ΕΑΥ Β/Α: “Κανένα προστατευτικό μέτρο στο Εφετείο της πρωτεύουσας”

Ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής

Ευελπιστούμε να μείνουμε όλοι μας υγιείς και όρθιοι στον πράγματικο ηρωικό αγώνα που διεξάγεται
Εικοσιπέντε ημέρες από την λήψη των πρώτων, γενικευμένων μέτρων, αντιμετώπισης του COVID-19 κι ενώ το σύνολο σχεδόν των αστυνομικών δυνάμεων έχει κινητοποιηθεί για τον σκοπό αυτό, ιδίως μετά τη γενική απαγόρευση κίνησης, στο Εφετείο της πρωτεύουσας, για όσες δίκες διεξάγονται, δεν υφίσταται κανένα προστατευτικό μέτρο.

Η διαπίστωση αυτή, όσο κι αν φαντάζει απίστευτη, είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Είναι γνωστό ότι από το γενικευμένο κλείσιμο όλων των Δικαστηρίων της Χώρας, εξαιρέθηκαν η αυτόφωρη διαδικασία για τα πλημμελήματα και τα κακουργήματα και οι δίκες στα Εφετεία Κακουργημάτων για υποθέσεις με σοβαρό κίνδυνο παραγραφής καθώς και αυτές που συμπληρώνουν το ανώτατο χρονικό διάστημα προσωρινής κράτησης και αυτές που οι κατηγορούμενοι έχουν συμπληρώσει τον ανώτατο προβλεπόμενο χρόνο προσωρινής κράτησης.

Κάποιες απ’ αυτές, συγκεντρώνουν έναν τεράστιο αριθμό παραγόντων στις δίκες (δικαστές, μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης, συνήγοροι, συγγενείς κλπ.), χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα για την ασφάλεια και την προστασία τους.

Κάτι ανάλογο, ως κλασικό θέατρο του παραλόγου, συνέβηκε χθες, την Παρασκευή στις 3-4-2020, στο Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, σε δίκη που αφορούσε εγκληματική οργάνωση κλπ., όταν πολυάριθμος αριθμός παραγόντων που υπερέβη κατά πολύ τους διακόσιους (200), εμφανίστηκαν στο Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών και κατέκλυσαν τους χώρους του Δικαστηρίου, χωρίς να έχει ληφθεί κανένα προστατευτικό μέτρο.

Έως ότου εκφωνηθεί η συγκεκριμένη ποινική υπόθεση, γίνουν οι απαραίτητες διαπιστεύσεις και νομιμοποιήσεις των δικηγόρων, δηλωθούν οι μάρτυρες και χορηγηθούν οι απαραίτητες βεβαιώσεις στους ίδιους παριστάμενους μάρτυρες αστυνομικούς, αναλώθηκε ήδη χρόνος που υπερέβη κατά πολύ τη μία ώρα, σε συνθήκες ασφυκτικότητας και χωρίς παρουσία προστατευτικής αστυνομικής δύναμης, πέραν της συνήθους.

Το απίστευτο αυτό γεγονός, σχολιάσθηκε δυσμενέστατα απ’ όλους και έλαβε μεγάλη δημοσιότητα καθώς οι συνθήκες ήταν εξωπραγματικά τριτοκοσμικές.

Αναρωτιέμαστε πραγματικά, αν υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτό που συνέβη, εάν υπήρξε εκ μέρους του Εφετείου Αθηνών σχετική υπηρεσιακή ενημέρωση για λήψη μέτρων ή αν έστω εσπευσμένα, όταν διαπιστώθηκε η όλη αυτή κατάσταση και με την ανεξέλεγκτη παρουσία εκατό (100) και πλέον ΡΟΜΑ που κατέκλυσαν τους χώρους, ζητήθηκε συνδρομή για την ασφάλιση και προστασία του χώρου.

Ευελπιστούμε ότι τέτοια φαινόμενα στο κεντρικό Εφετείο της Χώρας δεν θα ξαναυπάρξουν και για τον σκοπό αυτό, καλούμε σε εγρήγορση και σε συνεργασία όλες τις συναρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες που πρέπει πλέον να λάβουν μέτρα καθώς διανύουμε την κορύφωση της έξαρσης.