Ανησυχία ΕΛ.ΑΣ για καταδρομικές του.. «Ρουβίκωνα»

Η αυτοπροσδιοριζόμενη στον αντιεξουσιαστικό χώρο οργάνωση «Ρουβίκωνας» -προκαλεί ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ.- για επικείμενες καταδρομικές δράσεις, “αιφνιδιαστικά περάσματα” από Πρεσβείες και κυβερνητικά κτήρια, ενδεχομένως και καταλήψεις, ενόψει της πορείας του Σαββάτου (23/06).

Επιχειρώντας να αποτρέψει παράλληλες ακτιβιστικές ενέργειες, η Ελληνική Αστυνομία, καλείται να διέβει το.. δικό της «Ρουβίκωνα», με σοβαρό «αντίπαλο» όπως εξελίσσεται για τις διωκτικές Αρχές, την αντιεξουσιαστική επωνυμία,. Υψηλόβαθμοι Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν ανησυχία για αιφνιδιαστικά «περάσματα» και «καταδρομικές» ενέργειες υψηλού συμβολισμού με διεθνή επικοινωνιακό αντίκτυπο- όπως οι εικόνες κατάληψης της Βουλής-, ενόψει της προγραμματισμένης συγκέντρωσης και πορείας (23/05) από την Ομόνοια στη Γερμανική Πρεσβεία.
Από το επιτελείο της ΕΛΑΣ, έχει γίνει «εκτίμηση απειλής και αξιολόγησης στόχων», και έχει προβλεφθεί η ανάπτυξη Αστυνομικής παρουσίας, εμφανής και «αόρατη» προς αποτροπή ενεργειών που θα πλήξουν το «προφίλ» της χώρας στο εξωτερικό, σε μία κρίσιμη χρονικά στιγμή, για τις οικονομικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους «θεσμούς».
Η αυτοπροσδιοριζόμενη ομάδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, «Ρουβίκωνας», έχει κάνει αισθητή την παρουσία της, με παρεμβάσεις σε οκτώ «καταδρομικές» δράσεις, το τελευταίο 3μηνο, ενώ κάποιες άλλες, σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ, διαρρέεται ότι αποτράπηκαν με στοχευμένες Αστυνομικές επιχειρησιακές πρακτικές, όπως επισημαίνεται από Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ..
Όπως έχει αξιολογηθεί από τους αρμόδιους Αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, σε συσκέψεις «εκτίμησης απειλής και αξιολόγησης στόχων», τα μέλη του «Ρουβίκωνα», επιλέγουν «με αιφνιδιαστική κίνηση, συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων- ανά ζεύγη ή συνθέσεις μέχρι τρία άτομα- έξω από το χώρο παρέμβασής τους» καθώς επίσης η διατύπωση ότι οι επαφές και οι επικοινωνίες τους, μέσω «διαδικτυακής συνεννόησης προσδιορίζουν το χώρο και τον ακριβή χρόνο συγκέντρωσης». Όπως εκτιμούν Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, ο «Ρουβίκωνας» και το «Κ*ΒΟΞ», είχαν «ενεργό συμμετοχή» στις καταλήψεις της Νομικής Σχολής και της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Πολιτοφυλακή της πλατείας»
Ο «Ρουβίκωνας» είχε εμφανισθεί στις 22 Μαρτίου 2004 με την ανάληψη ευθύνης για την ένοπλη επίθεση κατά ατόμων τα οποία φέρονται να διακινούσαν ουσίες, στην πλατεία Εξαρχείων, με αναφορές σε «πολιτοφυλακή της πλατείας». Στο κείμενο τους το οποίο είχε αναρτηθεί σε διαδικτυακό ιστότοπο διακίνησης ιδεών του αντιεξουσιαστικού χώρου, ανέφεραν «κάποιοι σύντροφοι συγκροτήσαμε τη συνέλευση με την ονομασία ”Συλλογικότητες, άτομα και κάτοικοι από τα Εξάρχεια” με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάσχεση της κρατικής καταστολής. Πορείες, συγκεντρώσεις, αφισοκολλήσεις και άλλες δράσεις πραγματοποιούνται και μετά από πολύμηνο αγώνα τα ΜΑΤ αποχωρούν, αποτυγχάνοντας για άλλη μία φορά να επιβάλουν τη μόνιμη παρουσία τους στην περιοχή».
