Ποινή κάθειρξης 20 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης στον Ηγούμενο και σε Μοναχό, της παλαιάς Αδελφότητας της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, για ρίψη μολώτοφ σε επεισόδια.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση του ΜΟΔ ΘΣΝ που εκδόθηκε τα μεσάνυχτα (28/01), οι δύο ζηλωτές μοναχοί- που δεν παρέστησαν στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκαν από πληρεξούσιο δικηγόρο – κρίθηκαν ένοχοι για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν τον Ιούλιο του 2013 στο αντιπροσωπείο (κονάκι) της Μονής, στις Καρυές, και αναμένεται να οδηγηθούν στη φυλακή, καθώς το Δικαστήριο δεν έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα στην εκτέλεση της ποινής.
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθούν τα εντάλματα τα οποία θα διαβιβαστούν στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Όρους προκειμένου να συλληφθούν οι δυο ζηλωτες Μοναχοί ως φυγόποινοι και να μεταχθούν στο Κατάστημα Κράτησης.
Ηθική αυτουργία στον Ηγούμενο
Το Δικαστήριο έκρινε, κατά πλειοψηφία, ένοχο τον Ηγούμενο Μεθόδιο ως ηθικό αυτουργό των επεισοδίων, ενώ ο μοναχός της ίδιας Αδελφότητας καταδικάστηκε για φυσική αυτουργία σε έκρηξη, πρόκληση εμπρησμού κ.ά.
Τα επεισόδια προκλήθηκαν, όταν Δικαστικοί Επιμελητές επιχείρησαν να εκκενώσουν το αντιπροσωπείο, κατ’ εφαρμογήν προηγούμενης δικαστικής απόφασης, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν επεισόδια με τους Μοναχους να απορρίπτουν αυτοσχέδιες βόμβες μολώτοφ από τα κελιά τους.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου στην ίδια εκδίκαση, παρακάθισαν επίσης έξι ζηλωτές Μοναχοί, οι οποίοι καταδικάστηκαν για απλή συνέργια σε πολυετείς ποινές κάθειρξης, με ανασταλτικό χαρακτήρα, ενω η Έδρα, αθώωσε τρεις λαϊκούς οι οποίοι παραπέμφθηκαν για εμπλοκή στα επεισόδια.
Οι Μοναχοί οι οποίοι παρέστησαν αυτοπροσώπως στο Δικαστήριο ισχυρίστηξαν στις απολογίες τους ότι βρέθηκαν σε θέση άμυνας κι έκαναν λόγο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και προέβησαν στις πράξεις αυτές για να προστατεύσουν το κονάκι προς εκφοβισμό των Δικαστικών Επιμελητών.
Τα επεισόδια έρχονται σε συνέχεια πολυετους διαμάχη μεταξύ παλιάς και νέας Αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου. Η νέα Αδελφότητα συγκροτήθηκε, με απόφαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους το 2005 και έκτοτε θεωρείται νόμιμη, αλλά η παλιά αρνείται να παραδώσει το Μοναστήρι και το αντιπροσωπείο, με συνέπεια εντάσεις και επεισόδια, μεταξυ των Μοναχών, που αμαυρώνουν την εικόνα της Μοναστικής Πολιτείας.