ΕΛ.ΑΣ: Εντολές για αυτοσυγκράτηση σε προκλήσεις Ρομά- Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ανταποκρίνονται οι Αστυνομικοί

Οι ταραχές στις κινητοποιήσεις των Ρομά και οι επιθέσεις σε Αστυνομικούς, με πρόφαση το θάνατο του 21χρονου ομόφυλού τους στην καταδίωξη στο Πέραμα, έχουν προκαλέσει όχληση και κούραση στους επιχειρησιακούς ενώ προβληματισμός επικρατεί στην Ηγεσία της ΕΛΑΣ

Η οργανωμένη κινητοποίηση Ρομά από καταυλισμούς της Αττικής και της Δυτικής Ελλάδας, με αιφνιδιαστική διακοπή της κυκλοφορίας στο Εθνικό Οδικό δίκτυο, οδοφράγματα, εμπρησμούς σε λάστιχα, και πετροπόλεμο κατα των αστυνομικών δυνάμεων, συντηρούν έκρυθμη κατάσταση. Η απόφαση της Ανακρίτριας και της Εισαγγελέως Πειραιά να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς Περιοριστικούς Όρους οι επτά Αστυνομικοί της ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής και οι δυο ανήλικοι Ρομά χωρίς αναμορφωτικά μέτρα, είχε ως αντιδράσεις από Ρομά που οργανωμένοι προβαίνουν σε ακρότητες και επεισόδια.

Όπως έχουν διαπιστώσει οι Αστυνομικοί που επιχειρούν σε Μέτρα Τάξης, «Οι κινητοποιήσεις των Ρομά διαρκούν συνήθως 15 λεπτά. Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ότι κάποιοι χρησιμοποιούν παιδιά για να καταφέρουν το σκοπό τους. Δηλαδή, μπαίνουν στην αρχή στο δρόμο ανήλικοι, ακόμα και 10 ετών, για να διακόψουν την κυκλοφορία. Αυτό δημιουργεί αντικειμενικές δυσκολίες. Η Αστυνομία βρίσκεται στα σημεία και λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να μη ξεφύγει η κατάσταση. Όταν κρίνεται ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, παρεμβαίνει και δίνει ξανά το δρόμο στην κυκλοφορία».

Από το περασμένο Σάββατο (23/10) οι Ρομά στο ύψος των καταυλισμών, προβαίνουν σε αποκλεισμούς της Αττικής Οδού, στη λεωφόρο ΝΑΤΟ, και την περιφερειακή του Αιγάλεω ,της Εθνικής Αθηνών Κορίνθου και Πύργου Πάτρας, ενώ προκαλούν εκτεταμένες καταστροφές.

Απο την Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ οι εντολές προς τις επιχειρησιακές δυνάμεις είναι για αυξημένη παρατηρητικότητα και προσοχή, να ενεργούν με αυτοσυγκράτηση σε προκλήσεις που δέχονται, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις οι Ρομα ενεργούν πυρά σε βάρος των Αστυνομικών. Στο Ζεφύρι τέσσερις Αστυνομικοί τραυματίσθηκαν από σκάγια ενώ μέχρι στιγμής το σύνολο των πληρωμάτων της Αστυνομίας, αντιμετωπίζει και τα πληρώματα διαχειρίζονται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τις οποίες προκλήσεις.