ΑΠΘ: Γιατί δεν παρενέβη η Αστυνομία, να αποτερέψει το βανδαλισμό στη βιβλιοθήκη του τμήματος Βιολογίας

Αντιδράσεις προκάλεσε η εισβολή και οι  καταστροφές που προκάλεσαν ταραξίες στο ισόγειο του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, χώρος που εκκενώθηκε ενώ τελούσε υπό κατάληψη για 34χρονια, και είχαν ξεκινήσει εργασίες για κατασκευή βιβλιοθήκης

Το τελευταίο διάστημα τα επεισόδια “αυτόκλητων ομάδων” και “αλληλέγγυων” ταραξιών, οι οποίοι αντιδρούν στη λειτουργία του ΑΠΘ και στη δημιουργία της βιβλιοθήκης και της Αστυνομίας ήταν επαναλαμβανόμενα.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου (07/05) οργανωμένη ομάδα περίπου 50 με 60 άτομα με βαριοπούλες κινήθηκαν συντεταγμένα στον ισόγειο χώρο του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές ισοπεδώνοντας τις όποιες εργασίες είχαν ξεκινήσει στο χώρο, για την κατασκευή βιβλιοθήκης . Καταστροφές έχουν υποστεί και τα υπόγεια του Βιολογικού, όπου στεγάζονται εργαστήρια του Βιολογικού και της Φαρμακολογίας, όπου γίνονται έρευνες για παθήσεις όπως ο καρκίνος. Σύμφωνα με πηγές της Πρυτανείας η Αστυνομία ενημερώθηκε ένα τέταρτο μετά την εισβολή των ταραξιών στο χώρο του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, με τους δράστες να βανδαλίζουν το ισόγειο επί δύο ώρες. Αναφορές σημειώνουν ότι αν και μεταξύ των μελών της Ακαδημαϊκή κοινότητα γνωρίζουν, ωστόσο φοβούνται να τοποθετηθούν δημόσια, φοβούμενοι το ενδεχόμενο να στοχοποιηθούν.

Το πρωί του Σαββάτου (07/05), η επίσημη ενημέρωση από τη ΓΑΔΘ ανέφερε το σχηματισμό δικογραφίας και την καταγραφή των καταστροφών στο χώρο. Αστυνομική “διαρροή” ενημέρωσης, ανέφερε ότι το βράδυ της Παρασκευής (06/05) στο ΑΠΘ είχαν προγραμματισθεί τέσσερα πάρτι στα οποία συμμετείχαν φοιτητές, και ενδεχόμενο αστυνομικής επέμβαση θα ήταν .. ρίσκο.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος με τοποθέτησή του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Η βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ θα ολοκληρωθεί!» Ενώ σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, τόνισε εμφατικά, «Τις μεταμεσονύκτιες ώρες της 6ης προς 7η Μαΐου αμετανόητοι και επικίνδυνοι νοσταλγοί του μπάχαλου γκρέμισαν τοίχους στην υπό κατασκευή βιβλιοθήκη του Βιολογικού στο ΑΠΘ. Επικοινώνησα με τον Πρύτανη, κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι οι εργασίες για την κατασκευή της βιβλιοθήκης θα προχωρήσουν κανονικά. Οι εικόνες της βιβλιοθήκης του ΑΠΘ που είναι βγαλμένες από μία δυστοπία οπισθοδρόμησης και καταστροφής επιβεβαιώνουν ότι: -προοδευτικός είναι αυτός που κλείνει καταλήψεις και στη θέση τους χτίζει βιβλιοθήκες. -προοδευτικός είναι αυτός που βρίσκει ρημαγμένους και απαξιωμένους χώρους και τους αποδίδει στην πανεπιστημιακή κοινότητα. -προοδευτικός είναι αυτός που παίρνει αυτοδιαχειριζόμενες τρώγλες και τις κάνει υποδομές για τα δημόσια πανεπιστήμια. -προοδευτικός είναι αυτός που σέβεται την περιουσία του δημοσίου πανεπιστήμιου, την περιουσία του ελληνικού λαού. Περιμένω από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν για την καταστροφή της δημόσιας περιουσίας! ».