Με ανοικτή επιστολής προς τον Πρωθυπουργό, η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί την περίοδο αυτή που ξεκίνησε η φετινή αντιπυρική περίοδο.
Μέσω ανοικτής επιστολής προς τον Πρωθυπουργό με τον χαρακτηριστικό τίτλο «H βοήθεια του Χριστού και της Παναγίας μέρος του φετινού επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιπυρική περίοδο» η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί την περίοδο αυτή που ξεκίνησε η φετινή αντιπυρική περίοδο.
Όπως αναφέρει η ΕΑΠΣ «δυστυχώς για άλλη μια μνημονιακή χρονιά ο αντιπυρικός αγώνας για την προστασία του εθνικού μας φυσικού πλούτου θα γίνει υπό το βάρος σημαντικών ελλείψεων και άλυτων προβλημάτων»
Και τονίζει ότι από τα τέλη του προηγούμενου μήνα είχε απευθυνθεί προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Τόσκα στον οποίο είχαν επισημάνει ότι: «Ο πυροσβεστικός υπάλληλος μάχεται χωρίς να του έχει χορηγηθεί, εδώ και έτη, στολή πυρκαγιάς. Ένας μεγάλος αριθμός από το προσωπικό δεν έχει το σύνολο των αναγκαίων Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.). Το 1/3 του προσωπικού είναι μειωμένης εργασιακής αξιοποίησης, με δεδομένες τις υπάρχουσες πιστώσεις, ενώ εξακολουθεί η επαγγελματική τριχοτόμηση, με ότι αυτό σημαίνει για την αποτελεσματικότητά του. Δεν έχει θεσμοθετηθεί κανένα πλαίσιο υγείας και ασφάλειας για να προστατέψει τους Πυροσβέστες που προστατεύουν την πατρίδα μας. Η πυρόσβεση υποστηρίζεται από «ώριμα» πυροσβεστικά οχήματα, που αυτή τη στιγμή, ένας μεγάλος αριθμός τους έχει ανάγκη επισκευής. Η υποστήριξη των επιχειρήσεων δασοπυρόσβεσης θα γίνεται από τον μειωμένο αριθμό των «ώριμων» πυροσβεστικών αεροσκαφών. Στην παραπάνω λίστα θα πρέπει να προσθέσουμε και την αδυναμία για άλλη μια χρονιά, να εξοπλιστούν με ΜΑΠ οι εθελοντές του ΠΣ ώστε να δειχτεί έμπρακτα η βούληση της πολιτείας να ενισχύσει το θεσμό και να τους αξιοποιήσει πραγματικά στον επιχειρησιακό τομέα.»
Επιπλέον σημείωσαν στον κ. Τόσκα ότι τα παραπάνω «είναι μια μικρή σύνοψη των προβλημάτων, του Πυροσβεστικού Σώματος που προσπαθεί να διαχειριστεί τις απειλές της πολιτικής προστασίας της πατρίδας μας, υπό την νέα επιπρόσθετη παράμετρο του «μεταναστευτικού», για το οποίο επίσης εγκαίρως στις 15 Μαρτίου υπογράμμισαν ότι «οι συνεχιζόμενες μετακινήσεις πληθυσμού (μετανάστες – πρόσφυγες), η διαβίωση, διαμονή και διανυκτέρευσή τους, εκτός «μονίμων οργανωμένων δομών» δημιουργεί μια νέα παράμετρο επικινδυνότητας, που δημιουργεί αύξηση των επιχειρησιακών αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την έλευση της αντιπυρικής περιόδου, αλλά και του φαινομένου των αγροτοδασικών πυρκαγιών που έκαναν ήδη την εμφάνισή τους, απαιτεί ενίσχυση των δομών και των πόρων του πυροσβεστικού οργανισμού προκειμένου να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα τις απειλές και τις τυχόν εκδηλώσεις τους.»
Η ΕΑΠΣ υπογραμμίζει ακόμη ότι ο πυροσβεστικός μηχανισμός χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση η οποία συνίσταται σε «πρόσληψη των συμβασιούχων Πυροσβεστών από την 1η Απριλίου και αύξηση του αριθμού τους στις ΠΥ των περιοχών που έχουν εγκατασταθεί ή θα εγκατασταθούν χώροι προσωρινής διαμονής προσφύγων – μεταναστών. Αύξηση των πιστώσεων για νυχτερινά – υπερωρίες – εξαιρέσιμα – εκτός έδρας των Πυροσβεστών ΠΥ των παραπάνω περιοχών. Αύξηση των πιστώσεων των εκτός έδρας του μόνιμου πυροσβεστικού προσωπικού. Αύξηση των πιστώσεων για την συντήρηση και επισκευή πυροσβεστικών οχημάτων. Ενίσχυση σε πυροσβεστικό εξοπλισμό των ΠΥ των περιοχών που αναφέρονται παραπάνω. Χορήγηση στολής και ΜΑΠ στους 400 νέους εθελοντές Πυροσβέστες, προκειμένου να είναι πλήρως επιχειρησιακά αξιοποιήσιμοι από τον πυροσβεστικό οργανισμό».
Επιπροσθέτως η ΕΑΠΣ επισημαίνει ότι «δυστυχώς οι ανησυχίες μας επιβεβαιώνονται και στις δύο παρεμβάσεις μας και ο φλεγόμενος εφιάλτης έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία του. Δύο πυρκαγιές σε αντίστοιχους χώρους στέγασης μεταναστών πριν από λίγες μέρες και πάνω από 40 δασικές πυρκαγιές σε όλη την χώρα Μ. Σαββάτο και Κυριακή του Πάσχα.»
Από την πλευρά του το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος έδωσε στη δημοσιότητα συμβουλές με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου σημειώνοντας ότι: «Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας οφείλονται κατά μεγάλο ποσοστό στην ανθρώπινη αμέλεια , ενώ οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες σε συνδυασμό με το έντονο γεωφυσικό ανάγλυφο, ευνοούν την ταχεία εξάπλωσή τους. Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές ως φυσικό φαινόμενο θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και στο μέλλον, αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε ο κάθε ένας ξεχωριστά, είναι να τις περιορίσουμε, λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης.»
______
*tovima.gr