Αθηνα: Αλγερινοί και Μαροκινοί, με περισσότερες απο 200συλλήψεις, διέπρατταν ληστεία και κλοπές

Διέπρατταν συστηματικά ληστείες σε πεζούς και κλοπές απο οχήματα στο κέντρο της Αθήνας, ως μέσο βιοπορισμού καθως δεν ειχαν εργαστεί ποτέ.

Έχουν συλληφθεί περισσότερες από 200 φορές για ληστές του δρόμου και κλοπές και κυκλοφορούσαν ελεύθεροι. Στην πλειοψηφία τους τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δεν εργάζονται ή δεν έχουν εργαστεί ποτέ, με μοναδικό μέσο βιοπορισμού τους τη διάπραξη ληστειών και κλοπών. Κατά τις συλλήψεις τους δήλωναν ψευδή διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας, αλλά και διαφορετικές ημερομηνίες γέννησης, επικαλούμενοι παράλληλα διάφορες εθνικότητες και διεύθυνση κατοικίας.

Δρούσαν με «ομάδες κρούσης», από τουλάχιστον τρία άτομα με συγκεκριμένους ρόλους

Ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, συνελήφθησαν 18Αλγερινοι και Μαροκινοι, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται συνολικά 38άτομα, εκ των οποίων πέντε έγκλειστα σε Σωφρονιστικά Καταστήματα Κράτησης της χώρας, καθως προέκυψε από το 2010 να εχουν  διαπράξει περισσότερες από 100ληστες και κλοπές με την αξία των κλοπιμαίων να ξεπερνά τις €180.000. Μέχρι στιγμής έχουν εξακριβωθεί, 65 κλοπές από Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, 29 κλοπές σε διερχόμενους πεζούς, δυο κλοπές σε γραφεία και πεντε ληστείες με χρήση σωματικής βίας και απειλή μαχαιριού σε πεζούς.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, από την έως τώρα έρευνα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, διέπρατταν συστηματικά ληστείες και κλοπές στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Εκμεταλλευόμενοι το συνωστισμό αφαιρούσαν  αντικείμενα, δίχως να γίνουν αντιληπτοί

Οι Αστυνομικοί προχώρησαν στην πλήρης «χαρτογράφηση» της δραστηριότητας των μελών της και του “modus operandi” της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο πιο έμπειρος εντόπιζε συνήθως άτομα προχωρημένης ηλικίας, γυναίκες και νεαρότερης ηλικίας άτομα με μειωμένη σωματική διάπλαση, σε απομονωμένα-απόμερα σημεία και οι συνεργοί του εφορμουσαν σε ληστρικές επιδρομές.

Ενω επέλεγαν με ιδιαίτερη προσοχή τα σταθμευμένα αυτοκίνητα, παρκαρισμένα σε απόμερα σημεία, ανάλογα με το βαθμό παλαιότητας και τα αντικλεπτικά συστήματα που διέθεταν. Αφού  παραβίαζαν τις κλειδαριές ή έσπαζαν τα φινιστρίνια και αφαιρούσαν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα.

Σε όλες τις περιπτώσεις, λάμβαναν προληπτικά μέτρα αντιπαρακολούθησης με άριστη γνώση της γεωγραφικής διαμόρφωσης των περιοχών όπου δρούσαν, φρόντιζαν να ενσωματώνονται στο πλήθος παραμένοντας αθέατοι.

Ενα μέλος από κάθε ομάδα σε ρόλο «τσιλιαδόρου», ενημέρωνε για ενδεχόμενη αστυνομική παρουσία

Με δράση τουλάχιστον από το Μάρτιο του 2019  κυρίως στις περιοχές του Συντάγματος, της Ακρόπολης, των Εξαρχείων, της Ομόνοιας και του Νέου Κόσμου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας «στόχευαν» κυρίως διερχόμενους πεζούς, τουρίστες-επισκέπτες και σταθμευμένα οχήματα, αφαιρώντας χρήματα, τιμαλφή, ηλεκτρονικές συσκευές και προσωπικά αντικείμενα. Με γρήγορες κινήσεις παρέδιδαν αμέσως τα κλοπιμαία σε συνεργό τους, που δεν είχε εμπλακεί στην κλοπή ή τη ληστεία και αποχωρούσαν από το σημείο.

Τα κλοπιμαία τα διοχέτευαν σε δίκτυο κλεπταποδόχων, το οποίο είχαν αναπτύξει, συγκεκριμένους χώρους στο κέντρο της Αθήνας, επτά  από τους οποίους περιλαμβάνονται στους συλληφθέντες.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(169) κινητά τηλέφωνα,
(53) ηλεκτρονικές συσκευές tablet,
(228) εξαρτήματα κινητών τηλεφώνων,
(16) μαχαίρια, πτυσσόμενα στιλέτα και σουγιάδες,
(115) κάρτες SIM,
χρηματικό ποσό (1.790) ευρώ,
(2) τηλεοράσεις και
πλήθος κοσμημάτων.
Η αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων και χρηματικών ποσών υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις (180.000) ευρώ.

Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με τα Τμήματα Ασφαλείας Εξαρχειων Ακροπόλεως και Καλλιθέας και την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) μετά από συστηματική έρευνα, κατάφερε να προχωρησει στην ανστολη δράσης της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε συστηματικά ληστείες και κλοπές στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους αφορά στα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, ληστείες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών κατά συναυτουργία, τετελεσμένες και σε απόπειρα, παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, καθώς και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν  στην αρμόδια Εισαγγελία, ενώ η αστυνομική έρευνα για την ταυτοποίηση και σύλληψη συνεργών τους συνεχίζεται.