Ειδομένη: “Εξαφανίστηκαν” οι διαβιούντες στον αυτοσχέδιο καταυλισμό- “Άδειες σκηνές” εντόπισαν Αστυνομικοί στην επιχείρηση εκκένωσης

Κι ενώ η ΕΛΑΣ συνεχίζει να διαθέτει βιντεοληπτικό υλικό από τα ελικόπτερα που εποπτεύουν την Αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του αυτοσχεδίου καταυλισμού στην Ειδομένη, οι Αστυνομικοί που έφτασαν το πρωί στο χώρο εντόπισαν… άδεια σκηνές.

image

Για δεύτερη ημέρα (25/05) συνεχίστηκε η επιχείρηση εκκένωσης του αυτοσχεδίου καταυλισμού στην Ειδομένη με τη συμμετοχή Αστυνομικών Υπηρεσιών και Οργανώσεων υπό την πολιτική εποπτεία της διαδικασίας.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη “συνεχίζεται με απόλυτη ομαλότητα η Αστυνομική επιχείρηση” καθώς επίσης σημειώνεται ότι “η προσπάθεια επικεντώνεται αποτελεσματικά στην απομάκρυνση σκηνών από τις σιδηροδρομικες γραμμές με σκοπό την απελευθέρωσή τους για την ασφαλή κίνηση των τρένων”.
Ωστόσο ανεξάρτητες πηγές αναφέρουν οτι λαθρομετανάστες και πρόσφυγες αρνούνται να μπουν στα πούλμαν και αναχωρούν με τα πόδια για δομές που θα επιλέξουν οι ίδιοι ή για “ανεπίσημους” αυτοσχεδίους χώρους παραμονής- όπως εχει δημιουργηθεί στους Ευζώνους-, ώστε να εξασφαλίζουν πρόσβαση στα σύνορα, στο ενδεχόμενο να ανοίξουν έστω και πρόσκαιρα .

Ασφαλείς Αστυνομικές πηγές ωστόσο, σημειώνουν στο nantiareport ότι όταν το πρωί  (25/05) Αστυνομικοί οι οποιοι εχουν διατεθει στην επιχείρηση, με τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων Οργανισμών μετέβησαν στη περιοχή της Ειδομένης για να συνεχίσουν τη διαδικασία της εκκένωσης του αυτοσχεδίου καταυλισμού και τη μεταφορά λαθρομεταναστών και προσφύγων σε οργανωμένες δομές Κράτησης βρήκαν .. άδεια σκηνές.
Σε επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ  (24/05) γίνεται αναφορά στη μεταφορά από το χώρο για “2.031 άτομα και συγκεκριμένα 662 Σύροι, 1.273 Κούρδοι και 96 Γιαζίντι με 42 λεωφορεία σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας” ενω διατέθηκε βιντεοληπτικό υλικό από τις κάμερες των ελικοπτέρων της ΕΛΑΣ την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

image

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν την έναρξη της επιχείρησης είχε υπολογιστεί ο αριθμός των  διαβιούντων λαθρομεταναστών και προσφύγων σε περίπου 8.500 (σε απόκλιση με αύξοντα αριθμό).
Με δεδομένο της μεταφοράς των καταγεγραμμενων 2.031 σε Κέντρα Κράτησης, στον αυτοσχέδιο καταυλισμό κατά τη χθεσινή ημέρα (24/05) μετά την πρώτη φάση της επιχείρησης παρέμειναν περίπου 6.469 (σε υπολογισμό του κατ εκτίμηση αρχικού αριθμού διαβιούντων).
Όταν το πρωί (25/05) τα κλιμάκια της ΕΛΑΣ μετέβησαν στην περιοχή της Ειδομένης, ο αριθμός όσων παρέμειναν στις σκηνές δεν ξεπερνούσε -σχεδόν- τους 2000 λαθρομετανάστες και πρόσφυγες.
Νωρίτερα το απόγευμα της πρώτης ημέρας που ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης (24/05) σε φωτογραφικά στιγμιότυπα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters είχαν καταγραφεί διαβιούντες λαθρομετανάστες και πρόσφυγες να «δραπετεύουν» από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό, ώστε να αποφύγουν τη μεταφορά τους με πούλμαν σε οργανωμένες δομές Κράτησης στην επικράτεια, μακριά από τα σύνορα.
Ενώ καταγγελίες από το Κέντρα Κράτησης αναφέρουν ότι από τους λαθρομετανάστες και πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από την Ειδομένη (24/05) κατά τη πρωινή καταμέτρηση ο αριθμός τους είχε μειωθεί αισθητά ενώ δε  ήταν κάνεις σε θέση να εξηγήσει πώς “εξαφανίστηκαν” και πού βρίσκονται σήμερα.