ΕΣΝΕ και ΚΕΔΕ: Απαιτούν υλοποίηση της Πρωθυπουργικής δέσμευσης προς τους Δήμους για ναυαγοσωστική κάλυψη

Την υλοποίηση της δέσμευση του Πρωθυπουργού για χρηματοδότηση των Δήμων νησιωτικών και παραθαλάσσιων περιοχών σε εφαρμογής του νέου ΠΔ71/2020 για ναυαγοσωστική κάλυψη την επερχόμενη τουριστική σεζόν, απαιτούν ΕΣΝΕ και ΚΕΔΕ

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος 3Β Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ενημέρωσε τους Δημάρχους νησιωτικών και παραθαλάσσιων περιοχών για την απόφαση σύσκεψης, με αρνητική εισήγηση από την Κυβέρνηση για την κάλυψη του επιπλέον κόστους όπως απορρέει από το νέο Π.Δ71/2020, το οποίο ψηφίστηκε και τέθηκε σε ισχύ από φέτος . Στη σύσκεψη συμμετείχαν τρεις Υπουργοί της Κυβέρνησης μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, και όπως μετέφερε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, διατυπώθηκε η αρνητική εισήγηση της Κυβέρνησης για την κάλυψη του επιπλέον κόστους σχεδόν €12 εκατομμυρίων, για ναυαγοσωστική κάλυψη την επερχόμενη τουριστική σεζόν (2021). Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχο του 3Β, στη σύσκεψη ο Θ. Σκυλακάκης, πρότεινε προς τους Δημάρχους νησιωτικών και παραθαλάσσιων περιοχών, «να χρεώσουν τη ναυαγοσωστική κάλυψη στους λουόμενους ακόμα και στις ελεύθερες παραλίες», δηλαδή, να μετακυλήσουν την οικονομική επιβάρυνση στους αναδόχους και κατά συνέπεια στους λουόμενους.

Ήταν μόλις τον περασμένο Ιούνιο (2020) όταν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με όσα υπενθύμισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ, «δεσμεύτηκε δημοσίως ότι θα καλύψει αυτό το κόστος (..) δήλωσε ότι όλη αυτή η προσπάθεια της επικαιροποίησης του Π.Δ71/2020 είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι το κόστος που προκύπτει, προφανώς αυτά τα €11 με €12 εκατομμύρια, είναι μηδαμινό και αμελητέο μπροστά στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής».

Η εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου όπως δημοσιεύτηκε από τα πρακτικά, «... Υπήρξε μια τροποποίηση του π.δ. για τη ναυαγοσωστική κάλυψη, η οποία έγινε το 2018 επί Υπουργίας του κ. Κουρουμπλή, είναι το π.δ. 31, το οποίο είχε μια επαυξημένη υποχρέωση για ναυαγοσωστική κάλυψη.

Με την αλλαγή της Κυβέρνησης αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο ζητήθηκε η επαναδιάταξή του, καθότι δεν κάλυπτε τουλάχιστον τις απαιτήσεις που έθεταν οι ειδικοί του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά και αυτοί οι οποίοι έχουν μια ειδική γνώση. Με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια διαδικασία να συνταχθεί ένα σχέδιο π.δ., το οποίο κατέληξε σε ένα π.δ., το 71/2020 .

Αυτό το π.δ., για να φθάσει να ολοκληρωθεί, στη διαβούλευση αυτή μπήκαμε κι εμείς, και η ΚΕΔΕ και πήραμε και συγκεκριμένες Αποφάσεις. Για το συγκεκριμένο θέμα έχουν παρθεί ουσιαστικά 4 Αποφάσεις, 22/1/2020, 14/4/2020, 29/4/2020 και 25/1/2021 του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ που όλες υπηρετούν κάποια φάση της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης – διαβούλευσης.

Η διαδικασία, λοιπόν, της διαβούλευσης αυτής για το 71 π.δ., το οποίο αυξάνει πάρα πολύ και τους σταθμούς ναυαγοσωστικής κάλυψης, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται αυτή, με σκάφη, με jet ski με πολλές νέες, άκρως αποτελεσματικές αλλά πολύ ακριβές διαδικασίες, σχεδόν λοιπόν διπλασιάζει το κόστος ναυαγοσωστικής κάλυψης, από τα περίπου 11-12 εκατομμύρια, στον 1ο χρόνο που θα ισχύσει, δηλαδή το 2021, στα 22-23 εκατομμύρια.

Τότε θυμίζω, στην Απόφαση μας στις 22/1/2020, όπου γινόταν διαπραγμάτευση, είχαμε στείλει μια ομόφωνη Απόφαση η οποία είχε 5 σημεία. Το 5ο σημείο, αφού ζητούσαμε να γίνουν κάποιες συγκεκριμένες τροποποιήσεις, καταλήγαμε και λέγαμε: “Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Ι. Πλακιωτάκης, δεσμεύτηκε ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα θα επισκεφθεί μαζί με το Προεδρείο της ΚΕΔΕ τον κ. Πρωθυπουργό, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι το κόστος που έχει προκύψει απ’ την εφαρμογή του π.δ. 31/2018, αλλά και το κόστος των ρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει το νέο π.δ. (…) για το 2020 και στη συνέχεια το 2021 και πέρα, να καλυφθεί από τον κρατικό Π/Υ, με σύστημα έκτακτης επιχορήγησης στους Δήμους που επωμίζονται την ευθύνη της ναυαγοσωστικής κάλυψης, όπως άλλωστε προβλέπει και το Σύνταγμα. Το κόστος αυτό ανέρχεται περίπου σε 11 με 12 εκατομμύρια ευρώ”.

