ΕΚΠΑ: Κατάληψης.. συνέχεια. Η “μηδενική ανοχή” .. σε ατέρμονη ανοχή.

Συνεχίζεται η κατάληψη στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών από αντιεξουσιαστές. Το “ρίσκο” της επέμβασης υποστηρίζουν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεν επιτρέπει την επέμβαση, παρά το γεγονός ότι μετά την μηνυτήρια αναφορά του Αντιπρύτανη ο αρμόδιος Εισαγγελέας έδωσε εντολή στην ΕΛ.ΑΣ για επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Όλοι συμφωνούν ότι οι αντιεξουσιαστές δεν έχουν σχέση με την Πανεπιστημιακή κοινότητα. Αλλά κανείς δεν παίρνει το.. “ρίσκο” ούτε βέβαια αναλαμβάνει την ευθύνη για επέμβαση της Αστυνομίας στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, που για δεύτερη ημέρα τελέι υπό κατάληψη, από μια ομάδα περίπου 20ατόμων, τα οποία αυτοπροσδιορίζονται στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Το ενδεχόμενο η οποιαδήποτε επέμβαση να προκαλέσει “μπαραζ καταλήψεων” από αντιεξουσιαστές, προκαλέι την .. αδράνεια της Πολιτείας. Αιτήματα των καταληψιώνς, είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων των έγκλειστων κατάδικων τρομοκρατία που βρίσκονται σε απεργία πείνας.

Σε ένα «άτυπο παιχνίδι ευθυνών» η Αστυνομία βρίσκεται για άλλη μια φορά “εν αναμονή”.. Προηγήθηκε η προσφυγή του Αντιπρύτανη στην Εισαγγελία, ο Εισαγγελέας έδωσε την εντολή επέμβασης, ωστόσο αναμένεται πολιτική έγκριση την οποία κανείς δεν εκδίδει, αφού επιθυμούν -όπως διατυπώνεται- μια στάση ανοχής προς του καταληψίες!

Οι Πρυτανικές Αρχές σε ανακοίνωσή τους ζητούν από την Εισαγγελία και την Αστυνομία «να πράξουν τα δέοντα», χωρίς, όμως, να καταδικάσουν ευθέως τη δεύτερη κατά σειρά κατάληψη σε κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών μέσα σε δύο εβδομάδες. Από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διατυπώνουν τη θέση, ότι «δεν μπορούμε να πάρουμε το ρίσκο της επέμβασης, χωρίς να υπάρχει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση».

Ωστόσο απόφοιτοι του ΕΚΠΑ και οι γονείς του, οι οποίοι μετέβησαν νωρίτερα (31/03) στηνΠρυτανεία, προκειμένου να λάβουν τα πτυχία τους, απογοητευμένοι αποχώρησαν, αφού οι καταληψίες δεν τους επέτρεψαν την είσοδο, ούτε βέβαια τη διεξαγωγή της τελετής αποφοίτησης.

Για την κατάληψη στο ΕΚΠΑ, τοποθετήθηκε και η  νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Με ανακοίνωση που εξέδωσε, καλεί την κυβέρνηση να μην επιτρέψει παρέμβαση της Αστυνομίας στην Πρυτανεία: «Παρά τη διαφωνία μας με τον τρόπο που η συγκεκριμένη δράση αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε, θεωρούμε – πρώτα και κύρια – απαράδεκτη οποιαδήποτε απόπειρα επέμβασης των ΜΑΤ με στόχο την εκκένωση της Πρυτανείας, με βάση τη διορία μιας ώρας που φέρεται να έχει δώσει ο Εισαγγελέας. Το φοιτητικό κίνημα και συνολικά η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να υπερασπιστούν το άσυλο και να κρατήσουν με τη μαζική τους παρουσία τις αστυνομικές δυνάμεις έξω απ’ αυτό». Ενώ αντίθετη θέση εκφράζει η φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ, που υποστηρίζει την εφαρμογή του νόμου και την άμεση απομάκρυνση των καταληψιών.

Περιμετρικά της κτηριακής εγκατάστασης και στους γύρω δρόμους από την πρώτη στιγμή (30/03)  αναπτύχθηκαν ισχυρές Αστυνομικές Δυνάμεις, ενώ στο σημείο μετέβη και Εισαγγελέας, με χρονικό προσδιορισμό για να αποχωρήσουν από την Πρυτανεία προς τοςυ Αντιεξουσιαστές μέχρι τις 15:00, ενώ τρία άτομα συνελήφθησαν, με την κατηγορία της «κατάληψης δημόσιου χώρου».

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport