ΕΝ.ΑΣ.Υ Αργολίδας: Ανησυχία για τις μετακινήσεις προσωπικού για τη φύλαξη του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Κορίνθου

Εκφράζουν την έντονη ενόχλησή τους, οι συνδικαλιστές της Ενωσης Αργολίδας για τις μετακινήσεις του ένστολου προσωπικού και διάθεση στην ΔΑ Κορίνθου, για την φύλαξη του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης στην Κόρινθο.

Η Ένωση μας με το έγγραφο αυτό εκφράζει τις ανησυχίες της για τον επικείμενο κίνδυνο που διαφαίνεται για μια νέα αφαίμαξη αστυνομικού προσωπικού για την φύλαξη του Π.Κ.Κ.Α. ΚΟΡΙΝΘΟΥ (πρώην ΥΦΕΚΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ).

Επί τρία συναπτά έτη η Δ.Α.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ και οι άλλες Αστυνομικές Διευθύνσεις της Πελοποννήσου ενίσχυαν συστηματικά με αστυνομική δύναμη το ΥΦΕΚΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ για την φύλαξή του.

Πραγματοποιήθηκαν μεγάλοι και συνεχείς συνδικαλιστικοί αγώνες για να επέλθει λύση με την επάνδρωσή του με μόνιμο και αποσπασμένο αστυνομικό προσωπικό, αφού η Πολιτεία δεν μπόρεσε να παραδώσει το έργο της φύλαξης σε εταιρεία Seciurity όπως είχε Νομοθετήσει.

Για την επάνδρωση του ΥΦΕΚΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ώστε να λειτουργήσει ως αυτόνομη υπηρεσία κατά την περίοδο των τακτικών και έκτακτων – συμπληρωματικών μεταθέσεων των παρελθόντων ετών η Α.Δ.ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ενισχυόταν με αστυνομικό προσωπικό παίρνοντας την αριθμητική μερίδα του λέοντος για τον σκοπό αυτό, με αποτέλεσμα στην Α.Δ.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ να μετατίθεται μικρός αριθμός αστυνομικών. Παρά ταύτα σήμερα παρουσιάζεται και πάλι πρόβλημα στην επάνδρωση του Π.Κ.Κ.Α. ΚΟΡΙΝΘΟΥ, αλλά και σε εμάς (Δ.Α.ΑΡΓΟΛΙΔΑ) που καλούμαστε με την πενιχρή ενίσχυση μας όλα αυτά τα έτη με αστυνομικό προσωπικό να βγάλουμε τα κάστανα από την φωτιά τόσο για την φύλαξή του όσο και για την αστυνόμευσης της περιοχής μας.

Μετά το πέρας ενός χρονικού διαστήματος και για λόγους τους οποίους δεν γνωρίζουμε παρατηρήθηκε ότι η διατεθείσα αστυνομική δύναμη στο Π.Κ.Κ.Α. ΚΟΡΙΝΘΟΥ να μειώνεται αισθητά με αποτέλεσμα τώρα που χρειάζεται για την φύλαξη του να μην επαρκεί και να καλούνται όλες οι Διευθύνσεις Αστυνομίας της Γ.Π.Α.Δ.ΠΕΛ/ΣΟΥ να συμβάλουν στην φύλαξή του. Εύλογα τα ερωτήματα τόσο τα δικά μας όσο και των συναδέλφων για το που ευρίσκεται η αστυνομική δύναμη με την οποία ενισχύθηκε για αυτό το σκοπό η Δ.Α.ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ.

Εμείς ως Ένωση επισημαίνουμε ότι: Το μεταναστευτικό είναι ένα ιδιάζον και σοβαρό ζήτημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη το οποίο πρέπει να διαχειριστεί η Πολιτεία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να αναλάβει και αυτή το έργο που της αναλογεί και όχι την εξ ολοκλήρου διαχείριση του μεταναστευτικού.

Η συρρίκνωση της οργανικής δύναμης της ΕΛ.ΑΣ. κατά 6.700 θέσεις χωρίς να αφαιρέσουμε από αυτήν τα ξένα έργα και τα πάρεργα αλλά επιφορτίζοντας την με την εξολοκλήρου διαχείριση του μεταναστευτικού δημιουργεί τεράστια λειτουργικά προβλήματα στις υπηρεσίες της.

Η εφαρμογή του Ν.4249/2014 μείωσε αισθητά την οργανική δύναμη της Δ.Α.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ κατά (-51) θέσεις, ήτοι από 296 σε 245.

