Επαναφορά διασυνοριακών ελέγχων και εφαρμογή της Σενγκεν, ζητά ο Συνδικαλιστικός εκπρόσωπος της Γερμανικής Αστυνομίας.

Αντιδράσεις προκαλούν στη Γερμανία οι πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Πανούση, ο οποίος είχε εκφράσει την άποψη, ακόμα και για μονομερή κατάργηση της Συνθήκης του «Σένγκεν» προκειμένου να αντιμετωπιστεί δραστικά το πρόβλημα των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, και να τους χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να «διαχυθούν στην Ευρώπη», σε περίπτωση που η ΕΕ δε βοηθήσει δραστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σύμφωνα με σημερινό (01/03) αποκλειστικό δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Handelsblatt», η ελληνική κυβέρνηση «στήνει ένα σκηνικό απειλών» σε σχέση με το ζήτημα των λαθρομεταναστών, ώστε να αποσπάσει μεγαλύτερη στήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους της.

Στο δημοσίευμα φιλοξενείται η θέση του προέδρου του Γερμανικού Συνδικάτου Αστυνομικών Ράινερ Βεντ, ο οποίος εκφράζει την άποψη, ότι σε περίπτωση που εφαρμοστεί η προειδοποίηση του Γιάννη Πανούση, ζητεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να εξετασθεί ακόμα και το ενδεχόμενο αποπομπής της Αθήνας από το Σένγκεν και την άμεση επαναφορά συνοριακών ελέγχων μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ. Με καυστικό σχόλιό του ο Ράινερ Βεντ, υποστήριξε ότι με το να απειλεί κανείς χρησιμοποιώντας τους λαθρομετανάστες φανερώνει μία αντίληψη, «η οποία δεν έχει θέση στην κοινότητα αξιών της ΕΕ, έτσι μιλούν πραγματικά μόνο πολιτικοί εξτρεμιστές». Σύμφωνα με τον πρόεδρου του Γερμανικού Συνδικάτου Αστυνομικών, «η πολιτική ομάδα ερασιτεχνών στην ηγεσία της Ελλάδας φαίνεται ότι δεν έχει αντιληφθεί το ρόλο της ως κυβέρνησης ενός σοβαρού κράτους, η οποία θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη».
Ωστόσο ο Γερμανός Συνδικαλιστής, αναγνωρίζει, ότι ο Έλληνας αναπληρωτής Υπουργός, αναδεικνύει ένα πρόβλημα που δεν σχετίζεται μόνο με την Ελλάδα. Το ζήτημα σύμφωνα με τον ίδιο προσδιορίζεται στην «ανικανότητα και απροθυμία» ορισμένων γειτονικών κρατών της ΕΕ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει και τη διασφάλιση μιας διαδικασίας παροχής ασύλου που θα διέπεται από το πνεύμα του κράτους δικαίου.
Δριμεία κριτική με αφορμή τις δηλώσεις του Γιάννη Πανούση άσκησε και ο Γιοχάνες Κάρς, υπεύθυνος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος επί δημοσιονομικών ζητημάτων, προειδοποιώντας μέσω twitter την ελληνική κυβέρνηση να επιδείξει σύνεση. Κριτική στις δηλώσεις του Γ.Πανούση άσκησε και η ανθρωπιστική οργάνωση Pro Asyl. «Οι πρόσφυγες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο άσκησης απειλών», δήλωσε ο διευθυντής της Pro Asyl Γκύντερ Μπούρκαρτ, ενώ κάλεσε τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να βοηθήσουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Από την πλευρά του το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις Πανούση. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου, το αίτημα των Αθηνών απευθύνεται στις Βρυξέλλες και όχι στη γερμανική κυβέρνηση.