Πανούσης: «Τι, θα με σκοτώσουν; Κάποιος θα το χρεωθεί…»

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, παρέστη ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης. Ενώ δήλωσε την πρόθεσή του να καταθέσει αίτημα στον αρμόδιο αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ώστε να του δοθούν οι κασέτες της ΕΥΠ με τις καταγεγραμμένες συνομιλίες.

ΠΑΝΟΥΣΗΣ.jpgΑνυποχώρητος για το ζήτημα των αποκαλύψεων σχετικά με τις απειλές που δεχόταν, εμφανίστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, όπου κλήθηκε να ενημερώσει για τις καταγγελίες περί απειλών κατά της ζωής του και διασύνδεσης πολιτικών με τον χώρο της τρομοκρατίας. Υποστήριξε ότι προτίθεται να καταθέσει άιτημα στον αρμόδιο Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «Αύριο στον εισαγγελέα θα καταθέσω αίτημα να μου δοθούν οι κασέτες και ελπίζω ότι δεν θα έχουν καταστραφεί. Γιατί αλλιώς θα μιλάμε για gate τύπου Αμερικής -βάλτε εσείς μπροστά όποιον προσδιορισμό θέλετε…», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημείωσε ότι αν τυχόν προκύψει θέμα καταστροφής των επίμαχων κασετών «τότε ξαναζούμε πρόβλημα υποκλοπών στη χώρα» και θα πρέπει να ελεγχθεί τι σχετικές εντολές είχαν δοθεί από τους αρμόδιους δικαστικούς φορείς, άλλως προκύπτει «ζήτημα παρακολουθήσεων και υποκλοπών».

Διερωτήθηκε δε ο Γιάννης Πανούσης, κατά την τοποθέτησή τους, «ποιος με στοχοποιεί;». «Καταδίκη ή διάψευση δεν έχω δει ακόμη» από την κυβέρνηση, και πρόσθεσε «Γιατί αυτή η υπεραντίδραση της κυβέρνησης; Ή είναι τσαμπουκάς ή κάτι άλλο φοβούνται και δεν το ξέρω». Ενώ έκανε αναφορά σε σχεδιασμένη αντίδραση.

«Το γεγονός ότι δεχόμουν απειλές είναι καταγεγραμμένο και γνωστό αλλά και με την ανακοίνωση των αδελφών Τσάκαλου είναι αυταπόδεικτο (..) τον κίνδυνο ζωής δεν μπορούν να τον κρίνουν «απέξω »κάποιοι Υπουργοί. Ήρθαν οι αδελφοί Τσάκαλοι και τους έβαλαν στην θέση τους». Ανέφερε μάλιστα, ότι την μια ημέρα έβγαιναν με ανακοίνωσή τους οι “φίλοι” των Πυρήνων της Φωτιάς και έκαναν λόγο για «φαντασιοπληξίες του Πανούση και …Τζέιμς Μποντ, διερωτώμενοι γιατί δεν καταθέτει κάποιος μήνυση» και την επομένη ημέρα δυο υπουργοί της κυβέρνησης κατέθεταν μήνυση εις βάρος του. «Είναι πρωτοφανές στο Δίκαιο η μήνυση για εθνική ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτήρισε την μηνυτήρια αναφορά των Παρασκευόπουλου και Νίκου Τόσκα «ψευδεπίγραφη».

«Κάποιος μου φόρτωσε στην πλάτη ορισμένα πράγματα για να μην τα φορτωθεί αυτός. Οι ανακοινώσεις των Πυρήνων της Φωτιάς λένε περίπου αυτά που λένε οι υπουργοί», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι «δεν παίζει παιχνίδια» και ότι όλες οι ενέργειές του ξεκινούν από το θέμα του κινδύνου της ζωής του και των μελών της οικογένειάς του. «Είμαι μόνος μου, μοναχικός καβαλάρης», δήλωσε, ενώ αναφερθείς στους κυβερνητικούς χειρισμούς τόνισε: «Διαχειρίζονται λάθος το όλο θέμα, προσπάθησα να κατεβάσω τους τόνους, ζητάω να δω τον Αλ. Τσίπρα γιατί δεν έχω σε κανέναν άλλο εμπιστοσύνη και αν τον δω δεν θέλω να έχει κανέναν δίπλα του».

