Αστυνομικός και προπονητής σε ομάδα Παίδων με τους μικρούς “μπαλαδόρους” να κατακτουν το πρωταθλημα Παίδων ΠΑΕ της ΕΠΣ Αθηνών. Οι συνάδελφοί του, έσπευσαν να τον συγχαρουν ενώ του αναγνωρίζουν τις αρχές και τις αξίες που τον διεπουν ως άνθρωπο .
Η κατάκτηση του πρωταθλήματος Παίδων ΠΑΕ της ΕΠΣ Αθηνών από την Κ15 του Πανιώνιου, υπό την καθοδήγηση του προπονητή Τάκη Παπακαλοδούκα, ήταν αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειάς. Ο προπονητής της ομάδας όμως έχει και μια δεύτερη ιδιότητα. Προσλήφθη στην ΕΛΑΣ ως Συνοριοφυλακας (2002) στην Αττική, με τη βαθμολογική εξέλιξη έγινε Αστυφύλακας κ σήμερα κατέχει το βαθμό του υπαρχιφυλακα.
Για την πρώτη θέση στην κατάταξη στο Πανευρωπαϊκό Σωμάτων Ασφάλειας και Ενόπλων (2005) λαμβάνει με την ομάδα εύφημο μνεία ενώ είχε αγωνιστεί ημιεπαγγελματικα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.
“Ένα δικό μας παιδί, ο Τακης διαπρέπει στον χώρο του αθλητισμού. Ένας συνάδελφός με ήθος, ένας εργάτης της αστυνομίας κ του ποδοσφαίρου. Σαν ποδοσφαιριστής πρωταθλητής με τις ομάδες της Αστυνομίας κ με τους συλλόγους που έπαιξε, τώρα σαν προπονητής με τους μικρούς πρωταθλητής. Επειδή τον γνωριζω προσωπικά να ξέρετε ότι δεν “φτιάχνει” μόνο πρωταθλητές στο ποδόσφαιρο, διδάσκει τα παιδιά αρχές που τείνουν να εξαφανιστούν από την κοινωνία μας. Coach συγχαρητήρια, μας κάνεις υπερήφανους, συνέχισε έτσι σειρουλα”, σχολιάζει ο Νίκος Μπαλουρδος της ΠΟΣΥΦΥ, με αφορμή άρθρο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος Παίδων ΠΑΕ της ΕΠΣ Αθηνών από το τμήμα Κ15 του Πανιώνιου, που προπονεί ο Τάκης Παπακαλοδούκας.
Απόσπασμα άρθρου:
To Sports-Academies.gr συνομίλησε με τον Τάκη Παπακαλοδούκα, ο οποίος στην πρώτη του χρονιά στο τιμόνι της ομάδας Κ15, κατάφερε να την φέρει στην κορυφή.
Ο 40χρονος τεχνικός στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον Γιώργο Τριανταφύλλου αναφέρθηκε στο μυστικό της επιτυχίας ενώ δεν παρέλειψε να δώσει τα εύσημα στον τεχνικό διευθυντή της κυανέρυθρης Ακαδημίας κ. Αποσπόρη, τον οποίο χαρακτήρισε γνώστη του ποδοσφαίρου.
-Ποιά είναι η άποψη σου για το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα ως αναφορά τις Ακαδημίες;
Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα σχετικά με τις ακαδημίες χωρίζεται σε 2 σκέλη . Το πρώτο σκέλος αφορά τις ακαδημίες των Π.Α.Ε. και το δεύτερο σκέλος τις τοπικές ομάδες.
Οι Π.Α.Ε. πλέον κατανοώντας τις ανάγκες τις εποχής για παίκτες από τα ” σπλάχνα ” της ομάδας, σε συνδυασμό με τους κανόνες της uefa για συγκεκριμένο αριθμό παικτών στα ρόστερ των ομάδων από τις ακαδημίες τους, θέλοντας και μη, έχουν δώσει μεγάλο βάρος στις υποδομές τους προσπαθώντας να δημιουργήσουν παίκτες υψηλού επιπέδου. Το σημαντικό είναι να ακολουθηθεί ένα πλάνο και μία φιλοσοφία σε αυτό που θέλεις να δημιουργήσεις, ειδικά όταν αυτό είναι μακροπρόθεσμο και χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει καρπούς.
Στην Ελλάδα επειδή είμαστε ανυπόμονοι και θέλουμε άμεσα αποτελέσματα αλλάζουμε εύκολα το πλάνο είτε με την αλλαγή του τεχνικού διευθυντή που έχει την ευθύνη για αυτό, είτε με τον επαναπροσδιορισμό των αρχικών στόχων για πιο άμεσα αποτελέσματα αφήνοντας ουσιαστικά τον αρχικό σχεδιασμό ημιτελή και ανολοκλήρωτο.
- Σε οργανωτικό επίπεδο υστερούμε απο ομάδες του εξωτερικού;
Η οργάνωση είναι απούσα σχεδόν σε όλες τις δομές τις κοινωνίας μας, το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε εύκολα να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση. Η έλλειψη πόρων, ο ελλιπής σχεδιασμός, οι ανεπαρκείς αθλητικές εγκαταστάσεις είναι κυρίως οι λόγοι που το ποδόσφαιρο αναπτυξιακών ηλικιών υστερεί σε σχέση με τους προηγμένους ποδοσφαιρικά ευρωπαϊκούς συλλόγους. -
Δύο λόγια για τς υποδομές του Πανιώνιου αλλά να στοχεύσουμε και στο δικό σου τμήμα που φέτος πρωταγωνίστησε στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αθηνών.
Ο Πανιώνιος είναι ένας σύλλογος που λόγω φιλοσοφίας και στην παρούσα φάση και λόγω βιωσιμότητας στηρίζεται εμπράκτως στις ακαδημίες του, επανδρώνοντας την πρώτη ομάδα με παίκτες από αυτές στοχεύοντας στην καθιέρωση τους.
Επίσης είναι ή μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που έχει στο ρόστερ της τόσους πολλούς Έλληνες ποδοσφαιριστές. Η επιβίωση της Π.Α.Ε. είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ακαδημίες της και για αυτό ο σύλλογος τις αντιμετωπίζει με την δέουσα σοβαρότητα.
Σχετικά με το τμήμα μου την Κ-15 δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα μέρος ενός πετυχημένου συνόλου ακαδημίας που στηρίζεται σε ένα πλάνο που υλοποιείται καθημερινά με μεθοδικότητα, εργατικότητα και πολύ συνεργασία. -
Ποιός πρέπει να είναι ο στόχος των παιδιών;
Ο στόχος των παιδιών πρέπει να είναι η καθημερινή βελτίωση και εξέλιξη τους σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες και απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου.
Πρώτιστος στόχος πρέπει να είναι η μόρφωση και η καλλιέργεια τους, γιατί όπως έχει διαμορφωθεί η δομή στο μοντέρνο ποδόσφαιρο χρειαζόμαστε παίκτες με ευφυία και πνευματική καλλιέργεια να είναι ικανοί να αφομοιώνουν γρήγορα και να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις.
Επιπλέον θα χαρακτήριζα τουλάχιστον τραγικό να αφήσεις την μόρφωση σου σε δεύτερη μοίρα για ένα χώρο τόσο αβέβαιο όπως είναι του ποδοσφαίρου. Τα παιδιά πρέπει να έχουν σαν πρώτο μέλημα την μαθησιακή εκπαίδευση τους και αμέσως μετά να αφοσιωθούν στο ποδόσφαιρο εάν ευελπιστούν να πετύχουν σε αυτό.
Πρέπει να προσπαθούν να βελτιώνουν τις ποδοσφαιρικές τους αδυναμίες με έξτρα δουλειά πέρα από την καθημερινή προπόνηση και να εξελίξουν τα δυνατά τους σημεία στο μέγιστο βαθμό. Το ποδόσφαιρο στις μέρες μας είναι περισσότερο δουλειά και λιγότερο ταλέντο. -
Ποιά στοιχεία ξεχωρίζεται σε έναν παίκτη;
Το θέμα δεν είναι τι στοιχεία θα ξεχωρίσω εγώ σε ένα παίκτη αλλά τι στοιχεία χρειάζεται ένας παίκτης για να έχει μέλλον στις ανάγκες του σύγχρονου ποδοσφαίρου.
Το σύγχρονο ποδόσφαιρο χρειάζεται παίκτες με ταχύτητα στην σκέψη και τα πόδια, άριστη τεχνική υπό πίεση, ποδοσφαιρική ευφυία, δύναμη, εξαιρετική αερόβια ικανότητα, ισχυρή ψυχολογία και άριστη γνώση ατομικής και ομαδικής τακτικής. Με το ποδόσφαιρο ασχολούνται πολλά παιδιά αλλά στο τέλος θα σταδιοδρομήσουν ελάχιστοι και θα είναι αυτοί που θα έχουν σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άλλους τα στοιχεία που προανέφερα.
- Το πλάνο και η φιλοσοφία σας
Για το πλάνο και τη φιλοσοφία μας θα σας παραπέμψω στο σάιτ μας panioniosacademy.gr που αναφέρεται διεξοδικά στο όραμα του συλλόγου.
Που οφείλεται η φετινή καταπληκτική πορεία της ομάδας Κ-15; Υπάρχει κάποιο μυστικό;
Το τμήμα αποδίδει γιατί υπάρχει τεχνογνωσία από το άτομο μου και τον τεχνικό διευθυντή κ. Αποσπόρη και ένα πολύ ποιοτικό ρόστερ , που αντιμετωπίζεται με αξιοκρατία και ισονομία.
Δεν νομίζω όμως ότι η επιτυχία μου σαν προπονητής ή η επιτυχία της ακαδημίας θα πρέπει να θεωρείται η κατάκτηση του πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ.Α. ή κάποιου άλλου τουρνουά. Το μεγάλο στοίχημα για εμένα και τον κ. Αποσπόρη είναι να καταφέρουμε να επανδρώσουμε την πρώτη ομάδα με όσους περισσότερους παίκτες γίνεται από την ακαδημία μας. Όσο και αν φαίνεται οξύμωρο εμείς δεν παίζουμε ποτέ για το αποτέλεσμα. Στόχος σε κάθε αγώνα είναι να έχουμε ορθολογική ανάπτυξη από την άμυνα , προσπαθώντας να πετύχουμε όσα περισσότερα γκολ μπορούμε και να μην δεχτούμε κανένα, όχι όμως για να κερδίσουμε αλλά για να βελτιωθούμε ως ομάδα και ως ποδοσφαιριστές.
Βλέπουμε ότι η δουλειά του κ. Αποσπόρη, αποδίδει..
Ο κ. Αποσπόρης είναι ένα άτομο με πολλές γνώσεις και παραστάσεις τόσο ως παίκτης όσο και σαν προπονητής. Είναι πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ελπίδων και παλαίμαχος παίκτης που αγωνίστηκε για πολλά χρόνια στον Πανιώνιο και γνωρίζει πολύ καλά το DNA του συλλόγου και την φιλοσοφία του. Η δουλειά του αποδίδει γιατί κάνει το αυτονόητο . Έχει επιλέξει ο ίδιος τους προπονητές του με τα δικά του στάνταρ βάσει του πλάνου που έχει ορίσει, δεν επεμβαίνει στην δουλειά μας παρά μόνο συμβουλευτικά και ποτέ κατηγορηματικά, δεν κρινόμαστε από μεμονωμένα γεγονότα αλλά από την συνολική εικόνα του έτους και μας στηρίζει εμπράκτως και σθεναρά ζητώντας μόνο να είμαστε αφοσιωμένοι στο έργο μας.
Η αποδεδειγμένη αξιοκρατία για την επιλογή των παικτών και ή καλή παρουσία των τμημάτων μας είναι έργο του κ. Αποσπόρη και των προπονητών που έχει επιλέξει.
-Για τα ταλέντα που… χάνονται
Κλείνοντας Θα ήθελα να αναφέρω ότι τα ταλέντα που χάνονται είναι αυτοί που πάντα βρίσκουν δικαιολογίες και συνεχώς φταίνε οι άλλοι και ποτέ αυτοί. Συνήθως η δικαιολογία είναι ο προπονητής που δεν με “χωνεύει”, που είναι ανίκανος να εκτιμήσει το ταλέντο μου κλπ…. θέλω να τονίσω στους νεαρούς αθλητές και στους γονείς αυτών που πολλές φορές είναι κακοί σύμβουλοι και επηρεάζουν αρνητικά τα παιδιά τους, ότι το χειρότερο για έναν αθλητή είναι να βρίσκει άλλοθι για να καλύψει τις αδυναμίες του.
Εάν κατανοήσεις το πρόβλημα υπάρχει πιθανότητα να το λύσεις, εάν δεν το εντοπίσεις θα παραμείνει πάντα άλυτο. Όσοι δεν έκανα καριέρα στο ποδόσφαιρο δεν ήταν εξαιτίας κάποιας διαπλοκής, απλώς δεν το προσπάθησαν όσο έπρεπε ή δεν είχαν την ικανότητα να το κάνουν
*Sports-Academies.gr (ολόκληρο το ρεπορτάζ με τίτλο άρθρου «Με Καρδιά και Μέταλλο Πρωταθλητή ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Κ15»)