Χαρδαλιάς: Κάποιοι δεν είναι πιο πιστοί από τους άλλους

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με αυστηρές συστάσεις σε όσους παραβιάζουν τα μέτρα και τις οδηγίες των ειδικών

“Μπήκαμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, η οποία φέτος δυστυχώς δε θυμίζει σε τίποτα αυτό που ξέραμε εμείς, αλλά και οι γενιές πριν από εμάς. Και αυτό δημιουργεί σίγουρα ένα περίεργο συναίσθημα, αλλά, πιστέψτε με, είναι η απαραίτητη συνθήκη στην προσπάθειά μας, στην τελική μας μάχη ενάντια στην εξάπλωση της νόσου” ξεκίνησε την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού Covid 19 στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

“Οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς, καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος. Οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είναι ξεκάθαρες και είναι για να τηρούνται και να ισχύουν για όλους χωρίς εξαιρέσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία της Εκκλησίας και των πιστών ακολούθησαν τις συστάσεις της ιεραρχίας της Εκκλησίας και τους νόμους της Πολιτείας, δίνοντας μήνυμα ευθύνης και πραγματικής αγάπης για τους συνανθρώπους μας που κινδυνεύουν, με δύο μόνο δυστυχώς εξαιρέσεις, που πέρα των νομικών συνεπειών, κάποιοι οφείλουν να αντιληφθούν επιτέλους ότι δεν είναι περισσότεροι πιστοί χριστιανοί από άλλους. Πόσο μάλλον όταν παραβιάζουν οι ίδιοι τις συστάσεις της ίδιας της Ιεράς Συνόδου και τους νόμους του ελληνικού Κράτους και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας.
Επίσης, πρέπει να είναι σαφές και το λέμε από τώρα, ώστε ο καθένας να κάνει τις ετοιμασίες του, τον οικογενειακό του προγραμματισμό, ότι δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα. Φέτος θα κάνουμε Πάσχα στο σπίτι με τους ανθρώπους που μένουμε μαζί, με μόνο μέλημά μας να σπάσουμε την αλυσίδα, τη μετάδοση της νόσου. Θα γιορτάσουμε όταν θα έχουμε βγει νικητές από αυτή τη μάχη. Αυτή η δοκιμασία θα είναι ο δικός μας Γολγοθάς που πρέπει να ανέβουμε για να έρθει η Ανάσταση, να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτόν τον εφιάλτη”.

Θα γιορτάσουμε του χρόνου το Πάσχα όλοι μαζί, όπως προβλέπει η παράδοση και η θρησκεία μας

“Προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός στις τράπεζες, οι συντάξεις αυτό το μήνα θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες.
Πιο συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΤΕ και των τραπεζών θα πληρωθούν στις 22 Απριλίου και στις 24 Απριλίου με βάση τον τελευταίο αριθμό στον ΑΜΚΑ τους, οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ στις 27 Απριλίου, οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ, του δημοσίου, της ΔΕΗ και του ΕΤΑΠ–ΜΜΕ στις 29 Απριλίου”.

Θα ήθελα επίσης, να σας πληροφορήσω ότι ύστερα από έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και κάνοντας χρήση του συστήματος καταγραφής αποθεμάτων που διαθέτει το Υπουργείο, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε αποθήκη 11,5 τόνοι αντισηπτικού, το οποίο δεν είχε δηλωθεί. Το αντισηπτικό που κατασχέθηκε, αφού ελεγχθεί για την ποιότητά του, θα διατεθεί προς δημόσια χρήση από κρατικές υπηρεσίες.

