Αρνητικά σχόλια για την ημέρα που επέλεξε ο Υπουργός να ενοχληθεί με τις επιδόσεις της ΕΛΑΣ

Αρνητικά σχολιάστηκε από το μάχιμο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ η επιλογή του χρόνου κατά τον οποίο ο αρμόδιος Υπουργός σε συγκέντρωση στο ΑΜΑ επέκρινε το έργο των επικεφαλής και του ένστολου προσωπικού με αφορμή τις καταδρομικές επιθέσεις κουκουλοφόρων αντιεξουσιαστών .

“Η 1η Μαρτίου αποτελεί ημέρα πένθους για την ΕΛΑΣ. Δύο μαχιμα στελέχη της ο 22άχρονος Γιώργος Σκυλογιάννης και ο 23άχρονος Γιάννης Ευαγγελινέλης εκτελέστηκαν από ενοπλους ποινικούς. Αυτή τη μέρα επέλεξε ο Υπουργός αναπληρωτής για θέματα Προστασίας του Πολίτη να επικρίνει τις επιχειρησιακές δράσεις του ένστολου προσωπικού κατ εντολή των επικεφαλής Αξιωματικών οι οποίοι κρίθηκαν μόλις πριν σχεδόν από ένα μήνα από το ΚΥΣΕΑ που τους έκρινε διατηρητέους και προακτέους. Το προσωπικο υποχρεούται να εκτελεί εντολές ανώτερων . Εκτός και αν το καθεστώς Διοίκησης εκτός από τις εντολές έχει αλλάξει και τις προβλεπόμενες επιχειρησιακές τακτικές”, επισημαίνει Αστυνομικός σε μάχιμη υπηρεσία, πρώτης γραμμής, στο Nantiareport.gr .

Όπως εξηγεί ο ίδιος, “είναι ημέρα μνήμης των νεκρών συναδέλφων και ημέρα ντροπής για τους  Αξιωματικούς που (δεν) έδωσαν εντολές εκείνο το βράδυ της 1ης Μαρτίου του ’11, που είχε αποτέλεσμα την εκτέλεση των συναδέλφων και την έκθεση σε κίνδυνο οσων συμμετείχαν στην επιχείρηση. Αντι να εχουμε μαθει απο τα λαθη που έχουν στοιχίσει ανθρώπινες ζωες -την Αστυνομία- αντί να προλαμβάνουμε, καλείται το μάχιμο ένστολο προσωπικό να “διαβάζει τ αστρα” για τις διφορούμενες εντολές που λαμβάνει τηλεφωνικά και όχι ασυρματικα, ώστε κάνεις να μην αναλαμβάνει από τους Αξιωματικούς την ευθύνη στο ενδεχόμενο εσφαλμένης επιχειρησιακής διαχείρισης των συμβάντων  ” .

Ρεπορτάζ του Nantiareport.gr σύμφωνα με Αστυνομικές πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ έντονη υπήρξε η ενόχληση μεταξυ της ηγεσίας για την αδυναμια προβλεψης -αν και απο την προηγούμενη ημέρα υπηρχε πληροφοριακό δελτίο από το ΥΚΑ- για την κινητικότητα που είχε παρατηρηθεί στο “χωρο” με αφορμή τη μεταγωγή Γιαγτζόγλου. Ευθύνη απορρίπτεται στους επικεφαλής της ΓΑΔΑ δεν “εναρμονιστηκαν” με την εκ των συνθηκών επιχειρησιακή τακτική και επέτρεψαν την ανεξέλεγκτη δράση των βανδάλων ταραξιών, με την ΕΛ.ΑΣ να ενημερώνεται από τους καταστηματάρχες με καθυστέρηση κι ενω οι δράστες είχαν αποχωρήσει.

Στο ίδιο πλαίσιο όπως επισημαίνεται στο Nantiareport.gr η μια διμοιρία που ήταν διαθέσιμη παρεμεινε στο Σύνταγμα και δεν έλαβε εντολή να αναπτυχθεί στην πλευρά της Ερμού, ενώ δεν υπήρξε μέριμνα ούτε για την ΟΠΚΕ η οποια διατίθεται σε φυλαξη Κυβερνητικών Στόχων – οικία Φλαμπουραρη, Hilton, Ηρωδου Αττικού- να μετακινηθεί με αποτέλεσμα οι ταραξίες, να σπάσουν τα μαγαζιά.

Αφορμή για το σχόλιο του Αστυνομικού η συγκέντρωση στο ΑΜΑ για το ένστολο προσωπικό με τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να εκφράζει την έντονη ενόχληση του, στις επιχειρησιακές τακτικές που δεν ακολουθήθηκαν από τους επιτελείς της ΓΑΔΑ και είχαν ως αποτέλεσμα βανδαλισμούς και καταδρομικές επιθέσεις αντιεξουσιαστών, με αξίωση τη μεταγωγή στις Φυλακές Κορυδαλλού του κατηγορουμένου για τρομοκρατία Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου.