“Έκαναν καλά που πυροβόλησαν οι αστυνομικοί; Έκαναν καλά. Στο φινάλε δεν πρόκειται για συνοδεία, δύναμη καταστολής είναι”

Για τα όσα προηγήθηκαν της καταδίωξης από τους Αστυνομικούς της Δυτικής Αττικής και τις συνθήκες που τους έθεσαν σε κίνδυνο ζωής απέναντι στον οδηγό του κλεμμένου οχήματος, σεσημασμένο Ρομά, νομική αποτίμηση των γεγονότων στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ομάδας των ΔΙΑΣ

Όπως επισημαίνει ο δικηγόρος Βασίλης Σπύρου, «Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει ως σήμερα από δημοσιογραφικές και μόνο πηγές (και άρα δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για τίποτα) μου δημιουργήθηκαν οι εξής προβληματισμοί.
Αυτοκίνητο με τρεις επιβαίνοντες δεν σταμάτησε σε σήμα της αστυνομίας και διέφυγε αναπτύσσοντας ταχύτητα. Φυσικά και θα το καταδιώξουν άμεσα, ειδικά τη στιγμή που γνωρίζουν πια πως είναι κλεμμένο.
Έκαναν λάθος οι αστυνομικοί? Δε νομίζω. Έκανε λάθος ο οδηγός που προσπάθησε να διαφύγει? Προφανώς
Δεν κατορθώνουν να το σταματήσουν άμεσα και μεταφέρεται η καταδίωξη σε όμορους δήμους. Ταυτόχρονα συνδράμουν και άλλες δυνάμεις της αστυνομίας ως συνηθίζεται. Υπάρχει πρόβλημα εδώ? Τα ίδια με ανωτέρω, επιβαρυμένα μάλιστα για τον οδηγό που πλέον ξέρει πως τον καταδιώκουν.
Το Κέντρο δίνει εντολή να διακοπεί η καταδίωξη για να μην κινδυνέψουν άλλοι πολίτες. Υπάρχει πρόβλημα εδώ? ΤΕΡΑΣΤΙΟ. Πρώτον γιατί αποδεικνύει πως δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων περιστατικών και δεύτερον γιατί ποιος ο λόγος να έχουμε αστυνομία αν αφήνει να ξεφύγουν άνθρωποι που καταδιώκονται? Και δεν έχουμε και ΣΥΡΙΖΑ να πεις πως εντάξει, εμείς κάνουμε πως κοιμόμαστε. Τρίτον αποδεικνύεται πως ο καθένας κάνει ότι γουστάρει. Και ναι μεν, κάποιος μπορεί να το χαρακτηρίσει ευσυνειδησία και καθήκον τη συνέχιση της καταδίωξης αλλά μπορεί να είναι και γινάτι ή πείσμα και πάντως είναι παραβίαση διαταγής. Άρα ούτε ιεραρχία την κρίσιμη στιγμή
Με τα πολλά όμως εγκλωβίζεται το όχημα από αρκετές μηχανές. Και ο οδηγός αντί να παραδοθεί, προτιμά να “τη δει” Vin Diesel και να εμβολίσει πέντε μηχανές για να διαφύγει εκ νέου. Ακολουθεί βροχή πυροβολισμών (30 τουλάχιστον) από τις οποίες οι 3 (!!!) βρίσκουν στόχο.
Κατά τεκμήριο το πλήθος οφείλεται στους πολλούς αστυνομικούς που βρέθηκαν τελικά σε αυτό το καθεστώς κινδύνου. (Δεν θα πω άμυνας γιατί χωράει συζήτηση). Σας θυμίζω πως μόλις πριν λίγες μέρες στην πλατεία Βάθης αστυνομικός γραπώθηκε από το παρμπριζ αυτοκινήτου και πυροβόλησε γιατί τον πήγαινε “βόλτα” ο οδηγός του. Σας ενημερώνω επίσης (ενδεικτικά) πως στην Αμερική και οι τρεις επιβαίνοντες θα ήταν νεκροί από τον πρώτο Δήμο που ξεκίνησε η καταδίωξη.

Έκαναν καλά που πυροβόλησαν οι αστυνομικοί λοιπόν? Ναι, έκαναν καλά. Στο φινάλε δεν πρόκειται για συνοδεία. Δύναμη καταστολής είναι. Έχει σημασία αν ήταν Ρομά ή αλλοδαποί ή Έλληνες ή οτιδήποτε άλλο? Όχι. Θα “ήθελα” εντούτοις να δω το ίδιο περιστατικό με τίποτα μπράβους ή νυχτόβιους νονούς όμως εκεί μάλλον είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Αυτοί κυρίως σταματάνε αν τους κάνουν σήμα.
Ιδανικά, θα ήθελα να έχουν τέτοια εκπαίδευση οι αστυνομικοί που να πυροβολούν πρώτα τα λάστιχα ή να στήνουν μπλόκα και να συνεννοούνται καλύτερα. Ιδανικά θα ήθελα να ξέρουν ΟΛΟΙ πως όταν μας κάνει σήμα η αστυνομία για έλεγχο, απλά ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ. Ιδανικά θα ήθελα όταν σταματάμε να μην συναντάμε κομπλεξικά ζωάκια αλλά νορμάλ ανθρώπους που κάνουν τη δουλειά τους, αντιλαμβανόμενοι και το τι συμβαίνει γύρω τους. Η αλήθεια είναι πως το ανθρώπινο δυναμικό της αστυνομίας βελτιώνεται συνεχώς. Όμως έχει ακόμα δουλίτσα να γίνει, όπως και σε όλες τα επαγγέλματα και λειτουργήματα».