Οικισμός Δροσερό Ρομά στην Ξάνθη

“Συνεχίζοντας με το επιχειρησιακό σκέλος της ενημέρωσης, στην περιοχή του Δροσερού της Ξάνθης. Ξέρετε πολύ καλά ότι στην ευρύτερη περιοχή έχουμε μεγάλα επιδημιολογικά φορτία, την παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση σε συνεργασία με τους Δημάρχους και τον Περιφερειάρχη. Το κρούσμα της μικρής, το οποίο βρέθηκε θετικό και το οποίο προερχόταν από το συγκεκριμένο καταυλισμό, οικισμό των Ρομά, μας δημιούργησε εύλογες αγωνίες. Μεταβήκαμε εσπευσμένα στην Ξάνθη με συνεργεία του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας, ακολουθώντας το πρωτόκολλο και αυτά που προβλέπονται επιχειρησιακά. Προχωρήσαμε σε σύσκεψη χθες στο Δημαρχείο Ξάνθης με τη συμμετοχή του Δημάρχου, των Δημάρχων των όμορων Δήμων, του Περιφερειάρχη, του αστυνομικού Διευθυντή και όλων των εμπλεκόμενων φορέων της περιοχής, υγειονομικού και αυτοδιοικητικού χαρακτήρα.
Σε συνεργασία με τους διαμεσολαβητές του οικισμού, αλλά και τους ανθρώπους οι οποίοι καθημερινά ζουν μέσα σε αυτόν, προχωρήσαμε στην υιοθέτηση των περιοχών ελέγχου. Μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους οικισμούς σε όλη την Ελλάδα. Οργανώσαμε και εξασφαλίσαμε σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα την αντιπροσωπευτικότητα των δειγμάτων, ήταν πολύ σημαντική για εμάς, και σήμερα το πρωί προχωρήσαμε στη λήψη 335 δειγμάτων, τα οποία βρίσκονται σε τρία διαφορετικά εργαστήρια και στις επόμενες 18 ώρες θα έχουμε όλα τα απαραίτητα δεδομένα που χρειαζόμαστε, για να μπορούμε να σχεδιάσουμε την επόμενη κίνηση, να έχουμε μία συνολική εικόνα για το τι μέλει γενέσθαι στην ευρύτερη περιοχή.
Όλος ο μηχανισμός είναι σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα. Το σίγουρο είναι ότι όποια απόφαση και αν πάρουμε, όποιες αποφάσεις και αν πάρουμε, θα είναι βασισμένες σε καθαρά επιστημονικά και επιχειρησιακά κριτήρια και θα αποβλέπουν αποκλειστικά και μόνο στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και στην διασφάλιση όρων μη εξάπλωσης της νόσου στην ευρύτερη περιοχή.

“Επίσης, επειδή είχα την ευκαιρία τις τελευταίες ώρες να έχω μία συνολική εικόνα της περιοχής και να επισκεφτώ και τις μονάδες υγείας, και επειδή τα fake news αντιλαμβάνομαι ότι περισσεύουν, θέλω να δώσω συγχαρητήρια και στην Διοικήτρια του νοσοκομείου και στον ΥΠΕάρχη, αλλά και σε όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, διότι χειρίστηκαν με εξαιρετική αμεσότητα, εφαρμόζοντας όλα τα πρωτόκολλα που χρειάζονταν, το κρούσμα που βρέθηκε στο νοσηλευτικό προσωπικό, παρά τα αντίθετα που λέγονται. Τα 101 άτομα του προσωπικού ελέγχθηκαν όλα και στις τρεις κλινικές, στην Καρδιολογική, στη Χειρουργική και στην Παθολογική. Και τα 101 δείγματα είναι αρνητικά.
Το λέω αυτό γιατί πολλές φορές το να εικάζουμε ή να προχωράμε σε κάποιες απόψεις, οι οποίες δεν συνάδουν με την πραγματικότητα, δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που προσπαθούν να λύσουν”.

Οίκοι ευγηρίας

Σε συνέχεια όσων είπε ο κύριος Καθηγητής σε σχέση με τον οίκο ευγηρίας, κάτι το οποίο δεν είχε γίνει γνωστό, αλλά το είπε ο ίδιος νομίζω, είναι ότι εχθές δεν έγιναν έλεγχοι μονάχα στην περιοχή της Νέας Μάκρης. Έγιναν και σε άλλους οίκους ευγηρίας σε όλο το Λεκανοπέδιο και αφορούν σε οίκους ευγηρίας που ήταν συνδεδεμένοι με ιχνηλατήσεις κρουσμάτων και με οδηγίες που είχαν δοθεί προ ημερών και που θέλαμε να είμαστε σίγουροι εάν οι οδηγίες αυτές είχαν ακολουθηθεί και αν όλοι οι όροι προστασίας είχαν τηρηθεί.
Το αποτέλεσμα που αφορούσε στην καραντίνα είναι μια συνήθης επιχειρησιακή τακτική, μέχρι να έχουμε το αποτέλεσμα όλων των ελέγχων που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε την πραγματική κατάσταση και από εκεί και πέρα να προχωρήσουμε με τις οδηγίες που ο ΕΟΔΥ ήδη έχει εγχειρήσει στο προσωπικό και στη διεύθυνση του συγκεκριμένου οίκου ευγηρίας.

Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Για όλους εμάς που ασχολούμαστε και επιχειρησιακά και υγειονομικά σε αυτή την πρώτη γραμμή, η προστασία της υγείας και η διαφύλαξη της ζωής των συμπολιτών μας που ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες είναι αδιαπραγμάτευτη και είναι σταθερή πτυχή στην επιχειρησιακή καθημερινή μας πρακτική. Και καλούμε όλους όσοι έχουν την ευθύνη λειτουργίας των συγκεκριμένων οίκων ή μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, είτε ως ιδιοκτήτες είτε ως φορείς, να τηρούν κάθε πρωτόκολλο προστασίας αναφορικά με την καθημερινότητα των φιλοξενούμενων. Οι έλεγχοι θα είναι ενδελεχείς, θα είναι διαρκείς και κάθε παράβαση θα αντιμετωπίζεται ως απειλή κατά της ανθρώπινης ζωής. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλους.

