Ασυνόδευτα ανήλικα σε μετεγκατάσταση στο Λουξεμβούργο

Από το Αφγανιστάν και τη Συρία δώδεκα ασυνόδευτα ανήλικα -έφηβοι ταξίδεψαν για μετεγκατάσταση στο Λουξεμβούργο

Δώδεκα ασυνόδευτα ανήλικα-  ενα κορίτσι και 11 αγορια – δύο από τη Συρία και δέκα από το Αφγανιστάν, ηλικίας 11 έως 15 ετών – προχώρησαν σε μετεγκατάσταση στο Λουξεμβούργο, με λίστα η οποία διαβιβάστηκε από την Κομισιόν στο Λουξεμβούργο με πλήρη φάκελο των στοιχείων τους , υπό την καθοδήγηση των Κυβερνήσεων -Ελλάδας και Λουξεμβούργου-, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ύπατης Αρμοστείας και του ΔΟΜ.

Τα ασυνόδευτα ανήλικα  διαβιούσαν σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης -εκ των οποίων οχτώ στη Λέσβο, δύο από τη Χίο και ένα από τη Σάμο, αφού εξετάστηκαν για κορωνοϊό και άλλα μεταδιδόμενα νοσήματα, προετοιμάστηκαν για τη μετεγκατάσταση και αναχώρησαν το πρωί (15/04) από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με πτήση για το Λουξεμβούργο. .

 

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου χαρακτηρίζουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης «ιδιαίτερα σύνθετη, πολύπλοκη και χρονοβόρα», καθώς «η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια των ασυνόδευτων ανήλικων». Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολίασε στον επίσημο λογαριασμό του

Η μετεγκατάσταση ολοκληρώνεται με αποστολή έκθεσης για την πορεία των ασυνόδευτων από το Λουξεμβούργο, τους επόμενους μήνες, ενώ το ερχόμενο Σάββατο θα αναχωρήσουν άλλα 50 ασυνόδευτα για την Γερμανία.