Αίγιο: H ΕΔΕ για απολεσθέν όπλο αστυνομικού που εντοπίσθηκε σε ρεζέρβα υπηρεσιακού οχήματος και η παρουσία του Γενικού που προκάλεσε ερωτήματα

Η παρουσία του Γενικού στο τοπικό Τμήμα Αιγιάλειας μετά την εντολή για διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Έρευνας αναφορικά με την ανεύρεση όπλου ενστόλου για το οποίο είχε δηλωθεί απώλεια κι εντοπίσθηκε στη ρεζέρβα υπηρεσιακού οχήματος με παραχώρηση σε Υπηρεσία της Ασφάλειας, προκαλούν ερωτήματα, ενώ εντοπίζονται κενά στην υπόθεση

Με την Ένορκη Διοικητική Έρευνα (ΕΔΕ), κατ εντολή του Αστυνομικού Διευθυντή Αχαΐας, Ταξίαρχου Θεόδωρου Τσάτσαρη, σε εξέλιξη, κρίθηκε ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί προς εξακρίβωση των συνθηκών – αρχικά- της “δήλωσης απώλειας”   – τον περασμένο Φεβρουάριο (2023) – υπηρεσιακού όπλου, κατή την καταγραφή χρεωμένου οπλισμού στην οπλαποθήκη του Αστυνομικού Τμήματος Αιγιαλείας, και την “αιφνίδια”.. ανεύρεση (!) του σε ρεζέρβα “δανεικού” σε Ομάδα της Ασφάλειας υπηρεσιακού οχήματος της ίδιας Υπηρεσίας . Ωστόσο η πρόσφατη παρουσία του Γενικού στην Αστυνομική Υπηρεσία της Αιγιάλειας και η υπηρεσιακή “κλειστή ενημέρωση” μεταξύ Αξιωματικών, έχει προκαλέσει υπηρεσιακή αναστάτωση για  την έκβασή της.

Το υπηρεσιακό όπλο είχε εντοπισθεί κατά δήλωση ενστόλου του ΑΤ Αιγιάλειας όταν χωρίς συνοδό από άλλη Υπηρεσία,- όπως προβλέπεται – μετέβη σε έλεγχο του υπηρεσιακού τζιπ Suzuki το οποία είχε παραχωρηθεί -από τα μέσα Μαρτίου- από τη διαχείριση του Αστυνομικού Τμήματος για τις ανάγκες της Ασφάλειας και συγκεκριμένα στην διάθεση της ΟΠΚΕ, καθώς το Mersedes όχημα που διέθεταν είχε μεταφερθεί στο συνεργείο.

Σύμφωνα με ενημέρωση του NantiaReport.gr, το υπηρεσιακό όχημα είχε διατεθεί με ένα απο τα δύο κλειδιά καθώς από το Τμήμα τους είχαν αναφέρει ότι το δεύτερο κλειδί ήταν ανενεργό, και ήταν στη διάθεσή του ΑΤ.

Το όπλο εντοπίσθηκε όταν το Suzuki επεστράφη από την ΟΠΚΕ στο Αστυνομικό Τμήμα και  αστυνομικός της Υπηρεσίας μετέβη σε έλεγχο χωρίς ωστόσο να έχει ενημερώσει ιεραρχικά.

Την Κυριακή (14/05) η ΟΠΚΕ εκτελούσε απογευματινή βάρδια, και καθώς είχε παραλάβει το χρεωμένο στην Υπηρεσία όχημα, (Mersedes) ενημερώθηκαν τα μέλη της ομάδας να μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους από το “δανεικό” υπηρεσιακό αυτοκίνητο (Suzuki) και έγινε ενδελεχής έλεγχος στους χώρους χωρίς να εντοπισθεί το οτιδήποτε.

Δύο ημέρες αργότερα (Τρίτη 16/05) το Suzuki επεστράφη στο Αστυνομικό Τμήμα. Αστυνομικός της Υπηρεσίας, χωρίς να έχει ενημερωθεί η Ασφάλεια – ούτε η ΟΠΚΕ – ώστε να παρίσταται στέλεχος των Υπηρεσιών (όπως προβλέπεται), ενήργησε έλεγχο στο όχημα, και δηλώνει σε δευτερεύοντα χρόνο, ότι εντόπισε όπλο στη ρεζέρβα του “δανεικού” υπηρεσιακού τζιπ. Την ίδια ημέρα, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος, ενημερώνει τους Διοικητές και Επικεφαλής ότι το όπλο ήταν αυτό για το οποίο είχε δηλωθεί .. απώλεια πριν ένα -σχεδόν – μήνα.

Στην αναστάτωση που προκλήθηκε, οι Αξιωματικοί των Υπηρεσιών της Ασφάλειας και της ΟΠΚΕ, ζήτησαν να λάβουν ενημέρωση και να ενημερωθούν για τις ενέργειες που ακολουθήθηκαν, ωστόσο άκουσαν ότι το όπλο είχε επανατοποθετηθεί στο ερμάριο του Τμήματος, χωρίς να έχουν ληφθεί αποτυπώματα, ενώ το είχαν επεξεργαστεί στα χέρια τους όσοι είχαν Υπηρεσία ενώ δεν είχε δοθεί εντολή ιχνηλάτησης στο εσωτερικό του, για λήψη αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού που θα μπορούσε ενδεχομένως να προσδιορίσει τον “μεταφορέα” του οπλισμού. Με καθυστέρηση την επόμενη ημέρα το όπλο μεταφέρθηκε στα Εργαστήρια της ΔΕΕ, ενώ με εντολή εκ της Υπηρεσίας, το όχημα παρελήφθη από ένστολο και μεταφέρθηκε στο .. πλυντήριο!

Το όπλο είχε παραδοθεί προς φύλαξη από αστυνομικό στον οποίο είχε χρεωθεί Υπηρεσιακά, ο οποίος την Άνοιξη του 2022, αποσπάστηκε σε Υπηρεσία εκτός Αχαΐας. Ο αστυνομικός ο οποίος το παρέλαβε φέρεται να έχει υποστηρίξει ότι τοποθέτησε το όπλο στο ερμάριο, κι έκτοτε δεν ασχοληθεί με τη επίμαχο υλικό.

Η παρουσία του Γενικού στο ΑΤ Αιγιαλείας την Δευτέρα (29/05) και η σύσκεψη που ακολούθησε προς ενημέρωσή του για την υπόθεση σε “κλειστή ενημέρωση” μεταξύ Αξιωματικών, προκάλεσε περισσότερα ερωτηματικά απ’ ότι απαντήσεις, ενώ αναμένεται το πόρισμα της ΕΔΕ, με την υπόθεση να έχει απασχολήσει και το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ.