“Η Αστυνομία περνάει το δικό της.. Βατερλώ”!

Με αφορμή τα άρθρα γνώμης συνδικαλιστών για τη βαθμολογική εξέλιξη των Αστυφυλάκων ΜΠ, “το Βατερλώ του Ναπολέοντα”.. σε αντιπαραβολή του Οργανογράμματος  της ΕΛ.ΑΣ, άρθρο γνώμης Αστυνομικού* και τέως συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ

“Μου αρέσει η Ιστορία. Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο μάθημα που παίρνει ο μελετητής της Ιστορίας είναι μέσα από τα λάθη που υπάρχουν σε αυτήν. Αν λοιπόν ξέρεις Ιστορία τότε μπορείς να προβλέψεις – κυρίως μέσα από τα λάθη αυτής – το αποτέλεσμα κάποιων ενεργειών που γίνονται σήμερα, γιατί ως γνωστόν η Ιστορία επαναλαμβάνεται!

Κακά τα ψέματα η αστυνομία (σε ότι αφορά υλικοτεχνικό εξοπλισμό, μισθό κ διαφορά άλλα λειτουργικά θέματα) περνάει το δικό της Βατερλώ!!!

Όσοι γνωρίζουν Ιστορία θα ξέρουν ότι η μάχη του Βατερλώ ήταν η μάχη που σήμανε την αρχή του τέλους του μεγάλου Ναπολέοντα. Πριν όμως από αυτή την μάχη ο άλλοτε φοβερός κ τρομερός στρατός του Ναπολέοντα είχε υποστεί μεγάλες ήττες χάνοντας σημαντικό αριθμό ικανών στελεχών ενώ τα οικονομικά της Γαλλίας δεν επέτρεπαν στους στρατιώτες να έχουν τις ικανοποιητικές χρηματικές απολαβές παρελθόντων ετών. Για αυτούς τους λόγους ο πονηρός Ναπολέων φρόντισε να μοιράζει βαθμούς στο στράτευμα, προκειμένου να διατηρηθεί ακμαίο το ηθικό του.
Το κακό – για να επανέλθουμε στη σημερινή εποχή – είναι ότι δεν φαίνεται να μαθαίνουμε από τα λάθη της Ιστορίας!

Την τελευταία βδομάδα διάβασα τουλάχιστον δύο άρθρα από άτομα διαφορετικών συνδικαλιστικών φορέων της αστυνομίας μας, ότι δεν έχουν βαθμολογική εξέλιξη οι Μη παραγωγική Αρχιφύλακες. Θα συμφωνήσω μαζί τους, στο ακέραιο.

Πείτε όμως καλοί μου συνάδελφοι, για την βαθμολογική εξέλιξη των αστυφυλάκων των Πανελλαδικών – έναν βαθμό παραπάνω από τους ΜΑΥ παίρνουν!!!

Για τους Αρχιφύλακες που έδωσαν εξετάσεις – μόλις δύο βαθμούς παραπάνω από τον αστυφύλακα των πανελλαδικών!!!

Αυτοί που έδωσαν ΤΕΜΑ έχουν την βαθμολογική εξέλιξη που θα ήθελαν? Ακόμα κ εκείνοι που τελειώνουν την ΣΑΕΑ οι περισσότεροι δεν “τερματίζουν” εκεί που οραματίστηκαν όταν έμπαιναν στο Σώμα (αποστρατεύονται με μόλις έναν βαθμό παραπάνω από τους ΤΕΜΑ)!!!!

Σκοπίμως αγαπητοί συνάδελφοι δεν αναφέρομαι με όρους αστυφύλακα, υπαξιωματικό ή αξιωματικό κ αναφέρομαι σε συναδέλφους αστυνομικούς, καθώς όλοι μας ανεξαρτήτως κατηγορίας θεωρούμε ότι δεν έχουμε την βαθμολογική εξέλιξη που θα θέλαμε!
Προσωπικά πιστεύω ότι η πλειοψηφία των αστυνομικών βλέπει από λανθασμένη οπτική γωνία το θέμα της βαθμολογικής εξέλιξης των στελεχών της αστυνομίας. Δεν χρειαζόμαστε τόσους βαθμούς, δεν είμαστε ο Στρατός. Χρειαζόμαστε μια τεράστια βάση αστυφυλάκων , το 1/5 επί του συνόλου σε υπαξιωματικούς κ μόλις το 1/10 σε αξιωματικούς.

Ο καθένας να έχει πρόσβαση στην βαθμολογική εξέλιξη, να υπάρχει προαγωγή στους επόμενους βαθμούς μόνο κατόπιν εξετάσεων (όχι παπαγαλια σαν την Αρχιφυλακων), με βάση την απόδοση σε συλλήψεις, ασθένειες, καθήκοντα, που υπηρετεί ο κάθε υπάλληλος, ηθικές αμοιβές, σπουδές κλπ.

Πρέπει επιτέλους ο μισθός του αστυνομικού να υπολογιστεί με επίκεντρο τον απλό αστυνομικό , τον αστυφύλακα κ όχι τον αξιωματικό!

Για να μην γίνει καμία παρανόηση, δεν λέω ο Διοικητής της Υπηρεσίας να αμοίβεται λίγο παραπάνω από τον τελευταίο στην επετηρίδα του Τμήματος. Τουναντίον θα ήθελα να αμοίβεται πολύ καλύτερα απ’ ότι σήμερα! Αυτές είναι πολύ πολύ επιδερμικές προτάσεις οι οποίες επιδέχονται παρά πολλών τροποποιήσεων – βελτιώσεων.

Πείτε μου όμως με το χέρι στην καρδιά προτιμάτε να παίρνετε βαθμούς χωρίς κανένα αντίκρισμα μισθολογικό ή στα καθήκοντα που εκτελείται ή προτιμάτε αξιοπρεπή μισθολόγιο κ πρόσβαση στους βαθμούς από όλους? Προσωπικά θέλω το δεύτερο.

Υγ1. Ας υποθέσουμε ότι γίνεται δεκτό το αίτημα των συνδικαλιστών οι Αρχιφύλακες ΜΑΥ, να γίνουν Ανθυπαστυνομοι. Στην επαρχία τι θα γίνει? Δεν θα υπάρχει αστυφύλακας ούτε για δείγμα σχεδόν όλοι θα είναι αξιωματικοί!!!

Δεν φοβούνται μήπως το Αρχηγείο τους πει κατηφορίστε τώρα προς Αθήνα μεριά γιατί δεν μπορείτε όλοι να κάνετε αξιωματικοί υπηρεσίας, να πάει κανένας αστυφύλακας από Αθήνα στη θέση σας να κάνει περιπολίες κ σκοπιές???
Υγ2. Δεν μπορείς να προτείνεις βαθμολογικές προαγωγές χωρίς αλλαγή των ΠΔ που αφορούν τα καθήκοντα που θα εκτελεί ο κάθε βαθμός.

________

* του Νικου Μπαλουρδου , ΔΙΑΣ Πειραιά