Δ.Αβραμόπουλος: Πρόταση για κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή, για τη φυλαξη των Ευρωπαϊκών Συνόρων

Τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ προτίθεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη συνεδρίαση εντός του Δεκεμβρίου.

Αβραμόπουλος: Κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή

«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία στο θέμα των συνόρων», ανέφερε στην τοποθέτησή του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου (18/11) στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι σκοπός της δημιουργίας της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής είναι να ενισχυθούν περαιτέρω οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα, με τη συνδρομή της τεχνολογίας.

Παράλληλα, ο Ελληνας Ευρωπαίος Επίτροπος, τόνισε ότι δεν πρέπει να αμφισβητείται η Συνθήκη Σένγκεν, καθώς όπως σημείωσε, είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η αμφισβήτησή της θα ήταν οπισθοδρόμηση για την ΕΕ. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι κάποια ζητήματα, χρείζουν βελτίωση ή αναθεώρηση.

Ερωτηθείς για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ στο Αιγαίο, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «Κανείς δεν μπορεί να εγείρει ένα φράχτη στο Αιγαίο», και προσέθεσε ότι οι πρόσφυγες χρειάζονται διεθνή προστασία, σύμφωνα με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Επισήμανε, δε ότι πρέπει να γίνεται καταγραφή των μεταναστευτικών ροών, με τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Ειδική αναφορά έκανε στη λειτουργία των hot spots ενώ σημείωσε τη συνδορμή των  ευρωπαϊκών υπηρεσιών – Frontex, Εurojust και Εuropol.