(…) Στις 15 Ιουνίου 2020 έγινε μια πολύ μεγάλη εκδήλωση για την ασφάλεια στη θάλασσα, για την ασφάλεια των λουόμενων, στην οποία παρέστη ο κ. Πρωθυπουργός, μαζί με 6 Υπουργούς, και ο ίδιος δήλωσε ότι όλη αυτή η προσπάθεια της επικαιροποίησης του π.δ. είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι το κόστος που προκύπτει, προφανώς αυτά τα 11 – 12 εκατομμύρια, είναι μηδαμινό και αμελητέο μπροστά στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.

(…) Οργανώθηκε μια συνάντηση σε τηλεδιάσκεψη από τον κ. Πλακιωτάκη, δεν παρέστη τελικά ο κ. Πρωθυπουργός, παρέστησαν όμως 3 Υπουργοί, ο κ. Πλακιωτάκης, ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Σκυλακάκης από πλευράς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η ΚΕΔΕ και η Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής και η (δεν ακούγεται ακριβώς, μάλλον αναφέρει “Safe Water Sports”). Εκεί λοιπόν, παρά την πολύ μεγάλη και λεπτομερή ανάλυση που έγινε, έπεσε μια πολύ μεγάλη απογοήτευση σε όλους μας, μια μεγάλη τορπίλη, έγινε μέσα Φεβρουαρίου η συνάντηση αυτή, όπου μας ανακοινώθηκε από πλευράς του κ. Σκυλακάκη ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί καμία ναυαγοσωστική δράση, ανεξαρτήτως αν αυτή προκύπτει ως υποχρέωση. Δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Μάλιστα ειπώθηκαν και διάφορα έτσι, δεν υπήρχε ενημέρωση νομίζω στον ίδιον σαφής, όπως π.χ. να χρεώσουμε τη ναυαγοσωστική κάλυψη στους λουόμενους ακόμα και στις ελεύθερες παραλίες, γενικότερα κάποια ανεδαφικά πράγματα ειπώθηκαν εκεί.

Έκλεισε αυτή η συνάντηση θεωρώντας ότι θα επανέλθει για να μπορέσουμε να βρούμε άλλους πόρους είτε από το Υπ. Εσωτερικών είτε από το Υπ. Οικονομικών, και η προσπάθεια επικεντρώθηκε περισσότερο στον κ. Πλακιωτάκη και στον κ. Γεραπετρίτη. Δυστυχώς, τα νέα τα οποία έχουμε μέχρι και σήμερα είναι ότι δεν έχουν βρεθεί αυτοί οι πόροι.

Την ίδια στιγμή υπάρχει ένα άλλο πολύ μεγάλο πρόβλημα, ότι οι ναυαγοσωστικές σχολές είναι κλειστές, με αποτέλεσμα ακόμα και να θέλουμε να προσλάβουμε ναυαγοσώστες για το σύνολο των προβλέψεων του νέου π.δ., δεν υπάρχει πιθανότητα ποτέ των ποτών να παραχθούν τόσοι ναυαγοσώστες όσοι χρειαζόμαστε μες στο επόμενο χρονικό διάστημα πριν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, ακόμα κι αν αύριο το πρωί ανοίξουν οι ναυαγοσωστικές σχολές.

Άρα είναι ένα πολλαπλό πρόβλημα, έλλειψη χρηματοδότησης ένα, έλλειψη ναυαγοσωστών δύο. Και ακόμα και η πρόθεση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να κόψει τον Ιούνιο από υποχρεωτική ναυαγοσωστική κάλυψη και να ξεκινήσουμε πάλι, όπως πέρυσι, την 1η Ιουλίου, και αυτό είναι “παρηγοριά στον άρρωστο προτού να βγει η ψυχή του”.

Συνεπώς, κάτω από το πρίσμα αυτό και με όλες τις επιφυλάξεις τις οποίες έχουμε κρατήσει, έχοντας δείξει μια παρά πολύ καλή βούληση ως ΚΕΔΕ να υποστηρίξουμε μια τέτοια πραγματικά χρήσιμη για την κοινωνία καινοτόμα αντίληψη για τη ναυαγοσωστική κάλυψη και για την ασφάλεια στη θάλασσα, προφανώς η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί, ή δεν θέλω να πιστέψω ότι δεν θέλει, γιατί οι δεσμεύσεις ήταν κεντρικά πιο ψηλά δεν πάει, αδυνατεί λοιπόν οικονομικά προφανώς λόγω έλλειψης πόρων να καλύψει τη συγκεκριμένη δαπάνη.

Η πρόταση λοιπόν η οποία κατατίθεται σήμερα στο Δ.Σ. είναι να ζητήσουμε την αναστολή ισχύος του π.δ. 71, που έχει αυτή την υπερβολική, τη μεγάλη, την εντατική ναυαγοσωστική κάλυψη. Να παραμείνουμε με τη μείωση του ενός μήνα, δηλαδή από 1η Ιουλίου, με το προϋφιστάμενο καθεστώς, το οποίο και αυτό ήρθε σε εμάς σε νεκρό χρόνο, χωρίς να ακολουθήσουν οι αντίστοιχοι πόροι Και συγχρόνως, μέσα σε αυτό το συγκεκριμένο κείμενο να θέτουμε τις ευθύνες και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος δεσμεύτηκε δημοσίως ότι θα καλύψει αυτό το κόστος, και στους αρμόδιους Υπουργούς. (…) »