Χανιά: Ζευγάρι Ολλανδών πληρώνει πρόστιμο για αδικαιολόγητη κινητοποίηση διασωστικών δυνάμεων

Ζευγάρι Ολλανδών που εγκλωβίστηκε σε μονοπάτι στο οποίο είχε απαγορευτεί η πρόσβαση λόγω ακραίων συνθηκών κσι χρειάστηκε να οργανωθεί επιχείρηση έρευνας και διάσωσης

Την προηγούμενη Δευτέρα (18/07-22.00) ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων, μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 για παροχή βοήθειας σε αλλοδαπούς περιπατητές στο μονοπατι Ε4 Σούγια προς Γιαλισκάρι.

Δύο ομάδες Έρευνας Διάσωσης κινητοποιήθηκαν από το Π.Κ. Καμπανού στο μονοπάτι από το χωριό Προδρόμι και ομάδα απο το Π.Κ. Καντάνου μαζι με Εθελοντές Πυροσβέστες του Π.Κ. Βουτά από την περιοχή Γιαλισκάρι, συνοδεία και της ΕΛ.ΑΣ.

Το ζευγάρι των Ολλανδών εντοπίστηκαν ακινητοποιημένοι λόγω αφυδάτωσης, σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις άνεμους που έπνεαν στην περιοχή, από την δεύτερη ομάδα και σε απόσταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων προς Σούγια.

Με τη συνδρομή Πυροσβεστών και ΕΛ.ΑΣ. το ζευγάρι των Ολλανδών οδηγήθηκαν εκτός του μονοπατιού και στην συνέχεια προληπτικά στο Κ.Υ. Καντάνου για έλεγχο της κατάστασης της υγείας τους, ενώ διανυκτέρευσαν σε κατάλυμα της Παλαιόχωρας. Αφού τούς παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες τους βεβαιώθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους €300 από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κισάμου, το πρώτο που κόβεται στην Κρήτη, καθώς κινήθηκαν σε περιοχή που είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία εξαιτίας του υψηλού κινδύνου για πυρκαγιά.

Η Είσοδος στα ευρωπαϊκά μονοπάτια Ε4 με δείκτη επικινδυνότητας κατηγορίας 4 απαγορεύεται κατόπιν της σχετικής Απόφασης του Αντιπεριφερειαρχη της Περιφερειακής ενότητας Χανίων Νίκου Καλογερή σε εφαρμογή του μέτρου προληπτικής απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές NATURA.