«Έκρηξη» λαθρομετανάστευσης.. στα νησιά του Αιγαίου

Η ανεξήγητη μεταστροφή της συμπεριφοράς λαθρομεταναστών και προσφύγων που άρχισαν να δημιουργούν επεισόδια και προβλήματα σε ντόπιους και τουρίστες προβληματίζει τις Αρχές.

Οι καταγεγραμμένοι αριθμοί εισροής λαθρομεταναστών και προσφύγων, προς την Ελλάδα, δείχνουν τριπλασιασμό –έως και τάσεις τετραπλασιασμού- κυρίως μέσω των θαλάσσιων συνόρων.

«Έκρηξη» εισροών
Κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2015, καταγράφηκαν περίπου 60.000 συλλήψεις λαθρομεταναστών, οι οποίοι εισήλθαν στη χώρα από τα θαλάσσια σύνορα και το φράχτη του Έβρου, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2014 είχαν καταγραφεί 18.000 συλλήψεις.

Σύμφωνα με επιτελείς του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, η επιλογή κατασκευής του φράχτη στον Έβρο περιόρισε σε μεγάλο βαθμό τις λαθρομεταναστευτικές ροές, ωστόσο, η μη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις Κοινοτικές Διατάξεις, επιτρέποντας τις μετακινήσεις των λαθρομεταναστών και προσφύγων, επιτείνει το πρόβλημα. Με τη Βουλγαρία, να επεκτείνει  φράχτη σε μήκος 60.000 χλμ. η Ουγγαρία, να κατασκευάζει φράχτη μήκους 137.000 χλμ. στην αποτροπή των λαθρομεταναστευτικών ροών στις χώρες τους.

«Μεταστροφή» της συμπεριφοράς των λαθρομεταναστών

Οι λαθρομεταναστευτικές ροές έχουν “βυθίσει” τη Λέσβο. Μόνο το πρώτο 5μηνο του έτους- περισσότεροι από 20.000λαθρομετανάστες έχουν καταγραφεί στη Λέσβο, με τους αριθμούς να είναι αυταπόδεικτη επιβεβαίωση της κατάστασης, με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014, να έχουν καταγραφεί 3.000λαθρομετάστες στο νησί.

Τις τελευταίες εβδομάδες ωστόσο, παρατηρείται μια ανεξήγητη (;) “μεταστροφή” στη συμπεριφορά οργανωμένων λαθρομεταναστών και προσφύγων οι οποίοι διαβιούν στη Λέσβο, με επιθέσεις και βίαιες συμπεριφορές- σε ντόπιους και ενστόλους- προκαλώντας προβληματισμό για “υποκινούμενες” συμπεριφορές, ενώ η πρόσφατη τοποθέτηση στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για την ιθαγένεια στη Βουλή, της αρμόδιας αναπληρώτριας Υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία είχε αναφερθεί προκαταβολικά, σε επικείμενες εξεγέρσεις και βίαιες συμπεριφορές από τους λαθρομετανάστες και δύο μέρες αργότερα, η εξέγερση στη Λέσβο είχε “αφορμή” την εταιρεία διανομής φαγητού.
Τα πρώτα επεισόδια στη Λέσβο καταγράφονται περίπου πριν 15 ημέρες, όταν περίπου 500 λαθρομετανάστες, οι οποίοι απέδρασαν από τον καταυλισμό στο Κέντρο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ και με πορεία έφτασαν στο λιμάνι, ζητώντας την άμεση έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων για αναχώρησή τους από το νησί. Σύροι και Αφγανοί, συνεπλάκησαν με πρόσχημα και από τις δύο πλευρές- προνομιακή μεταχείριση- κατά την αναχώρηση από τη Μυτιλήνη των πρώτων 1.800λαθρομεταναστών- στην πλειοψηφία τους Σύροι-όπως προβλέπεται προτεραιότητα, αφού προέρχονται από εμπόλεμη ζώνη.
Υπηρεσιακοί παράγοντες, που παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις των λαθρομεταναστευτικών ροών και προσφύγων, εντοπίζουν «υποκίνηση» στην πρόκληση των επεισοδίων, αφού δεν μπορούν δικαιολογήσουν τη μεταστροφή συμπεριφοράς, μόλις δύο εικοσιτετράωρα από την άφιξη στο νησί της Λέσβου συγκεκριμένων ατόμων, τα οποία.. πρόλαβαν να προετοιμάσουν πλακάτ με τα αιτήματά τους. Δύο ημέρες μετά, ακολούθησαν νέα επεισόδια στο νησί, όταν περίπου 300 λαθρομετανάστες με πορεία από το κολυμβητήριο προς το λιμάνι, απαιτώντας με επιθετική προδιάθεση να τους δοθούν τα απαραίτητα έγγραφα για να φύγουν από το νησί. Το Λιμενικό, επιχείρησε να ανακόψει την πορεία των λαθρομεταναστών, με αποτέλεσμα να προκληθούν συμπλοκές, κατά τη διάρκεια των οποίων ένας λιμενικός τραυματίστηκε, ενώ πέντε λαθρομετανάστες συνελήφθησαν.
Στη Λέσβο, η τοπική ένωση των αστυνομικών υπαλλήλων, αντιπροτείνει την απόσπαση Λέσβιων στην καταγωγή αστυνομικών με δικά τους έξοδα, όπως οι ίδιοι επιθυμούν, ώστε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες του νησιού.
Αντίστοιχες συμπεριφορές με εξεγέρδεις και επεισόδια από λαθρομετανάστες και πρόσφυγες, έχουν σημειωθεί νωρίτερα σε άλλα νησιά.

Από τις αρχές του χρόνου και μόνο στην Κω εισήλθαν περίπου 12.000 λαθρομετανάστες και πρόσφυγες, όταν πέρυσι όλο τον χρόνο ήταν περίπου 3.500. Τον περασμένο Απρίλιο, οπως καταγγέλουν οι Συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ, λαθρομετανάστες από την Αφρική εισέβαλαν και κατέλαβαν το προαύλιο και το Αστυνομικό τμήμα του νησιού, αφού έβγαλαν από το χώρο πρόσφυγες -γυναικόπαιδα από τη Συρία, με τους συνδικαλιστές της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτίου Δωδεκανήσου, να ζητούν παρέμβαση από το Αρχηγείο και τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό. Στις αρχές Ιουνίου, περίπου 300 λαθρομετανάστες εισέβαλλαν για άλλη μια φορά στο Αστυνομικό Τμήμα με την απαίτηση της άμεσης έκδοσης προσωρινών ταξιδιωτικών εγγράφων.
Οι συνδικαλιστές Αστυνομικοί, αναφέρουν επίσης περιστατικό σε Αστυνομικό Τμήμα της Ρόδου, όπου οι «40-50 λαθρομετανάστες εισέβαλαν στο κυλικείο του τμήματος, και ανάγκασαν τους τρεις άνδρες Αστυνομικούς να αποχωρίσουν, για να κάνουν χρήση του τηλεφώνου που υπήρχε στο χώρο, για να συνομιλήσουν με τους δικούς τους, να φάνε, και να καλλωπιστούν».

Στο σύνολό τους οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων της νησιωτικής χώρας, αποδίδουν την κατάσταση δραματική και καταγγέλλουν την παντελή έλλειψη ρεπό και την καθημερινή υπέρβαση των ωραρίων τους, στη διαχείρηση έκτακτων περιστατικών. Σε άλλη περίπτωση, αναφέρονται στο τμήμα της Σύμης, στο οποίο υπηρετούν οργανικά τρεις Αστυνομικοί. Κατά τους χειμερινούς μήνες, η δύναμη επισχήθηκε με πέντε επιπλέον Αστυνομικούς, οι οποίοι με την έναρξη της θερινής περιόδου καλούνται να επιστρέψουν στις οργανικές του θέσεις, αφήνοντας το νησί με μόλις τρεις Αστυνομικούς, αντιμέτωποι με τη δραματική κατάσταση της εισροής λαθρομεταναστών.

Πρόσφατα οι Συνδικαλιστικές Ενώσεις των Αστυνομικών, ζήτησαν από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση ενισχύσεις από την Αθήνα στα νησιά, το οποίο δεν έγινε αποδεκτό με τον φόβο της περαιτέρω αποδυνάμωσης της πρωτεύουσας.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport