ΕΔΔΑ: Καταδίκη της Ελλάδας σε απόφαση ισόβιας απέλασης- Καταδικάστηκε για αγορά ναρκωτικών

Παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού κατά παράβαση άρθρου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, αναγνώρισε με απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και καταδίκασε την Ελλάδα, στην οποία είχε εκδοθεί απόφαση ισόβιας απέλασης Αλβανού ο οποίος είχε συλληφθεί για ναρκωτικά.

image

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι η απόφαση της Ελλάδας να απαγορεύσει ισοβίως την είσοδο στη χώρα του Αλβανού υπηκόου ελληνικής καταγωγής, Stefan Kolonja,   αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος του στην οικογενειακή ζωή.
Ο προσφεύγων, ο Stefan Kolonja, παντρεμένος με Ελληνίδα, με την οποία έχει αποκτήσει δύο παιδιά (και τα δύο Έλληνες υπήκοοι), άρχισε να εργάζεται στην Ελλάδα το 1989.
Στις 12 Οκτωβρίου 1999 ο St.Kolonja καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά χρόνων για αγορά ναρκωτικών, ενώ εκδόθηκε και εντολή μόνιμης απαγόρευσης εισόδου του στην ελληνική επικράτεια.
Αφού αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή, απελάθηκε στην Αλβανία, και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου και συνελήφθη ξανά το 2011 και παρέμεινε υπό κράτηση εν αναμονή απέλασης.
Έκτοτε ο Stefan Kolonja έχει καταθέσει κατ επανάληψη προσφυγές κατά του μόνιμου χαρακτήρα της απαγόρευσης εισόδου στην Ελλάδα, της κράτησής του, καθώς και την απόφαση απέλασής τους.
Παρά την έκδοση μέρους αποφάσεων υπέρ του, το μέτρο της απέλασης θεωρήθηκε έγκυρο και τον St.Kolonja επέστρεψε στην Αλβανία, ενώ μεταγενέστερες προσφυγές και αιτήσεις του για επιστροφή στην Ελλάδα απορρίφθηκαν.
Το ΕΔΔΑ έκρινε η απέλαση του Stefan Kolonja από την Ελλάδα και η ισόβια απαγόρευση εισόδου στη χώρα, αποτελεί δυσανάλογη προσβολή του δικαιώματος του για σεβασμό της οικογενειακής του ζωής (άρθρο 8 ΕΣΔΑ), επιδικάζοντας δίκαιη αποζημίωση ύψους 3.500€ για μη χρηματική βλάβη και 400€ για τα δικαστικά έξοδα.

Ολόκληρη η απόφαση (εδω).


*Lawspot.gr