«Αστυνομικοί (ξανά στη) Γειτονιά».

Με 44 «Αστυνομικούς της Γειτονιάς» έκανε πρεμιέρα για 5η φορά στην ιστορία του ο –παλιός- θεσμός, στο πλαίσιο της (νέας) «πιλοτικής» εφαρμογής του από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015.


ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ_2015Σύμφωνα με το οργανόγραμμα της ΕΛΑΣ, ο “Αστυνομικός της Γειτονιάς” θα εφαρμοστεί αρχικά σε 22 γειτονιές, σε τέσσερις περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Όπως προβλέπεται, 12 Αστυνομικοί θα αναλάβουν καθήνοτα στο ΑΤ Χαλανδρίου, άλλοι 12 στην περιοχή της Καλλιθέας, και από 10 στους τομείς ευθύνης στιςι περιοχές της Τούμπας-Τριανδρίας και στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, κι έκαναν την πρώτη περιπολία τους, στους δρόμους των τομέων ευθύνης τους (23/03). Προσδοκίες της πολιτική ηγεσία, είναι οι Αστυνομικοί που θα στελεχώσουν το θεσμό σταδιακά να ανέρχονται στους 400 Αστυνομικούς.
«Εύχομαι και ελπίζω ο «Αστυνομικός της Γειτονίας» να εφαρμοστεί και στο πνεύμα και στην ουσία, στο πλαίσιο του Νόμου, και προπάντων στις επιταγές της κοινωνίας, που θέλουν τον Αστυνομικό στο πεζοδρόμιο, δίπλα στον πολίτη. Πρόθεση της ηγεσίας του Σώματος, είναι ο πετυχημένος -καθ’ ομολογία- Αστυνομικός θεσμός, να επαναφέρει τον Αστυνομικό ως παράγοντα επίλυσης προβλημάτων της γειτονιάς, με κοινωνικό πρόσωπο και τον πολίτη να τον γνωρίζει με το «μικρό του όνομα» επισημαίνει Διοικητής Αστυνομικής Υπηρεσίας στην οποία λειτουργεί το πρόγραμμα.
Στην περιοχή αρμοδιότητας του ΑΤ Χαλανδρίου, η ανταπόκριση των πολιτών, προς τους πρώτους «Αστυνομικούς της Γειτονιάς», κατά την πρώτη ημέρα επαναφοράς του προγράμματος, ήταν θερμή. Επαγγελματίες και κάτοικοι της περιοχής, δηλώνουν την υποστήριξή τους στο θεσμό και προσδιορίζουν «επιτακτική ανάγκη την ενίσχυσης της Αστυνόμευσης, επιβεβλημένη για την αντιμετώπιση φαινομένων μικροεγκληματικότητας(σσ κλοπές ληστείς, επιθέσεις κλπ)”, ποινικές συμπεριφορές, που έχουν πλήξει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος ηλικιωμένης γυναίκας, με Αστυνομικό περιπολίας, η οποία ζήτησε από τον ένστολο να τη συνοδεύει σε τραπεζικό υποκατάστημα, στο τέλος του μήνα, για να παραλάβει τη σύνταξή της, αφού όπως ανέφερε στο παρελθόν η ίδια είχε δεχθεί επίθεση από άτομο, το οποίο της απέσπασε τα χρήματα που είχε πάνω της.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ_ΕΛΑΣ2015Οι Αστυνομικοί οι οποίοι έχουν επιλεγεί και θα στελεχώσουν τον θεσμό του “Αστυνομικού της Γειτονιάς”, θα απασχολούνται αποκλειστικά με τα καθήκοντά τους. Οι συγκεκριμένοι Αστυνομικοί καλούνται να αναπτύξουν προσωπική σχέση με τους πολίτες και με ανθρωποκεντρική προσέγγιση να βρεθούν δίπλα στον πολίτη. Εκτός από τον υπηρεσιακό προβλεπόμενο εξοπλισμό- θα φέρουν και όπλο όπως όλοι οι ένστολοι- θα διαθέτουν υπηρεσιακό τηλέφωνο και επαγγελματικές κάρτες με το όνομα το βαθμό και το υπηρεσιακό κινητό τηλέφωνο στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες, αλλά και θα ενημερώνουν οι Αστυνομικοί άμεσα της Υπηρεσία τους, όπου χρειάζονται ενισχύσεις. Οι “Αστυνομικοί της Γειτονιάς” κατά τη υπηρεσία τους και κατά τη διάρκεια των περιπολιών τους, θα φέρουν διακριτικό σήμα, θα έχουν στη διάθεσή τους, σκουτερ, ώστε να βρίσκονται άμεσα και έγκαιρα όπου τους καλούν και να περιπολούν στα σημεία του τομέα ευθύνης τους.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ_ΜΟΤΟ2015Ο θεσμός του «Αστυνομικού της Γειτονιάς», από την επίσημη πρώτη της εφαρμογής του, αποτελούσε στόχο των διατελεσάντων -και του εν ενεργεία- Υπουργών Δημόσιας Τάξης, ωστόσο ποτέ δεν κατέστη στην πράξη εφικτή η εδραίωσή του. Μετά από διαδοχικές «παύσεις» στην εφαρμογή του θεσμού, επανήλθε –ξανά- (23/03) με εντολή του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Πανούση, ο οποίος διατύπωσε τη θέση, ότι «αυτή τη φορά, έρχεται για να μείνει»(!) αφού θεωρεί πλέον, ότι έχει την «πολιτική και θεσμική ισχύ» να προχωρήσει στη σωστή εφαρμογή του, προκειμένου να διαρκέσει περισσότερο από τους χρόνους εξαγγελίας εφαρμογής και «εγκαινίων» του. Ο καθηγητής εγκληματολογίας Γ.Πανούσης, ως βασικός εισηγητής του, είχε κατ επανάληψη επισημάνει σε αρμόδιους –τότε- Υπουργούς του Δημόσιας Τάξης, ότι ο νόμος χανόταν στην πορεία. Με την ανάληψη των καθηκόντων του ως αναπληρωτής Υπουργός, είχε επαλειμμένα διατυπώσει την άποψη ότι ο συγκεκριμένος θεσμός, αποτελεί τον κορμό του μοντέλου κοινοτικής Αστυνόμευσης στη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και Αστυνομίας. Η συγκεκριμένη προσωπική άποψη του Γ.Πανούση, εντάσσεται στην φιλοσοφία της νέας αντεγκληματικής πολιτικής του Υπουργείου, που περιλαμβάνει δράσεις προληπτικού και αποτρεπτικού χαρακτήρα, στην προστασία και εξυπηρέτηση του πολίτη στις γειτονιές.
Με «παρελθόν» ο «Αστυνομικός της Γειτονιάς»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ_2006Οι πρώτοι «Αστυνομικοί της Γειτονιάς», εμφανίζονται το Μάρτιο του 2003. Ο –τότε- Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συνοδευόμενος από τον –τότε- Υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη, βρέθηκαν έξω από το Α.Τ Αγ.Παντελεήμονα, στα εγκαίνια του θεσμού, με 354 «Αστυνομικούς της Γειτονιάς» σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε 35 Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής και σε 2 της ΓΑΔΠ Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικό της επιτυχίας του θεσμού, στα πλαίσια της διακρατικής συνεργασίας των Αστυνομικών Υπηρεσιών, ήταν η επίσκεψη Αστυνομικών από την Κύπρο, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στην Ελλάδα, προκειμένου να ενημερωθούν, ώστε να εφαρμόσουν τον θεσμό και στην Κύπρο όπως εφαρμόζεται από τότε μέχρι και σήμερα, με 74 «Αστυνομικούς της Γειτονιάς» σε 115 Δήμους με πληθυσμό 630.000 κατοίκους.
Στη συνέχεια ο «Αστυνομικός της Γειτονιάς» ατόνησε, υπολειτούργησε και «άτυπα» έπαυσε να εφαρμόζεται.

Το 2004, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι «Αστυνομικοί της Γειτονιάς» διατέθηκαν σε στατικές φυλάξεις και άλλες υπηρεσιακές ανάγκες, και τελικά, έγιναν.. «αόρατοι».
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ_2010Το 2006 ο τότε Υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνας Πολύδωρας, επαναφέρει τον «Αστυνομικό της Γειτονιάς», σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την διαρκώς αυξανόμενη μικροεγκληματικότητα στην Αττική. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο «Αστυνομικός της Γειτονιάς» ..»αγνοείται» και πάλι, σε μια εκτίμηση από στελέχη της ΕΛΑΣ, ότι είναι .. πολυτέλεια και σπατάλη δυνάμεων η διάθεση προσωπικού σε εφαρμογή του θεσμού.
Το 2010, στη δεύτερη θητεία του στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης επαναφέρει -και πάλι- το θεσμό, στον οποίο συμμετείχαν 118Αστυνομικοί. Πέντε μήνες μετά, ο θεσμός «τερματίζει αδόκιμα» για άλλη μια φορά την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ_ΕΛ.ΑΣ_2015Επί ημερών του τέως Υπουργού, Νίκου Δένδια, το 2012 επαναλειτουργεί θεσμικά ο “Αστυνομικός της Γειτονιάς”, αλλά.. υπολειτουργεί. Τα επόμενα χρόνια ο «Αστυνομικός της Γειοτονιάς» παραμένει μόνο στα «χαρτιά» αφού μέχρι και σήμερα, υπήρχαν Αστυνομικοί οι οποίοι οργανικά κατέχουν θέσεις στο θεσμό, με τη διάθεσή τους σε άλλες υπηρεσιακές ανάγκες.
Ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Πανούσης δεσμεύεται ότι αυτή τη φορά ο θεσμός έρχεται για να επαναφέρει τον Αστυνόμικό.. στις γειτονιές(!)..