Χαλάνδρι: Απέρριψαν χειροβομβίδα στο Ρώσικο Προξενείο

Έκρηξη χειροβομβίδας χωρίς τραυματισμούς τα ξημερώματα έξω από το Ρωσικό Προξενείο στο Χαλάνδρι.

 Σύμφωνα με τη μαρτυρία του σκοπού (22/03-03.20),  δίκυκλο με δύο αναβάτες,  προσέγγισε το Προξενείο στην οδό Τζαβέλλα 5 στο Χαλάνδρι, με τον συνοδό να απέρριψε τη χειροβομβίδα, η οποία εξερράγη. Αρχικά ο σκοπός Ειδικός Φρουρός ήταν εκτός του φυλακίου και δεν αντιλήφθηκε την επίθεση, ακουσε ωστόσο το θόρυβο. Υπαλληλοι του Προξενείου οι οποίοι αντιλήφθηκαν την ενέργεια, εξέτασαν το υλικό από τις κάμερες, και εντόπισαν την λάμψη που προκάλεσε η έκρηξη.

Υλικές ζημιές εξωτερικά του κτηρίου  προκάλεσε η έκρηξη

Από τις κάμερες ασφαλείας διαπιστώθηκε τι είχε προηγηθεί και άμεσα κλήθηκε η Αντιτρομοκρατική και κλιμάκιο της ΔΕΕ για ιχνηλασία στο χώρο.

Η χειροβομβίδα εξερράγη στο δάπεδο του κουβουκλίου

Στα Εξάρχεια, εντοπίσθηκε (22/03-05.04) δίκυκλο τύπου Eduro, στο οποίο είχε εκδηλωθεί εμπρόθετος εμπρησμος, και εξετάζεται να πρόκειται για το μέσο διαφυγής των δραστών της επίθεσης.

Κατά το παρελθόν (2016) η οργάνωση “Επαναστατική Αυτοάμυνα” είχε αναλάβει την ευθύνη για απόρριψη χειροβομβίδας στο φυλάκιο του Αστυνομικού σκοπού, εξωτερικά της Γαλλικής Πρεσβείας επί της Βασιλίσσης Σοφίας απέναντι από τη Βουλή. Η επίθεση είχε προηγηθεί της επιστήμης- τελευταίας επίσκεψης – του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπαρακ Ομπάμα στην Ελλάδα .

Η Επαναστατική Αυτοάμυνα ήταν πίσω από την επίθεση το 2017 σε αστυνομικούς των ΜΑΤ στα Εξάρχεια έξω από τα γραφεία του ΠαΣοΚ, ενώ μέλη της οργάνωσης είχαν πυροβολήσει με αυτοματο πολεμικό τυφέκιο Αστυνομικούς σε κλούβα των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στα Εξάρχεια στον Μάιο του 2014, και είχε αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις με πυροβολισμούς στην πρεσβεία του Μεξικό στο Κολωνάκι στις 1 Ιουλίου 2016.

Ενόψει της έντονης κινητικότητας που παρατηρείται στο “χωρο” και τις ομάδες στις παρυφές του ένοπλου αντάρτικου πόλης,  η ενέργεια με ρίψη χειροβομβίδας αξιολογείται με ιδιαίτερη προσοχή. Για την επίθεση δεν έχουν γίνει γνωστες λεπτομερειες καθώς εξετάζεται το βιντεοληπτικό υλικό από τους αναλυτες΄της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, η οποία έχει αναλάβει και τη διερεύνηση της υπόθεσης.