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., υποστήριζαν ότι η συγκεκριμένη ενέργεια είχε αφορμή τη «διαφοροποίηση» θέσεων, μελών ομάδων οι οποίες αυτοπροσδιορίζονται στον αντιεξουσιαστικό χώρο -Ρουβικώνα- Κοινωνικό Κέντρο Κ*ΒΟΞ- από «μπαχαλάκηδες» της Μαφίας των Εξαρχείων, και δραστηριότητα στην αγοραπωλησία ναρκωτικών, όπλων και εκβιασμών, με «αντιεξουσιαστικό μανδύα» στις πράξεις τους. Κατά την προανάκριση, είχαν προκύψει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία κατά την Ανακριτική διαδικασίας, είχαν αποσταλεί κλήσεις σε κατάθεση, σε τρία άτομα τα οποία αυτοπροσδιορίζονται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, και έχουν απασχολήσει τις Αρχές.
Μέλη του «Ρουβίκωνα», σε άλλη ενέργειά τους- το 2008- σε συζήτηση στο χώρο του ΕΜΠ στην οποία συμμετείχαν πολιτικοί και καθηγητές, είχαν εγκλωβίσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο και μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας- μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις με την ΕΛΑΣ τους επέτρεψαν να αποχωρήσουν-, σε αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου, ενώ ο Αστυνομικός συνοδός τους, τον οποίο τα άτομα είχαν εντοπίσει είχε πυροβολήσει στον αέρα για να διαφύγει της οργανωμένης επίθεσης, ενώ στη συνέχεια, «μετέβησαν» στην οικία του –τότε- Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ενώ και το περασμένο καλοκαίρι του 2014 πραγματοποίησαν «πέρασμα» έξω από την οικία του –τότε- Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην Κηφισιά.
Σε άλλες «δράσεις» τους, τα μέλη της ομάδας του «Ρουβίκωνα», στις 8 Μαρτίου 2015, κινούνται με «καταδρομική» και εισβάλλουν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλ.Κουμουνδούρου, στις 20 Μαρτίου «κινούνται» εξωτερικά της οικίας του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κυψέλη, στις 3 Απριλίου «εισβάλλουν» στη Βουλή, στις 5 Απριλίου «διέρχονται» από το σπίτι του –πρώην- Υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, στις 11 Μαΐου καταλαμβάνουν τα γραφεία της Siemens και του ΕΛΛΑκτωρ. Στις, 17 Μαΐου, επιλέγουν να «κινηθούν» έξω από το σπίτι του -πρώην – Υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου στην Πολιτεία. «…τον υπουργό που έβαλε την υπογραφή του στην πιο απεχθή δανειακή σύμβαση που γνώρισε αυτός ο τόπος και που κατέστησε την ελληνική κοινωνία έρμαιο των δανειστών και των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν έχει καμία σχέση με τον κόσμο στον οποίο ανερυθρίαστα απευθύνεται λέγοντας ότι ‘δεν υπάρχει άλλη επιλογή’», αναγράφεται σε κείμενο το οποίο εκτός από τον «Ρουβίκωνα» συνυπογράφουν «Λαϊκή Αντεπίθεση», «Κόκκινη Γραμμή», «Αντιφασιστικό Μέτωπο Καλλιθέας-Μοσχάτου», «Αναρχική συλλογικότητα Νέας Φιλαδέλφειας», «Αναρχική συλλογικότητα ΘΡΥΑΛΛΙΔΑ», «Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο Κ*ΒΟΞ».

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport