Εχίνος, Ξάνθης: Σε έκτακτη κατάσταση λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού.

Επέστρεψαν στην Ελλάδα περίπου 1.000 εργαζόμενοι από χώρες της κεντρικής Ευρώπης

Σε έκτακτη κατάσταση κηρύχθηκε (25/03) από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, η κοινότητα Εχίνου του Δήμου Μύκης στη Ροδόπη, στην Περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, μετά από την έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων και ένα νεκρό στο Νοσοκομείο της πόλης. Πρόκειται για τα χωριά Κένταυρος, Γλαύκη, Ωραίο, Κοτύλη, Σάτρες, Θέρμες που ανήκουν στα Πομακοχώρια στην πλειοψηφία τους Έλληνες μουσουλμάνοι, με συνολικό πληθυσμό περίπου 3.000 κατοίκους.

«Περίπου 1.000 άτομα επέστρεψαν από ευρωπαϊκές χώρες»

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, Νίκο Ευφραιμίδη, στην περιοχή επέστρεψαν περίπου 1.000 κάτοικοι μετανάστες σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης- Γερμανία, Ολλανδία και Γαλλία, καθώς έκλεισαν τα εργοστάσια, λόγω της πανδημίας. Την ίδια εκτίμηση παρέθεσε και ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσεπέλης , ο οποίος εξέφρασε πολύ μεγάλη ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων ειδικά σε ηλικιωμένους: «Υπολογίζω πως πρέπει να επέστρεψαν στην Ελλάδα περίπου 1.000 εργαζόμενοι που βρίσκονται σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, στην Γερμανία, στην Ολλανδία και στη Γαλλία. Πολλοί ήταν και στην Τουρκία είτε για δουλειές είτε ως φοιτητές. Οπως φαίνεται δεν γνώριζαν πως ήταν φορείς και μετέδωσαν τη νόσο. Με ανησυχεί επίσης για το εάν τήρησαν την καραντίνα και τα μέτρα ασφαλείας που είχαμε επισημάνει και εμείς ως Δήμος αλλά και η ελληνική κυβέρνηση με συνεχείς ανακοινώσεις και ενημερώσεις. Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για κλειστές κοινωνίες με πολυμελείς οικογένειες και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας κρατήσει σε εγρήγορση τα επόμενα 24ωρα».

Δύο εβδομάδες καραντίνα στα Πομακοχώρια

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας,, κάλεσε τους κατοίκους της Ξάνθης να παραμείνουν σπίτια τους καθώς ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου είναι εξαιρετικά υψηλός. Σύμφωνα με την ανακοίνωση (25/03) του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, στην περιοχή από τις 18:00 το απόγευμα της 25ης Μαρτίου, επιβάλλεται προσωρινός περιορισμός των κατοίκων χωρίς καμία εξαίρεση μετακίνησης, και ισχύει για δύο εβδομάδες οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση. Την τροφοδοσία και τις λοιπές ανάγκες θα καλύπτουν η Αστυνομία και η Πυροσβεστική της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.