“Δεν μπορεί η δικαιοσύνη να λειτουργεί σε κτίρια που “η είσοδος είναι ελεύθερη”

..”Υπήρξε και πάλι επίθεση κατά αστυνομικών δυνάμεων στα δικαστήρια της Ξάνθης την ώρα μεταγωγής κρατουμένων σε μια απόπειρα απελευθέρωσης τους (..) Απόρροια της κατάστασης είναι και οι ανά περιπτώσεις, αποδράσεις κρατουμένων που δυσφημούν την ΕΛ.ΑΣ και το έργο της (..) σε καθεστώς ελλειπούς προστασίας και ασφάλειας, ενώ διεξάγονται ακόμα και δίκες προσώπων με υψηλό βαθμό κινδύνου”..

“Πληροφορήθηκα για μια ακόμα φορά από τις επικεφαλίδες του Τύπου στην Ελλάδα για την έλλειψη προστασίας των δικαστικών κτιρίων. Μόλις προχθες ( 20.12.2016) υπήρξε και πάλι επίθεση από άτομα κατά αστυνομικών δυνάμεων στα δικαστήρια της Ξάνθης την ώρα μεταγωγής κρατουμένων σε μια απόπειρα απελευθέρωσης τους.

Τα δικαστικά κτίρια παραμένουν εδώ και χρόνια χωρίς περιμετρική και εσωτερική προστασία, γεγονός που δίνει δικαίωμα μεταφοράς αντικειμένων εντός και εκτός αυτών, θέτοντας την ακεραιότητα των νομικών αλλά και του ευρύτερου κοινού στον χώρο, σε άμεσο κίνδυνο. Απόρροια της κατάστασης είναι και οι , ανά περιπτώσεις, αποδράσεις κρατουμένων που δυσφημούν την ΕΛ.ΑΣ και το έργο της. Το πιο εξοργιστικό είναι ότι παρόλο που υπάρχει ειδική αναφορά για βελτίωση της προστασίας των κτιρίων, σύμφωνα με τον νόμο 4043/ΦΕΚ25 του 2012, με άμεση χρήση του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ (Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων), εντούτοις οι χώροι παραμένουν ουσιαστικά σε καθεστώς ελλειπούς προστασίας και ασφάλειας, ενώ διεξάγονται ακόμα και δίκες προσώπων με υψηλό βαθμό κινδύνου.

Ως ειδικός σύμβουλος ασφαλείας θεωρώ πώς η εσωτερική εθνική ασφάλεια της Ελλάδος έχει πολλαπλά επίπεδα και πρέπει να εφαρμόζεται έτσι ώστε να προστατεύεται κάθε πτυχή της καθημερινότητας των πολιτών της. Ο σχεδιασμός και η σωστή εφαρμογή μέτρων προστασίας σε κτίρια υψηλού βαθμού σημαντικότητας είναι αναπόσπαστο μέρος του όλου εγχειρήματος μέσα από το πρόγραμμα που σύντομα θα δοθεί στην δημοσιότητα. Δεν μπορεί η δικαιοσύνη να λειτουργεί σε κτίρια που “η είσοδος είναι ελεύθερη”.

_______________

* Αλέξανδρος Νικλαν, ειδικός σύμβουλος ασφαλείας