ΕΕ: Ισοκατανομή στην Ευρώπη για τους λαθρομετανάστες.

Πρόταση για την αντιμετώπιση των λαθρομεταναστευτικών ροώναπό Ασία και Αφρική και του κύματος προσφύγων, με ισοκατανομή ποσόστωση και νομικές διαδικασίες, στα κράτη μέλη ώστε να περιοριστεί η λαθροδιακίνηση εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο συνολικός πληθυσμός της κάθε χώρας, τα οικονομικά μεγέθη και ο αριθμός των λαθρομεταναστών και προσφύγων που έχει ήδη μετακινηθεί στην κάθε χώρα τα προηγούμενα χρόνια, θα αποτελούν παράγοντες σύμφωνα με το BBC, για τον καθορισμό της ποσόστωσης υποδοχής, δηλαδή του αριθμού λαθρομεταναστών που θα δέχεται υπό το συγκεκριμένο καθεστώς.

Για χώρες που αντιμετωπίζουν τεράστιες λαθρομεταναστευτικές ροές, και κύμα προσφύγων- όπως η Ελλάδα και οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου-, αλλά και η Γερμανία, που απορροφά τεράστιο όγκο μεταναστών – μόνο πέρυσι υποδέχθηκε 200.000 ανθρώπους.

Ανάμεικτη η υποδοχή στην Ευρώπη
Η Γαλλία υποστηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την δικαιότερη ανακατανομή των ροών, μεταξύ των χωρών μελών της Ενωσης, σύμφωνα με το Γάλλος υπουργό Εσωτερικών, Bernard Kasnev, με δήλωσή του, στο ραδιοφωνικό δίκτυο RT1- “Πηγή έμπνευσης αυτής της πρότασης ήταν εν μέρει προτάσεις που διατυπώθηκαν από τη Γαλλία. Είναι λογικό και πρέπει να υπάρξει ανακατανομή των αριθμών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες δε βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των λαθρομεταναστευτικών ροών, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, στηρίζουν -επίσης- την εφαρμογή συστήματος ποσοστώσεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Ωστόσο, για να εγκριθεί το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου των 28 χωρών μελών της Ενωσης, πράγμα εξαιρετικά αβέβαιο, λόγω της ευθείας αντίθεσης χωρών όπως η Βρετανία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας δήλωσε ότι το σχέδιο δεν είναι αποδεκτό και ότι οι προσπάθειες της Ενωσης θα πρέπει να επικεντρωθούν στην παρεμπόδιση της δράσης των διακινητών. “Η Βρετανία έχει ένα υπερήφανο παρελθόν προσφοράς ασύλου σε όσους το χρειάζονται, αλλά δεν πιστεύουμε ότι η εφαρμογή ενός υποχρεωτικού συστήματος μετεγκατάστασης είναι η απάντηση. Θα αντιταχθούμε σε οποιεσδήποτε προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εισαγωγή υποχρεωτικών ποσοστώσεων”.

Ενώ ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν χαρακτήρισε “παρανοϊκή ιδέα” το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

“Μπλόκο”.. ανοιχτά της Λιβύης
Η ΕΕ προσανατολίζεται να επέμβει δυναμικά στην θαλάσσια περιοχή της Λιβύης, από τις ακτές της οποίας αποπλέει μεγάλος αριθμός «δουλεμπορικών» με προορισμό ακτές της Μεσογείου.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, το πρώτο τετράμηνο του έτους (2015) τουλάχιστον 60.000 λαθρομετανάστες, είχαν προορισμό την Ευρώπη και ταξίδεψαν με δουλεμπορικά πλοιάρια. Από αυτούς, τουλάχιστον 1.800 λαθρομετανάστες έχουν καταγραφεί νεκροί με το θάνατό τους να αποδίδεται σε πνιγμό, σε αυτή τους την προσπάθεια, αριθμός 20πλάσιος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Fenterika Mongericka, πρόκειται να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιτρέψει τη χρήση βίας εναντίον των δουλεμπόρων ανοιχτά της Λιβύης, καθώς χωρίς έγκριση η χρήση στρατιωτικής βίας θα ήταν ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο.

Οι πρώτες αντιδράσεις προέρχονται από τη Λιβύη, που ζητά να έχει λόγο στην δράση τρίτων στα χωρικά της ύδατα, αλλά και οργανισμών όπως η Διεθνής Αμνηστία, που τονίζουν ότι η χώρα θα μετατραπεί σε παγίδα για χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη εκεί, καθ’ οδόν προς την Ευρώπη.

Οπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση, “χωρίς τη διασφάλιση εναλλακτικών οδών, οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν άμεσα με αφανισμό, καθώς η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης”.

Η ανακοίνωση του περιεχομένου της πρότασης αναμένεται την Τετάρτη (13/05) και η συζήτηση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος Ιουνίου.

Πηγή : πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ- ΜΠΕ

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport