Αυτοί είναι συλληφθέντες στα επεισόδια στο Σύνταγμα.

Οι συλληφθέντες των επεισοδίων στο Σύνταγμα, με “παρελθόν” και “γνωστά” στοιχεία ταυτότητας για τις Αρχές. Ωστόσο έχει εκφραστεί έντονη ανησυχία της ΕΛ.ΑΣ. για περαιτέρω κλιμάκωση των επιθέσεων και ακτιβιστικών ενεργειών, το επόμενο διάστημα, κατά τις συγκεντρώσεις, κι ενώ θα βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Ιδιόχειρες αυτοσχέδιες… βομβίδες σε γυάλινα μπουκάλια με μεταλλικά βαρίδια και πέτρες κατασχέθηκαν στην κατοχή 48χρονου Ιταλού, πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια από τις ομάδες ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, με σφοδρές επιθέσεις, με εκρηκτικές μολότοφ και ψαρευτικές φωτοβολίδες κατά Αστυνομικών, με στόχο την εισβολή στη Βουλή, το Υπουργείο Οικονομικών σε άλλα κυβερνητικά κτίρια, βανδαλίζοντας και καταστρέφοντας κτήρια και εγκαταστάσεις στο κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτατων Αξιωματικών της ΕΛΑΣ, τα “φερτά εκρηκτικά” τα οποία ερρίφθησαν κατά του ένστολοου προσωπικού της ΕΛΑΣ, υπήρχαν «αποθηκευμένα» στην περιοχή των Προπυλαίων και από το ΜΕΤΡΟ-σταθμό Πανεπιστήμιο- και μετά την άρση της απόφασης να παραμείνει κλειστός, “διευκόλυνε” τη μεταφορά τους στην πλατεία Συντάγματος. Με συντεταγμένη κίνηση, ομάδα περίπου 1000 ατόμων τα οποία αυτοπροσδιορίζονται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, μεταξύ των οποίων και εμπλεκόμενοι για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα και τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, επεδίωκαν να “αναβιώσουν”τη νύχτα της 12ης Φλεβάρη 2012, ωστόσο “πληροφορίες” και “ακούσματα” της ΕΛΑΣ, απέτρεψαν τις προθέσεις τους.
Ο 48χρονος Ιταλός- Paolo T., με Ελληνίδα μητέρα και Ιταλό πατέρα, εντοπίστηκε (15/07-18.55), στην οδό Ακαδημίας έξω από τα γραφεία ετειρία πληροφικής, από Αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας της Ασφάλειας, στην οποία είχε εκδηλωθεί επίθεση, με αναληψη ευθύνης σε διαδικτυακό ιστότοπο διακίνησης ιδεών του αντιεξουσιαστικού χώρου, ύστερα από ανάρτηση του ιδιοτήτη της εταιρείας στο tw. Σε έλεγχο στην κατοχή του 48άχρονου Ιταλού κατασχέθηκε αναδιπλούμνο μαχαίρι -14εκ- ενώ σε σακίδιο πλάτης που έφερε κατασχέθηκε πλαστικό μπουκάλι με βενζίνη και πέντε γυάλινα, σφραγισμένα με μονωτική ταινία, στο εσωτερικό των οποίων υπήρχαν πέτρες και μεταλλικά αντικείμενα, τυλιγμένα σε κομμάτια αλουμινόχαρτου. Από έκρηξη με τη ρίψη τους, το κενό αέρος ως προωθητικός μηχανισμός θα εκσφενδόνιζε τα μεταλλικά εσωκλειόμενα αντικείμενα και τα θραύσματα γυαλιού, με μεγάλη δύναμη θα “έσπαγαν” σε  διαφορετικές κατευθύνσεις.
Κατά την εξακρίβωση στοιχείων του, διαπιστώθηκε ότι είχε συλληφθεί το 2013 κατά τη διάρκεια επιθέσεων εναντίον αστυνομικών δυνάμεων στα Εξάρχεια.

Την επόμενη μέρα των επεισοδίων (16/07), Αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας εντόπιζαν στην περιοχή του Συντάγματος δύο εγκαταλελειμμένες σακούλες με 11 βόμβες μολότοφ και δύο σακιά με πέτρες στο Ζάππειο.

Πηγές της ΕΛΑΣ, εκτιμούν ότι υπήρχε “οργανωμένο σχέδιο εισβολής”, ενώ όπως κατ επανάληψη έχει διατυπωθεί σε συσκέψεις των Ανώτατων Αξιωματικών της ΕΛΑΣ, έχει εκφραστεί έντονη ανησυχία, να υπάρξει κλιμάκωση των επιθέσεων και ακτιβιστικών ενεργειών τουλάχιστον μέχρι τις 22-23 Ιουλίου, οπότε και θα βρίσκεται σε εξέλιξη, άλλη μια κρίσιμη κοινοβουλευτική διαδικασία για τα μνημονιακά προαπαιτούμενα.

Κατά τη συγκέντρωση έξω από το Κοινοβούλιο (15/07), τα άτομα τα οποία αυτοπροσδιορίζονται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, συντεταγμένα σε μπλοκ -περίπου 1000άτομα- κινήθηκαν ανάποδα από την οδό Πανεπιστημίου, προς την πλατεία Συντάγματος, από τα Προπύλαια και παρεισέφρυσαν στο μπλοκ του ΠΑΜΕ, με πρόθεση να καταλάβουν το χώρο, δημιουργόντας “περίμετρο” ώστε να αποφύγουν τον έλεγχο από τις Αστυνομικές δυνάμεις.
Από την ομάδα των ατόμων του “χώρου” σύμφωνα με τους Αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, στα επεισόδια συμμετείχαν περίπου 250 άτομα, τα οποία διασπάστηκαν σε υποομάδες των 40- 50 ατόμων και επιδόθηκαν (15/07-21.00) σε σφοδρές επιθέσεις κατά των Αστυνομικών και βανδαλισμούς, μέσα από τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές. Μια από τις ομάδες, επιχείρησε να εισβάλει στη Βουλή από την ανωφέρειας της Βασ. Γεωργίου, ωστόσο υπό την έντονη παρουσία των Αστυνομικών και τους φραγμούς που είχαν αναπτύξει, απωθήθηκαν. Δύο ακόμα ομάδες πραγματοποιούσαν παράλληλες επιθέσεις με ορμητήρια από την Όθωνος και τη Βασ.Γεωργίου, ενώ παράλληλα και σχεδόν ταυτόχρονο άλλη ομάδα, από τις οδούς Μητροπόλεως και Ερμού επιχειρούσαν να εισβάλλουν στο Υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο είχαν αναπτυχθεί τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ αποτρέποντας το.. “εγχείρημά” τους.
Τα άτομα απωθήθηκαν από τη Λ. Αμαλίας προς το Ζάππειο, ενώ από τις οδούς Νικοδήμου και Φιλελλήνων συνέχιζαν να επιχειρούν την εισβολή στο Υπουργείο Οικονομικών με τους Αστυνομικούς να τους απωθούν για μια ακόμα φορά.
Αστυνομικές πηγές εντοπίζουν την παρουσιά μελών της αυτοπροσδιοριζόμενης ομάδας μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου «Ρουβίκωνας» τα οποία είχαν συγκεντρωθεί στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, έχοντας στην κατοχή τους ελληνική σημαία στην οποία είχαν αναγράψει «Ραντεβού στα Βρυξελάδικα», με πρόθεση να κινηθούν προς το περιστύλιο της Βουλής. Η ανάπτυξη ωστόσο των ισχυρών Αστυνομικών δυνάμεων, απέτρεψε τα σχέδιά τους.

Στα επεισόδια προσήχθησαν 39 άτομα εκ των οποίων συνελήφθησαν 14 για συμμετοχή σε επεισόδια και επιθέσεις κατά των Αστυνομικών. Μεταξύ των οποίων 12 ηλικίας μεταξύ 18 και 41 ετών, ένας Αλβανός και ο 48άχρονος Ιταλός, και με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρας βαριάς σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία εναντίον αστυνομικών, αντίσταση, εξύβριση, έκρηξη, παραβάσεις για εκρηκτικές ύλες, εμπρησμό, παραβάσεις του νόμου περί όπλων, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέ, εκ των οποίων 9άτομα έλαβαν τριήμερη αναβολή και αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι υπόλοιποι 5συλληφθέντες, με κακουργηματικύ χαρακτήρα κατηγορίες, κρατήθηκαν στη ΓΑΔΑ.
Ενώ ήταν σε εξέλιξη τα επεισόδια, Αστυνομικοί συνέλαβαν, στο ΜΕΤΡΟ- σταθμό Θησείου- 12 άτομα για γκράφιτι σε συρμούς τρένων. Πρόκειται για 4 Γερμανούς, 3 Πολωνούς, 2 Γάλλους, 1 Ουκρανό, 1 Ολλανδό και έναν Αυστραλό.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport