ακόμα Ανώτερων Αξιωματικών από Υπηρεσίες, χωρίς να διευκρινίζονται ή να προκύπτουν οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτές. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν σε συζητήσεις με συναδέλφους τους οι συγκεκριμένοι Αξιωματικοί, ενημερώθηκαν για τις μετακινήσεις τους, με τη δημοσίευση της Ανακοίνωσης του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, και τους δημοσιογράφους.
Από την πρώτη κιόλας ημέρα, έγινε αντιληπτό στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, πόσο επικίνδυνοι χειρισμοί γίνονται με τις όποιες σκιές για το ένστολο προσωπικό, όταν μέλη αντιφασιστική συγκέντρωση- 100ατόμων, με μαύρα ρούχα και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους-, επιτέθηκαν στο σπίτι Αξιωματικού της ΕΛΑΣ, στο οποίο βρισκόταν το  ανήλικο παιδί του.