Επίσης, θα ήθελα να σας ενημερώσω για κάποιες αποφάσεις μας που αφορούν συγκεκριμένες περιοχές και που έχουν ως στόχο να συνεχίσουμε την προσπάθεια να σπάσουμε την αλυσίδα εξάπλωσης του ιού σε κάποιες συγκεκριμένες τοπικές κοινωνίες. Αυτόν τον στόχο υπηρετεί και η απόφασή μας για παράταση της καραντίνας στη δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας του Δήμου Καστοριάς για 10 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 24 Απριλίου, για καθαρά προληπτικούς λόγους.
Επίσης, παρατείνονται μέχρι τις 27 Απριλίου τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από τις 31 Μαρτίου, στους Δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος και Νεστορίου της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, αλλά και τους Δήμους Ξάνθης και Μύκης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Σας υπενθυμίζω ότι τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα αφορούν στην απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί της επομένης. Αναστολή της δυνατότητας κατ’ εξαίρεση μετακίνησης των περιπτώσεων Β4, Β5, Β6, με τις εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν και λήψη επιπλέον μέτρων κατά τη λειτουργία των λαϊκών αγορών και των σούπερ μάρκετ.
Με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, αποφασίστηκε επίσης να παραταθεί ο περιορισμός κίνησης πολιτών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, μέχρι και τις 20 Απριλίου.

Για τον ίδιο λόγο της ανάσχεσης της νόσου, αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε χθές (12/04) , ο περιορισμός κίνησης των πολιτών σε σημεία του Δήμου Ιωαννιτών. Πιο συγκεκριμένα, ο περιορισμός αφορά στην παραλίμνιο περιοχή από την πλατεία Μαβίλη μέχρι και το τέλος του ποδηλατοδρόμου, στην περιοχή Κατσικάς, τους παράδρομους εκατέρωθεν της περιφερειακής οδού Ιωαννίνων, από τη διασταύρωση της οδού Σταύρου Νιάρχου ως το τούνελ αεροδρομίου οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου και το περιαστικό μονοπάτι του αλσυλλίου Ιωαννίνων στην περιοχή Φρόντζου. Ο περιορισμός ισχύει μέχρι και τις 27 Απριλίου και αφορά τις εξής ημέρες και ώρες: από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το πρωί της επομένης και όλο το 24ωρο τα Σάββατα και τις Κυριακές.
Nα σας ενημερώσω ότι από αύριο (14/04) ολοκληρώνεται η καραντίνα στα χωριά Εχίνος στην Ξάνθη και Φούστανη στην Πέλλα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους κατοίκους των χωριών για την υπομονή τους και την πειθαρχία που έδειξαν στη δύσκολη αυτή συγκυρία, αλλά και τις δημοτικές αρχές για την εξαίρετη συνεργασία τους. Σύντομα και μετά το τέλος του «εφιάλτη», θα βρεθώ ξανά κοντά τους για να τους σφίξω από κοντά το χέρι και να δω τα χαμογελαστά πρόσωπα περήφανων πολιτών.

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γιατρούς και τους νοσηλευτές των Κέντρων Υγείας Αβδήρων και Σταυρούπολης, για την υγειονομική κάλυψη της περιοχής του Εχίνου, αλλά και σε όλους τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους, σώζοντας ζωές.

“Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Τίποτα δεν έχει κριθεί. Κάθε μέρα είναι και ένα διαφορετικό στοίχημα στη μεγάλη μάχη μας κατά του ιού. Όσοι θεωρούν ότι έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο, σφάλουν. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε αρκετές ημέρες μπροστά μας για να μπορέσουμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Αρκούν κάποιες επιδημιολογικές εξάρσεις σε κάποιες περιοχές της Πατρίδας μας, για να μας φέρουν εβδομάδες πίσω και να θέσουν σε κίνδυνο την μέχρι σήμερα προσπάθειά μας.

Και οι περιοχές αυτές δεν είναι μόνο αυτές που σήμερα βρίσκονται σε υψηλά επιδημιολογικά φορτία, αλλά και άλλες, και δη οι μητροπολιτικές και αστικές που η κάθε επιδημιολογική εστία μπορεί να αποκτήσει μεγάλο πολλαπλασιαστή και να δημιουργήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Έκκληση, παράκληση να παραμείνουμε σπίτι. Έχουμε διανύσει μεγάλο δρόμο, ας μη λυγίσουμε στην τελική ευθεία. Μένοντας σπίτι, βγαίνουμε νικητές. Σας ευχαριστώ”,  επανέλαβε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, και κατέληξε.