«Εκείνη η ημέρα έχει χαραχθεί στην μνήμη μου ανεξίτηλα και την ξαναζώ κάθε πρώτη του Μάρτη, με την ευχή να μην επαναληφθεί ποτέ»

Με αφορμή την ημέρα μνήμης στους δυο πεσόντες Αστυνομικούς, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Ηρακλείου Γιώργος Πικράκης,  θυμάται εκείνη την 1η Μαρτίου του 2011

«Α.Τ. Βύρωνα 01-03-2011 απόγευμα γύρω στις 18.00-18.30 και ενώ επικρατεί ησυχία ακούμε στον ασύρματο τον εκφωνητή του Α – Κέντρου της Άμεσης Δράσης Αττικής , με ένταση και ψυχραιμία αλλά παράλληλα με τρόμο στην φωνή του να διαβιβάζει σε όλους τους σταθμούς της Άμεσης Δράσης (περιπολικά , ομάδα Ζ , ομάδα ΔΙ.ΑΣ.) και σε αρκετά οχήματα τμημάτων ώστε να αλλάξουν τους ασυρμάτους τους αμέσως στο Β κέντρο και να κατευθυνθούν άμεσα προς Πειραιά- Ρέντη.

Γυρίσαμε κι εμείς στο Β κέντρο όπου με κομμένη την ανάσα ακούσαμε τους συναδέλφους μας να καλούν σε βοήθεια και να ζητούν με αγωνία τα ασθενοφόρα να κάνουν πιο γρήγορα και καταλάβαμε ότι υπάρχει σοβαρά τραυματισμένος συνάδελφος. Ενώ ο εκφωνητής έδινε αναζητήσεις για άτομα με βαρύ οπλισμό σε Ι.Χ Volvo. Χωρίς δεύτερη σκέψη βάλαμε τα αλεξίσφαιρα και πήραμε ότι MP-5 και πυρομαχικά υπήρχαν στο αξιωματικό υπηρεσίας και μέχρι να το καταλάβουμε είχαμε φτάσει στην Συγγρού με κατεύθυνση προς Πειραιά.

Καθώς πλησιάζαμε διαπίστωσα κάτι συγκλονιστικό : όλα σχεδόν τα οχήματα των Αθηνών, έγχρωμα και συμβατικά, ακόμα και χωρίς εντολή του Κέντρου πήγαν για συνδρομή στις προσπάθειες ανεύρεσης των δραστών. Δυστυχώς εκείνη την ημέρα δύο νέοι συνάδελφοί μας της ομάδας ΔΙ.ΑΣ έχασαν τη ζωή τους επί της Λ. Κηφισού στο ύψος της λαχαναγοράς Ρέντη σε ανταλλαγή πυρών με τέσσερις δράστες- ληστές.

Για τα παιδιά αυτά δεν έγινε ΟΥΤΕ ένα συλλαλητήριο, ΟΥΤΕ καμία εναλλακτική συναυλία στήριξης των οικογενειών τους, ΟΥΤΕ καμία βαρύγδουπη ανακοίνωση συλλογικότητας για στήριξη στις μάνες που έχασαν τα παλικάρια τους. Εκείνη την ημέρα δεν βρέθηκαν οι σκληροί αυτοί κακοποιοί αλλά συνελήφθησαν λίγους μήνες αργότερα και οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη. Μέρα που έχει χαραχθεί στην μνήμη μου ανεξίτηλα και την ξαναζώ κάθε πρώτη του Μάρτη, με την ευχή να μην επαναληφθεί ποτέ.

“Απόψε δυο παλικάρια χάθηκαν μες’ την παγωνιά, έγινε ο δρόμος μαξιλάρι και τους χαϊδεύει τα μαλλιά.. Απόψε δυο παλικάρια δε θα γυρίζουν σπίτι τους, έγινε η νύχτα ένα σεντόνι και τύλιξε τη λύπη τους.”
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΥΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΤΩΝ 22- ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΕΛΗΣ ΕΤΩΝ 23. ΑΘΑΝΑΤΟΙ» καταλήγει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Ηρακλείου Γιώργος Πικράκης.