Οι τόνοι ανέβηκαν στην αίθουσα όταν ο Ε.Βενιζέλος αναφέρθηκε σε «σκληρό παρακράτος», ενώ έθεσε θέμα κλήσης του Πρωθυπουργού στην Επιτροπή καθώς, όπως ανέφερε «Ο πρωθυπουργός έχει συνολικά την πολιτική ευθύνη» καθώς ζήτησε να κληθούν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.

Ο καθηγητής Γ.Πανούσης ανέφερε ότι είχε ζητήσει από τον επικεφαλής της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, ενημέρωση «μόνο σε ζητήματα που με αφορούν και την αστυνομία. Αν ήταν 20 θέματα που με αφορούσαν και μου έδωσαν τα πέντε αυτά έχω. Ξέρω ό,τι μου έδιναν», σημειώνοντας ότι ο Γ.Ρουμπάτης δεν έκανε καμία παρατυπία. «Μου έδωσε μόνο έγγραφα που αφορούν τη ζωή μου», είπε χαρακτηριστικά. Σε άλλο σημείο ο Γιάννης Πανούσης, ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί από τον επικεφαλής της ΕΥΠ. «Μου είπε (ο κ. Ρουμπάτης) ότι τα έδωσε στον πρωθυπουργό και ότι εκείνος προβληματίστηκε. Δεν γνωρίζω αν παρακολουθήθηκαν άλλοι. Ελπίζω να μην παρακολουθούνται πολίτες, αλλά δεν μπορώ να σας πω ναι ή όχι» τόνισε.

«Εσείς δεν βλέπατε τον πρωθυπουργό στα υπουργικά συμβούλια για να τον ενημερώσετε;», τον ρώτησε η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Έστειλα τον φίλο μου που έβλεπε τον Πρωθυπουργό μέρα παρά μέρα για τους τζιχαντιστές. Διαχειρίστηκα μια προσωπική υπόθεση απειλών ζωής με τον τρόπο που θεσμικά έπρεπε να κάνω. Ζήτησα από τον διοικητή της ΕΥΠ να ενημερώσει τον πρωθυπουργό και δεν έγινε τίποτα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Πανούσης.

Όπως υπογράμμισε ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, «δεν σπιλώνω κανέναν» αναφερόμενος στις καταγγελίες του. «Ούτε για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μίλησα ποτέ ούτε για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησα για πολιτικά πρόσωπα», διευκρίνισε, ενώ αναφερθείς στο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Παναγιώτη Λάμπρου, διευκρίνισε ότι έχει συναντηθεί μαζί του στο παρελθόν αρκετές φορές σε συζητήσεις για θέματα κρατουμένων. «Δεν ανέφερα εγώ το όνομά του. Βγήκε μόνος του και είπε κάποια πράγματα», υπογράμμισε ο Γιάννης Πανούσης.

Και ο Παρασκευόπουλος θα κληθεί στην Επιτροπή

Ο Γιάννης Πανούσης αναφέρθηκε και σε ονόματα που ως ΣΥΡΙΖΑ τον είχαν στοχοποιήσει πολιτικά την περίοδο που τελούσε χρέη αναπληρωτή Υπουργού. Ερωτηθείς από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία σε ποιους αναφέρεται, ανέφερε «Σε όλους αυτούς που με κυνήγησαν. Από τον κ. Διαμαντόπουλο, την κυρία Μακρή, την πρώην Πρόεδρο της Βουλής, μέχρι μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ».

«Σε κάθε περίπτωση» σημείωσε, ο Γιάννης Πανούσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, «Δεν σκοπεύω να το παίξω Ρομπέν των Δασών, ούτε Δον Κιχώτης να κυνηγάω ανεμόμυλους». Κι εμφανίστηκε για άλλη μια φορά, αποφασισμένος, «Πίσω δεν κάνω. Δεν φοβάμαι. Τι, θα με σκοτώσουν; Κάποιος θα το χρεωθεί -άλλωστε είμαι 66 ετών, δεν θα χάσω και πολλά χρόνια. Ας το λύσει αυτό η Δημοκρατία και η κυβέρνηση».

Από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αποφασίστηκε να κληθεί την προσεχή Τετάρτη 25 Νοεμβρίου στις 12.00 το μεσημέρι, για να κατεθέσει, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport