Ο Τροχονόμος της Λ. Κηφισίας, με το τσιγκελωτό μουστάκι και τη χαρακτηριστική φυσιογνωμία

Υπήρξε ο εμβληματικός «Τροχονόμος της Αγίας Βαρβάρας» στη διασταύρωση της Λεωφόρου Κηφισίας και Εθνικής Αντιστάσεως, στο N. Ψυχικό

Ο Ανθυπαστυνόμος Νίκος Κωτσάκης η ιδιαίτερη φυσιογνωμία στη διασταύρωση της Κηφισιάς. Ευθυτενής, στητός και αποφασιστικός. Με το πηλίκιο να κατεβαίνει χαμηλά στο μέτωπο. Ακούραστος. Φυσιογνωμία με το χαρακτηριστικό μουσάκι, τα χέρια του, με τα λευκά γάντια, σε διαρκή κίνηση καθώς ρύθμιζε την κυκλοφορία και τη σφυρίχτρα στο στόμα, θα μπορούσε να είναι και ο «εθνικός» μας τροχονόμος.

Χαιρετούσε, έδινε προτεραιότητα με διάκριση, ήταν cult

Αν ως οδηγός ή επιβάτης σε τροχοφόρο είχε τύχει να περάσεις από τη διασταύρση της Αγίας Βαρβάρας στην Κηφισιά, το βλέμμα σου είχε παρασυρθεί να τον παρατηρεί να ρυθμίζει την κυκλοφορία με έναν ιδιαίτερα χαρακτηριστικό τρόπο. «Είμαστε υπηρέτες της κοινωνίας και όχι εξουσιαστές», ανέφερε για το έργο του ως Τροχονόμος.

Ο Ανθυπαστυνόμος Νίκος Κωτσάκης δεν έμοιαζε με τους άλλους της Τροχαίας, παρά τη ζέστη, το κρύο, τη βροχή ήταν πάντα εκεί, Ευγενής και εν μέσω αυστηρότητας, ήταν η υπενθύμιση της αμέλειας να μην φοράς ζώνη ή κράνος. Χτύπαγε με το χέρι του τη λαμαρίνα ως υπενθύμιση, ήταν ο μαέστρος του νόμου, και ήθελε να τον προσέχεις αν σταμάταγες πρώτος στο φανάρι, να ξεκινάς με το σφύριγμά του.

Σε μια από τις χαρακτηριστικές μαρτυρίες οδηγών, που έγινε αποδέκτης συμβουλευτικής προτροπής από τον Τροχονόμο με το μουστάκι, περιγράφει αναβάτης μοτοσικλέτας που ήταν έτοιμος να ανάψει τσιγάρο. «Το τσιγάρο σκοτώνει, το κράνος σώζει ζωές, διάλεξε», φέρεται να του επεσήμανε. Ενώ σε άλλη στιχομυθία έτερο δικυκλιστή, ο οποίος δεν φορούσε κράνος, περιγράφει ο παραβάτης οδηγός, «Με χτύπησε στο κεφάλι με ένα ξύλο και με ρώτησε αν πόνεσα. Του είπα “ναι”. Και μου είπε φόρεσε κράνος γιατί φαντάσου τι θα πάθεις αν πέσεις κάτω».

Μεγάλωσε σε μια πολυμελή οικογένεια στο Νομό Ηλείας, ανέλαβε από τα 15χρόνια του την ευθύνη της οικογένειάς του, με σκληρή χειρωνακτική εργασία στα χωράφια. «Ήμουν σκαπανεύς του αγρού και τώρα είμαι σκαπανεύς της ασφάλτου» συνηθίζει να λέει ο ίδιος. 

Η θέση του στην τότε Χωροφυλακή, προέκυψε όταν την περίοδο που ήταν στρατιώτης συνάντησε τρεις «Χωροφυλάκους», παρατήρησε το παρουσιαστικό τους και τους ρώτησε αν μπορεί να γίνει και αυτός .. Χωροφύλακας. Και κάπως έτσι ξεκίνησε την σταδιοδρομία του, με τη μετάταξή του στη συνέχεια με την ενοποίηση των Σωμάτων στην ΕΛ.ΑΣ και την θέση που έλαβε στην Τροχαία.

Σήμερα συνταξιούχος, ο Νίκος Κωτσάκης, και η καλύτερη ανταμοιβή του, είναι η υστεροφημία. Κι αυτήν, ο «Τροχονόμος της Αγίας Βαρβάρας» με το μουστάκι, την έχει κατακτήσει.

NantiaReport.gr Καλή αφυπηρέτηση Υπαστυνόμε!