Εξάρθρωσαν κύκλωμα “εξαγωγής λαθρομεταναστών”

Οργανωμένο κύκλωμα λαθροδιακινητών εξανάγκαζαν γυναίκες με τα παιδιά τους να κρύβονται σε δασώδη έκταση κοντά στον Αξιό ποταμό για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τις Αρχές, με τα κέρδη της λαθροδιακίνησης να υπερβαίνουν το €1 εκατομμύριο

Διέσχιζαν τα ελληνο-σκοπιανά σύνορα- πορεία 6-7 χιλιομέτρων-,καθ υπόδειξη των δουλεμπόρων οδηγών. Περνούσαν 2-3 νύχτες μέσα σε δασώδη έκταση κοντά στον Αξιό ποταμό, σε περιοχή που οι λαθροδιακινητές ονόμαζαν «ζούγκλα». Οι Αστυνομικοί είχαν πληροφορίες για κύκλωμα (από τον περασμένο Φεβρουάριο) δουλεμπόρων, οι οποίοι διακινούσαν λαθρομετανάστες, προς χώρες της κεντρικής Ευρώπης.
Όπως προέκυψε από τις καταθέσεις των λαθρομεταναστών, οι 21 Σύροι ως λαθρομετανάστες, είχαν αφιχθεί (31/03) στη Μυτιλήνη προερχόμενοι από τα τουρκικά παράλια. Επιβιβάστηκαν (01/04) σε πλοίο της γραμμής και ταξίδεψαν στον Πειραιά, μετακινήθηκαν προς το Σταθμό Λαρίσης και με τρένο κατευθύνθηκαν προς τη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια με ταξί μεταφέρθηκαν στο σταθμό των ΚΤΕΛ και έβγαλαν εισιτήριο για το Πολύκαστρο όπου και αφίχθησαν σε τρία δρομολόγια. Στο τελευταίο δρομολόγιο συνόδευε τους λαθρομετανάστες, ο 25άχρονος ομοεθνής τους. Εξέδωσαν εισιτήρια για τον επόμενο προορισμό τους, το χωριό Εύζωνοι, ωστόσο ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν από Αστυνομικούς.

Οι δουλέμποροι δρούσαν από τον Μάιο του 2014 και έχουν διακινήσει τουλάχιστον 200 λαθρομετανάστες, από την Ελλάδα προς Γερμανία και Αυστρία μέσω Σκοπίων, Σερβίας και Ουγγαρίας.  Είχε προηγηθεί Αστυνομική επιχείρηση (03/04) στο χωριό Πολύκαστρο του Κιλκίς όπου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στο σταθμό των υπεραστικών λεωφορείων του χωριού 21 Σύροι λαθρομετανάστες, οποίοι επρόκειτο να προωθηθούν, προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Μεταξύ των συλληφθέντων, κι ενας 25χρονος Σύρος- μέλος του κυκλώματος, ο οποιος είχε αναλάβει το ρόλο του οδηγού.

Το κόστος διακίνησης κατ΄ άτομο από την Ελλάδα έως την Αυστρία κυμαινόταν από 3.050 έως 4.200 ευρώ, 1.700 – 2.500 ευρώ από την Ελλάδα μέχρι τη Σερβία και 1.350 – 1.700 ευρώ από τη Σερβία μέχρι την Αυστρία. Τα παράνομα κέρδη που αποκόμιζε το παράνομο δουλεμπορικό δίκτυο, εκτιμάται ότι ανέρχονται άνω του 1.000.000 ευρώ, μέχρι την εξάρθρωσή του, από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν 11 λαθρομεναστες μέλη του κυκλώματος -4 Σύροι, 6 Πακιστανοί και ένας Ιρακινός.
image

Όπως διαπιστώθηκε, για τη διακίνηση των λαθρομεταναστών τα μελη του κυκλώματος, χρησιμοποιούσαν φορτηγά, αυτοκίνητα ή τρένα μέσω Σκοπίων και Σερβίας αποφεύγοντας τους προβλεπόμενους ελέγχους. Κατά την Αστυνομική έρευνα, οι τέσσερις εκ των συλληφθέντων και ένας ακόμα λαθρομετανάστης, εκμεταλλευόμενοι την επαγγελματική τους απασχόληση ως ιδιοκτήτες ή υπάλληλοι καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, λιανικής πώλησης, μεταφοράς χρημάτων κλπ) λειτουργούσαν παράνομη και ως «γραφεία hawala»- μεταφοράς χρημάτων- διακινούσαν ποσά, μέσω κωδικών.
Κατά τις έρευνες κατασχέθηκαν 15.000 ευρώ, laptop, βιβλία hawala, αποδείξεις εμβασμάτων από και προς Σκόπια, Σερβία, Ουγγαρία, Αυστρία, Γερμανία και άλλες χώρες, κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim, φωτογραφίες ατόμων (αλσ), κενές αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, 24 πακέτα τσιγάρα και 50 συσκευασίες χύμα καπνού χωρίς την προβλεπόμενη ταινία Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και ένα αυτοκίνητο.
Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport