Αστυνομικοί Επισήμων, κάμερες ασφαλείας και αδήλωτα όπλα σε σεντούκια,  οι προτεραιότητες για την ΕΛΑΣ 

Επτά  προτεραιότητες για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια παρέθεσε για τις προθέσεις του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε συνάντηση με τους αστυνομικούς συντάκτες

Ερωτήσεις και παράθεση απόψεων δέχθηκε και αντάλλαξε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο Υφυπουργός Κατσαφάδος, σε συνάντηση (02/10-12.00) στο χωρο του ΚΕΜΕΑ με τους διαπιστευμένους αστυνομικούς συντάκτες.

Ο αρμόδιος Υπουργός προανήγγειλε την τοποθέτηση 750 καμερών στο λεκανοπέδιο Αττικής σε εφαρμογή σχεδίου για την ασφάλεια των πολιτών. «Δεν πρόκειται να καθυστερήσουμε. Θα γίνουν μεν οι συζητήσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων σκεφτείτε όμως ότι, για παράδειγμα, αν δεν υπήρχαν κάμερες στο λιμάνι του Πειραιά σήμερα δεν θα μιλούσαμε για ανθρωποκτονία αλλά για δυστύχημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπ.ΠροΠο σε υποστήριξη της απόφασης που έχει ληφθεί.

Ενω σημείωσε ότι απο τις κάμερες που είχαν τοποθετηθεί το 2004 για την ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων σήμερα (19χρονια μετα) λειτουργούν μόλις 18.

Νεες ταυτοτήτων και η ενίσχυση των υπηρεσιών υποδοχής αιτήσεων, οι απομάκρυνση αστυνομικών από τη συνοδεία επισήμων μεταξύ άλλων και του Πρωθυπουργού- κατά δήλωση του Υπουργού ΠροΠο- από τη φρουρά του Πρωθυπουργού έλαβαν φυλα πορείας 80 άτομα. Ενω απέδωσε σε «δυνάμεις αδράνειας» που επί δεκαετίες «ασκούσαν πολλές πιέσεις» για να μην απομακρυνθούν οι αστυνομικοί. Όπως ο ίδιος παρέθεσε,  οι φρουρούμενοι στόχοι  ανέρχονται στις 5.500- 6.000 ακόμα, με πρόθεση να μειωθούν οι φυλάξεις και οι συνοδείες σε όσους δεν τις δικαιολογούν.

Με αφορμή την επικαιρότητα και τα ένοπλα περιστατικά με αδήλωτα κυνηγετικά και σκοπευτικά όπλα, ο Γιάννης Οικονόμου μετέφερε την εκτίμηση ότι στην Ελλάδα κατ’ εκτίμηση υπάρχουν ένα εκατομμύριο αδήλωτα κυνηγετικά όπλα και οι εκδοθείσες σκοπευτικές ή ατομικές άδειες ανέρχονται στις 5.500. Τόσο ο Υπουργός όσο και ο Υφυπουργός εκτίμησαν οτι οι ασφαλιστικές δικλείδες για τη νόμιμη οπλοφορία είναι ασαφείς ακόμα και οι υγειονομικές εξετάσεις όπως η ψυχιατρική γνωμάτευση για τα κυνηγετικά εχει ισχύ ως την ανανέωση, σε βάθος 10ετιας.

Ως προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας, τεθηκε επίσης η ασφαλεια των χερσαίων συνόρων του Έβρου με τον Υφυπουργό να μεταβαίνει στην περιοχή τις επόμενες ημέρες (04/10).

Σοβαρό πρόβλημα ειναι και η έλεγχοι της Τροχαίας και η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού. Πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας οπως έχει μεταφερθεί στις εντσολες Υπηρεσίες, η απαρέγκλιτη τήρηση στην επιβολή κυρώσεων για όσους παραβιάζουν σηματοδότες, κάνουν χρήση κινητών κατά την οδήγηση, βρίσκονται υπό την επήρεια μέθης, δεν κάνουν χρήση ζώνης/κράνη μεταξυ αλλων.

Οι πρόσφατες συμπλοκές ανηλίκων και η έξαρση βιας σε νεαρές ηλικίες ο αρμόδιος Υπουργός ΠροΠο εχει ζητήσει να συναντηθεί με την αρμόδια Υπουργός Παιδείας Σοφία Ζάχαρακη μετά τη σύλληψη 62 ανηλίκων στη Νέα Ιωνία,  σσε προγραμματισμένη συμπλοκή μεταξυ τους η οποία απετράπη απο την ΕΛΑΣ.

«Πρέπει να καταλάβουμε τι είδους οικογένειες είναι αυτές που αφήνουν τα παιδιά τους να τριγυρνούν ανεξέλεγκτα μέρα μεσημέρι» επεσήμανε εμφατικά ο Γιάννης Οικονόμου. Ενω απο κοινού οι δυο πολιτικοί σημείωσαν την πρόθεση της ηγεσίας για περαιτέρω αστυνόμευση του κέντρο της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων με πεζές περιπολίες.

Πρόθεση της πολιτικής ηγεσιας στο άμεσα επόμενο διάστημα, ειναι η διοικητική ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του υπουργείου και του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ .