Αποζημίωση διεκδικεί η μητέρα της Μυρτώς: «Αν είχε συλληφθεί ο Πακιστανός δεν θα είχε γίνει ο βιασμός»

Αγωγή κατά του Ελληνικού Κράτους κατέθεσε η Μαρία Κοτρώτσου, μητέρα της Μυρτώς η οποία δέχθηκε βίαιη επίθεση το 2013 στην Πάρο από τον Πακιστανό Αχμέτ Βακάς .

Η μητέρα της Μυρτώς κατέθεσε αγωγή (04/12 2017) κατά του ελληνικού Δημοσίου, όπως η ίδια δήλωσε, προκειμένου κανείς να μη βρεθεί στη θέση της κόρης της.

Ως δικαστική συμπαραστάτρια της κόρης της, η Μαίρη Κοτρώτσου, κατέθεσε αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο αξιώνοντας  αποζημίωση ύψους #€200.000, για ηθική βλάβη επιρρίπτοντας ευθύνες στην Αστυνομία για ότι εχει υποστεί η- 20άχρονη σήμερα- κόρη της.

Όπως αναφέρει στην αγωγή της  η μητέρα της Μυρτώς, η Αστυνομία όφειλε να μην έχει επιτρέψει την παράνομη είσοδο στη χώρα του Πακιστανικής καταγωγής Ahmed Waqas, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια και 24 χρόνια κάθειρξη, ενώ υπογραμμίζει πως ενώ εισήλθε στην Ελλάδα θα έπρεπε εγκαίρως να τον εντοπίσει και να κινήσει τις διαδικασίες απέλασής του, ως λαθρομετανάστης.

Οι παραλείψεις της ΕΛΑΣ, σύμφωνα με την αγωγή, άφησαν το νεαρό Πακιστανό «να κυκλοφορεί παρανόμως και ανενόχλητα στη χώρα μας, χωρίς να έχει γίνει οποιοσδήποτε έλεγχος των στοιχείων του και χωρίς να έχει καταγραφεί η είσοδός του στη χώρα». Εάν είχε ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία, όπως υπογραμμίζεται, «ο δράστης δεν θα βρισκόταν στη χώρα μας και κατ’ επέκταση δεν θα συνέβαινε το γεγονός του βιασμού της από τον δράστη, αλλά και της ανεπανόρθωτης βλάβης της υγείας της που προκλήθηκε από τα βάναυσα χτυπήματά του».

«Η ζωή της έχει πλέον καταστραφεί πλήρως», αναφέρει η μητέρα της Μυρτώς, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους διεκδικεί αποζημίωση. «Ήταν ένα κορίτσι 15 ετών, όταν συνέβη το γεγονός, πολύ καλή μαθήτρια, με το μέλλον όλο μπροστά της και από την ημέρα του ατυχήματος έως και σήμερα αλλά και για ολόκληρη τη ζωή της πάσχει από σπαστική τετραπληγία με λειτουργική αφασία. (…) Το ποσό αυτό είναι απολύτως εύλογο, ιδίως εάν συνεκτιμηθεί η εγκληματική αμέλεια των οργάνων της διοίκησης να αποτρέψουν τόσο την είσοδο του δράστη στη χώρα μας όσο και τη σύλληψη του για δύο χρόνια, στα οποία κυκλοφορούσε παράνομα» επισημαίνει.

Παράλληλα, η Μαρία Κοτρώτσου διεκδικεί από το ελληνικό δημόσιο και μηνιαίο επίδομα ύψους #€2.977 για τη φροντίδα της κόρης της εφ’ όρου ζωής, καθώς, όπως αναφέρει, το νεαρό κορίτσι χρειάζεται εξειδικευμένη νοσηλεύτρια για την ημερήσια φροντίδα της, αναλώσιμα (σύριγγες τροφής, ειδικά μαξιλάρια, γάζες κ.λπ.), φάρμακα, απολύτως αναγκαίες επισκέψεις σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, φυσιοθεραπείες και μηνιαίες αιμοληψίες.

Επιπλέον, η μητέρα και η αδελφή της Μυρτώς αξιώνουν συνολική αποζημίωση #€100.000 για ηθική βλάβη που υπέστησαν και οι ίδιες οι οποίες δηλώνουν συντετριμμένες μετά την επίθεση στη Μυρτώ.

«Το γεγονός αυτό επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα όταν αντικρίζω την κόρη μου Μυρτώ στην κατάσταση που περιγράφω, δηλαδή σε κατάσταση αφασίας, χωρίς να μπορεί να κινήσει τα χέρια και τα πόδια της, χωρίς να μπορεί να καταλάβει και να επικοινωνήσει μαζί μας, με συνεχή μηχανική υποστήριξη, με κρίσης επιληψίας και γνωρίζοντας ότι το παιδί μου δεν θα μπορέσει ποτέ να επανέλθει στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν πριν τις αποτρόπαιες πράξεις του δράστη, αλλά ούτε καν σε μία κατάσταση στην οποία να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας» αναφέρει χαρακτηριστικά η Μαίρη Κοτρωτσου.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Επιτροπής όπως αναγράφεται στο πιστοποιητικό αναπηρίας το οποίο της χορηγήθηκε, προκύπτει πως ποσοστό αναπηρίας για τη Μυρτώ 100% «κατά ιατρική πρόβλεψη από 4-6-2013 έως και εφ’ όρου ζωής».