Η σύνδεση Τούρκου δράστη με την Ελλάδα| ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Αδελφός του Μπουλούτ Γιαϊλά, που τον Μάιο του 2013 είχε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες προσαχθεί, από την περιοχή των Εξαρχείων, και εν συνεχεία είχε απελαθεί στην Τουρκία, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας από τους δράστες της απαγωγής του Τούρκου εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, την Τρίτη στο δικαστικό μέγαρο Κωνσταντινούπολης.

Πρόκειται για τον Σαφάκ Γιαϊλά που σκοτώθηκε (όπως και ο συνεργός του) σε επιχείρηση της τουρκικής αστυνομίας για τη λήξη της ομηρίας του Κιράζ. Ο Σαφάκ Γιαϊλά φέρεται ως μέλος της παράνομης ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C, ενώ ύποπτος για συμμετοχή στην ίδια οργάνωση ήταν και ο αδελφός του Μπουλούτ, που είχε μυστηριωδώς προσαχθεί από τα Εξάρχεια το βράδυ της Πέμπτης 30 Μαΐου 2013. Οπως είχε, τότε, καταγγελθεί, ο νεαρός είχε απαχθεί από πέντε άνδρες ενώ κινούνταν πεζός στην οδό Σόλωνος. Το περιστατικό είχε γίνει αντιληπτό από περιοίκους και είχε γίνει δήλωση εξαφάνισης του Μπουλούτ στο Α.Τ. Εξαρχείων. Τελικά, ο 28χρονος είχε μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη όπου παρέμεινε κρατούμενος για αρκετούς μήνες πριν τελικά αφεθεί ελεύθερος.
Τη συγγενική σχέση Μπουλούτ και Σαφάκ Γιαϊλά επιβεβαίωσε χθες πηγή της «Κ». Ταυτόχρονα, πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές (αλλά και δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο) αναφέρουν ότι άτομο ονόματι Μεχμέτ Γιαϊλά είναι ο τρίτος αδελφός των Μπουλούτ και Σαφάκ Γιαϊλά. Ο Μεχμέτ Γιαϊλά είχε συλληφθεί το καλοκαίρι του 2013 ανοιχτά της Χίου για μεταφορά όπλων από την Ελλάδα στα απέναντι τουρκικά παράλια. Ο Μεχμέτ Γιαϊλά ήταν, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, μέλος της DHKP-C και κρατείται σε ελληνικές φυλακές, μετά την καταδίκη του για την υπόθεση της Χίου. Σημειώνεται ότι εντός του ταχύπλοου σκάφους που είχε ακινητοποιηθεί από το Λιμενικό ανοιχτά της Χίου είχε εντοπιστεί, εκτός του Γιαϊλά, και ο Χασάν Μπιμπέρ, που εθεωρείτο ύποπτος για συμμετοχή στην επίθεση με χειροβομβίδες εναντίον του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Αγκυρα, τον Μάρτιο του 2013.

του Γιάννη Σουλιώτη

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport