Εκτίμηση ΔΑΕΕΒ: “Επιδιώκουν να αφήσουν αιματηρό εντύπωμα, σε ένα τρομοκρατικό προσκλητήριο”

«Ήθελαν νεκρούς!» οι τρομοκράτες που κατασκεύασαν και πυροδότησαν την «pipe bomb» στο προαύλιο της Πανεπιστημιούπολης απέναντι από το ΑΤ Ζωγράφου, χωρίς προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

Εν αναμονή της προκήρυξης οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής, εξετάζουν τις φωτογραφίες και τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό ο οποιος εξουδετερώθηκε με διπλή ελεγχόμενη μετά την αυτοψία από το ρομποτ που διαθέτει το κλιμάκιο του ΤΕΕΜ . Οι πυροτεχνουργοί στην πρώτη εξουδετέρωση κατάφεραν να απομονώσουν ακέραιο τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό με το ρολόι, το οποίο ήταν σε λειτουργία όταν παρελήφθη από το κλιμάκιο της ΕΛΑΣ. Ωστόσο προχώρησαν σε δεύτερη εξουδετέρωση για διάσπαση του χαλύβδινου σωλήνα με την χαμηλής εκρηκτικότητας ύλη- πυρίτιδα προκειμένου να αποφύγουν κατά τη μεταφορά του, το ενδεχόμενο πυροδότησης, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Απο τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ, αναμένονται τα αποτελέσματα για υλικό από DNA και αποτυπώματα, ενω από το Αντιτρομοκρατικό επιτελείο αναζητούν βιντεοληπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας στην περιοχή, για την εξακρίβωση της ταυτότητας των δραστών.

Για το αντιτρομοκρατικό επιτελείο οι δράστες της τυφλής τρομοκρατικής ενέργειας αποδίδονται ως μηδενιστές, με στόχο να προκαλέσουν θανατηφόρα χτυπήματα αδιαφορώντας αν οι νεκροί είναι πολίτες οι Αστυνομικοί, καθώς η βόμβα με τα καρφιά, είχε τοποθετηθεί με πυροδότηση στον προαύλιο χώρο της Πανεπιστημιούπολης απέναντι από το Αστυνομικό Τμήμα, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται δύο σχολικά συγκροτήματα.

«Στο ενδεχόμενο η ενέργειά τους να ήταν πετυχημένη», σημειώνεται από Ανώτατους Αξιωματικού Ειδικών Υπηρεσιών της ΕΛΑΣ, «το επιχειρούμενο «τυφλό» χτύπημα χωρίς προειδοποιητικό τηλεφώνημα, σε ώρα αιχμής, θα είχε ανυπολόγιστα θύματα και ζημιές. Κάποιοι επιδιώκουν να αφήσουν αιματηρό εντύπωμα, σε ένα τρομοκρατικό προσκλητήριο, από τους ίδιους που θέτουν όλη την κοινωνία απέναντι, στις φονικές τους προθέσεις. Θέλουν να δείξουν ότι η τρομοκρατία υπάρχει, ύστερα από την πρόσφατη εξάρθρωση της ΤΟ που δεν ολοκλήρωσε το τρομοκρατικό σχεδιασμό της».
Σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ, η τοποθέτηση της ενεργοποιημένης βόμβας μέσα στο χώρο του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος και σε απόσταση μικρότερη από 10μέτρα από αστυνομικό στόχο, συνδυάζει στόχο διπλού συμβολισμού, συνδικαλιστικά με τις αντιδράσεις για το άσυλο, τις εκκενώσεις καταλήψεων και τις «καταγγελίες» για αστυνομική βία από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Οι Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας βλέπουν κοινά χαρακτηριστικά με βόμβα που είχε τοποθετηθεί στις 7 Απριλίου 2018 στα σκαλιά της Σχολής Μηχανικών της Πολυτεχνειούπολης , η οποία επίσης δεν είχε εκραγεί, ενώ δεν υπήρχε προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Την ευθύνη της ανέλαβε, λίγες ημέρες αργότερα, η Διεθνής Οργάνωση αντιεξουσιαστών ITS (Ατομικιστές που Τείνουν στο Αγριο). Χωρίς προειδοποίηση ήταν και η έκρηξη ωρολογιακού εμπρηστικού-εκρηκτικού μηχανισμού στον ΙΝ Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι, στις 27 Δεκεμβρίου 2018, κατά την οποία είχε τραυματιστεί αστυνομικός και ο νεωκόρος της εκκλησίας. Αυτή την ενέργεια ανέλαβε σε ισπανική ιστοσελίδα, ομάδα αντιεξουσιαστών που υπέγραφε ως «Εικονοκλαστική Σέχτα».