Η Δ.Α.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ λειτουργούσε με οριακή αστυνομική δύναμη και τώρα η κατάσταση επιδεινώθηκε αφού η οργανική της δύναμη μειώθηκε κατά (-51) θέσεις και αυτό φαίνεται από τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλει η Υπηρεσία για την αστυνόμευση της περιοχής μας αλλά και από τον τρόπο διάθεσης του προσωπικού ώστε να καλυφτούν όλες οι ανάγκες αστυνόμευσης.

Η επικινδυνότητα για τους συναδέλφους έχει αυξηθεί κατακόρυφα καθώς περιπολικά κινούνται μόνο με τον οδηγό τους χωρίς να είναι επανδρωμένα με πλήρωμα.

Αν συνεχιστεί η αποστολή ενισχυτικής δύναμης στο Π.Κ.Κ.Α. ΚΟΡΊΝΘΟΥ σε λίγο δεν θα υπάρχουν συνάδελφοι για να επανδρώσουν τις περιπολίες και κάποιες υπηρεσίες θα έχουν μόνο σταθμευμένα περιπολικά αφού θα αδυνατούν να τα κινήσουν.

Τα δύο κτήρια της Δ.Α.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ λόγω της έλλειψης δύναμης δεν φυλάσσονται συνεχώς με σκοπούς καταστήματος όπως επιβάλλεται με ότι κινδύνους ενδέχεται να προκύψουν από αυτό.

Η διάθεση μεγάλου αριθμού συναδέλφων για την φύλαξη του Π.Κ.Κ.Α. ΚΟΡΊΝΘΟΥ θα δημιουργήσει μεγάλα λειτουργικά προβλήματα τα οποία θα έχουν επίπτωση στην προσφερόμενη αστυνόμευση στους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.

Από την υπάρχουσα αστυνομική οργανική δύναμη της Δ.Α.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ιδρύθηκε και επανδρώθηκε η ΔΙ.ΑΣ. Άργους και ενισχύθηκε ο Α.Σ.ΛΥΓΟΥΡΙΟΥ για να λειτουργήσει αναβαθμισμένος για τον Δήμο Επιδαύρου καθώς με την επικείμενη αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. έχει προταθεί για Αστυνομικό Τμήμα.

Να τονίσουμε ότι οι αστυνομικοί είναι εργαζόμενοι με οικογένειες και η συχνή μετακίνησή τους θα τους επιφέρει τεράστια οικογενειακά προβλήματα καθώς η υπηρεσία τους θα αυξηθεί κατά δύο ώρες για την μετάβαση τους και την επάνοδο τους στην έδρα και τον χρόνο αυτό θα τον στερήσουν από την οικογένειά τους ενώ οι υπηρεσίες θα επιφορτιστούν με ώρες υπεραπασχόλησης των συναδέλφων που βάση του Π.Δ.394/2001 θα πρέπει να αποδοθούν στους συναδέλφους.

Το νέο της φύλαξης του Π.Κ.Κ.Α. ΚΟΡΊΝΘΟΥ παραμονές εορτών ήρθε ως Χριστουγεννιάτικος μποναμάς στους συναδέλφους την εποχή που δεν χορηγείται κανένα επίδομα δώρου Χριστουγέννων, με τις τόσες οικονομικές υποχρεώσεις ενώ πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι έχουν προγραμματιστεί να δοθούν οι κανονικές άδειες στο προσωπικό για τις εορτές και ο κάθε συνάδελφος έχει κάνει τον οικογενειακό του προγραμματισμό.

Εμείς κλείνοντας βροντοφωνάζουμε ότι η υπάρχουσα αστυνομική δύναμη της Δ.Α.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ δεν επαρκεί για να καλύψει τις σημερινές της ανάγκες για αστυνόμευση, που έχει η περιοχή μας και δεν περισσεύει κανένας μα κανένας αστυνομικός για να ενισχύουμε άλλες υπηρεσίες.

Η Πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό ως πρόβλημα της Ελλάδος και της Ευρώπης με ενιαία πολιτική γραμμή και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να βρει μόνιμη λύση στην φύλαξη του Π.Κ.Κ.Α. ΚΟΡΊΝΘΟΥ και όχι να ταλαιπωρεί συναδέλφους με συνεχείς και πολύωρες μετακινήσεις».

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport