ΔΑΑ: Εξάρθρωσαν κύκλωμα “εξαγωγής λαθρομεταναστών”.

Οργανωμένο κύκλωμα λαθροδιακινητών εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αττικής. Εξανάγκαζαν γυναίκες με τα παιδιά τους να κρύβονται σε δασώδη έκταση κοντά στον Αξιό ποταμό, με τα κέρδη της λαθροδιακίνησης να υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Διέσχιζαν τα ελληνο-σκοπιανά σύνορα- πορεία 6-7 χιλιομέτρων-,καθ υπόδειξη των δουλεμπόρων οδηγών. Περνούσαν 2-3 νύχτες μέσα σε δασώδη έκταση κοντά στον Αξιό ποταμό, σε περιοχή που οι λαθροδιακινητές ονόμαζαν «ζούγκλα».
Κέρδη ύψους άνω του 1.000.000 ευρώ υπολογίζεται ότι είχε εισπράξει το κύκλωμα των λαθροδιακινητών, μέχρι την εξάρθρωσή του, από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν 11 αλλοδαποί -4 Σύροι, 6 Πακιστανοί και ένας Ιρακινός. Οι δουλέμποροι δρούσαν από τον Μάιο του 2014 και έχουν διακινήσει τουλάχιστον 200 λαθρομετανάστες, από την Ελλάδα προς Γερμανία και Αυστρία μέσω Σκοπίων, Σερβίας και Ουγγαρίας.
Το κόστος διακίνησης κατ΄ άτομο από την Ελλάδα έως την Αυστρία κυμαινόταν από 3.050 έως 4.200 ευρώ, 1.700 – 2.500 ευρώ από την Ελλάδα μέχρι τη Σερβία και 1.350 – 1.700 ευρώ από τη Σερβία μέχρι την Αυστρία.
Είχε προηγηθεί Αστυνομική επιχείρηση (03/04) στο χωριό Πολύκαστρο του Κιλκίς όπου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στο σταθμό των υπεραστικών λεωφορείων του χωριού 21 Σύροι λαθρομετανάστες, οποίοι επρόκειτο να προωθηθούν, προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Μεταξύ των συλληφθέντων, κι ενας 25χρονος Σύρος- μέλος του κυκλώματος, ο οποιος είχε αναλάβει το ρόλο του οδηγού.
Όπως προέκυψε από τις καταθέσεις των λαθρομεταναστών, οι 21ας Σύροι ως λαθρομετανάστες, είχαν αφιχθεί (31/03) στη Μυτιλήνη προερχόμενοι από τα τουρκικά παράλια. Επιβιβάστηκαν (01/04) σε πλοίο της γραμμής και ταξίδεψαν στον Πειραιά, μετακινήθηκαν προς το Σταθμό Λαρίσης και με τρένο κατευθύνθηκαν προς τη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια με ταξί μεταφέρθηκαν στο σταθμό των ΚΤΕΛ και έβγαλαν εισιτήριο για το Πολύκαστρο όπου και αφίχθησαν σε τρία δρομολόγια. Στο τελευταίο δρομολόγιο συνόδευε τους λαθρομετανάστες, ο 25άχρονος ομοεθνής τους. Εξέδωσαν εισιτήρια για τον επόμενο προορισμό τους, το χωριό Εύζωνοι, ωστόσο ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν από Αστυνομικούς.
image

Οι Αστυνομικοί είχαν πληροφορίες για κύκλωμα (από τον περασμένο Φεβρουάριο) δουλεμπόρων, οι οποίοι διακινούσαν λαθρομετανάστες, προς χώρες της κεντρικής Ευρώπης.
Όπως διαπιστώθηκε, για τη διακίνηση των λαθρομεταναστών τα μελη του κυκλώματος, χρησιμοποιούσαν φορτηγά, αυτοκίνητα ή τρένα μέσω Σκοπίων και Σερβίας αποφεύγοντας τους προβλεπόμενους ελέγχους.
Κατά την Αστυνομική έρευνα, προέκυψε επίσης, ότι τέσσερις εκ των συλληφθέντων και ένα ακόμη άτομο, εκμεταλλευόμενοι την επαγγελματική τους απασχόληση ως ιδιοκτήτες ή υπάλληλοι καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, λιανικής πώλησης, μεταφοράς χρημάτων κλπ) λειτουργούσαν παράνομη και ως «γραφεία hawala»- μεταφοράς χρημάτων- διακινούσαν ποσά, μέσω κωδικών.
Κατά τις έρευνες κατασχέθηκαν 15.000 ευρώ, laptop, βιβλία hawala, αποδείξεις εμβασμάτων από και προς Σκόπια, Σερβία, Ουγγαρία, Αυστρία, Γερμανία και άλλες χώρες, κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim, φωτογραφίες ατόμων (αλσ), κενές αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, 24 πακέτα τσιγάρα και 50 συσκευασίες χύμα καπνού χωρίς την προβλεπόμενη ταινία Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και ένα αυτοκίνητο.
Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport