Δεσμεύονται οι λογαριασμοί του “διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι” Παναγιώτη Δημητρά- Κακουργήματα και για τις ΜΚΟ που διαχειρίζεται

Το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αποδίδει κακουργηματικές κατηγορίες, στο διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι ο οποίος έχει προσδιορισθεί ως «εθνικός μηνυτής» σε διερεύνηση δύο υποθέσεων διακίνησης λαθρομεταναστών σε Κω και Φαρμακονήσι

Ο επικεφαλής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), ο οποίος έχει αποδοθεί και ως «εθνικός μηνυτής», Παναγιώτης Δημητράς, σύμφωνα με πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, φέρεται να εμπλέκεται στη διάπραξη ποινικών κακουργηματικών αδικημάτων. Ποινική δίωξη είχε ασκηθεί και σε βάρος του Τόμι Όλσεν, ιδρυτή και διευθυντή της οργάνωσης Aegean Boat Report.

Για την υπόθεση, διατάχθηκε η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων – τραπεζικοί λογαριασμοί και θυρίδες, κ.λπ.- του Παναγιώτη Δημητρά αλλά και των ΜΚΟ που ελέγχει.

Την έρευνα διέταξε ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, με την ολοκλήρωση της οποίας συντάχθηκε πόρισμα το οποίο διαβιβάστηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο για την άσκηση Ποινικών Διώξεων σε βάρος του Παναγιώτη Δημητρά και σε βάρος του Τόμι Όλσεν.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής ο Παναγιώτης Δημητράς, μέσω ΜΚΟ στις οποίες είναι επικεφαλής, λάμβανε χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκούς και άλλους φορείς για την υποστήριξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά τα χρηματικά ποσά τα διέθετε για άλλους σκοπούς. Επιπλέον ο Παναγιώτης Δημητράς φέρεται να έχει διαπράξει αδικήματα κακουργηματικής φύσεως.

Από την Εισαγγελία της Κω μετά το σχηματισμό δικογραφίας του Λιμενικού Σώματος, παρέπεμψε τον Παναγιώτη Δημητρά και τον Τόμι Όλσεν για «συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό να παραλαμβάνει στοιχεία πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επιχειρούν παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, προκειμένου να διευκολύνει την παράνομη είσοδο και διαμονή αυτών, αποστέλλοντας στις αρχές τα πλήρη στοιχεία τους και το ακριβές σημείο εντοπισμού τους στη χώρα, προκειμένου οι τελευταίοι να υπαχθούν στις διαδικασίες ασύλου».

Οι κακουργηματικές διώξεις συνοδεύονταν από την επιβαρυντική περίπτωση της τέλεσης των αδικημάτων «κατ’ επάγγελμα, καθώς από την υποδομή που έχει δημιουργήσει (δηλαδή τη λειτουργία της οργάνωσης Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι) προκύπτει πρόθεση επανειλημμένης τέλεσης της πράξης και πορισμός εισοδήματος».

Οι υποθέσεις αφορούν σε περιστατικά εισβολής λαθρομεταναστών στην Κω (Ιούλιος 2021) και Φαρμακονήσι (Αύγουστος 2021) με δικογραφίες που σχημάτισαν η Λιμενική Αρχή Κω και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος στη Λέρο.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχημάτισε το Λιμενικό της Κω και διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω (21/07 2021), εμπλεκόμενοι – μεταξύ άλλων – για κατ’ εξακολούθηση παράβαση του άρθρου 148 ΠΚ (Κατασκοπεία) και του άρθρου 187 ΠΚ (Εγκληματική Οργάνωση) είναι οι: «ημεδαπός δικηγόρος, πρόεδρος γνωστής ΜΚΟ Παναγιώτης Δημητράς, Τούρκος διακινητής “Fisher”, Οργανωτής- μεταφορέας Solide Tchinda του Pierre (συλληφθείς) και το Ιδρυτικό στέλεχος Ευρωπαϊκής ΜΚΟ Tommy Ohlsen».

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι λαθρομετανάστες κατέθεσαν αναφορικά με την μεταφορά τους από την Τουρκία στην Ελλάδα ότι ο διακινητής- βρισκόταν στη βάρκα μαζί τους- κατόπιν εντολής του Τούρκου δουλεμπόρου στην Τουρκία, επικοινώνησε τηλεφωνικά πριν τον απόπλου από τα τουρκικά παράλια με ΜΚΟ στην ελληνικη πλευρά και τους γνωστοποίησε την ακριβή ώρα του απόπλου, το δρομολόγιο του ταξιδιού τους, καθώς και τα στοιχεία των λαθρομεταναστών.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, «η Λιμενική Αρχή Κω καθώς και οι τοπικές Αστυνομικές Αρχές έγιναν δέκτες μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπου ο αποστολέας αυτών φέρεται να είναι ημεδαπός με στοιχεία Δημητράς Παναγιώτης “Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι”».

Επιπλέον στη δικογραφία, περιλαμβάνεται καταγγελία λαθρομετανάστη ο οποίος ανέφερε, ότι «μετά την προηγούμενη ανεπιτυχή προσπάθεια που είχε γίνει να περάσουν σε ελληνικό έδαφος -στις 10 Ιουνίου του 2021- όταν επέστρεψαν στην Τουρκία ο διακινητής παρότρυνε την ομάδα των προσφύγων-μεταναστών «να συλλέξουν στοιχεία ώστε με τη βοήθεια δικηγόρου ονόματι ‘Δημητράς’ να προβούν σε καταγγελία κατά των ελληνικών αρχών για παράνομη επαναπροώθηση, με κάλυψη του χρηματικού ποσού από τις προαναφερθείσες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις».

Ενα μήνα μετά το επεισόδιο στην Κω, στη Λιμενική Αρχή Λέρου διαβιβάσθηκε ηλεκτρονική αλληλογραφία του Παναγιώτη Δημητρά σχετικά με την άφιξη λαθρομεταναστών στο Φαρμακονήσι. Οι λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν την επόμενη ημέρα (25/08 2021) με τα στελέχη του Λιμενικού να έχουν συλλάβει τρεις διακινητές.

Εμπλεκόμενοι στην υπόθεση μεταξύ άλλων ήταν, σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Τούρκος διακινητής, στρατιωτικός, αξιωματικός του τουρκικού Λιμενικού, Αμπού Ράσουα (Abu Rashua), ο Παλαιστίνιος οργανωτής Αλγκαμπλάν Ραμί (Alghalban Rami), ο Παναγιώτης Δημητράς και ο Τόμι Ολσεν (Tommy Ohlsen) της Aegean Boat Report. Ενώ περιγράφεται η μεταφορά των λαθρομεταναστών περιλαμβάνονται φωτογραφίες οι οποίες είχαν αποσταλεί σε ομάδα της εφαρμογής Whatsapp, μέλος της οποίας ήταν ο Παναγιώτης Δημητράς.

Τον περασμένο Δεκέμβριο (20/12 2022) ο Παναγιώτης Δημητράς είχε κληθεί σε απολογία από τις Ανακριτικές Αρχές, αλλά με διαφωνία μεταξύ Ανακριτή και Εισαγγελέα και για την ποινική του μεταχείριση θα αποφασίσει τις προσεχείς ημέρες το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο.

Ο Παναγιώτης Δημητράς κατά διαστήματα έχει υποβάλλει μηνύσεις σε Δικαστές, Εισαγγελείς, Δημοσιογράφους και δημόσια πρόσωπα, ισχυριζόμενος, με επίκληση του αντιρατσιστικού νόμου μεταξύ άλλων.