Αναβάθμιση της ασφάλειας των Ιδρυμάτων, ίδρυση Σώματος στην προστασία των Πανεπιστημίων και αυστηρό πειθαρχικό για φοιτητές

Παρεμβάσεις για την ασφάλεια και την αναβάθμιση της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στη συνάντηση του Πρωθυπουργού και των  Υπουργών Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη με τους Πρυτάνεις

Στη συνάντηση (02/11) με τις Πρυτανικές Αρχές των Πανεπιστημίων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε μαζί με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το πλαίσιο για τρεις σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν στην ασφάλεια και την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης:
– Πρώτον, ίδρυση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Πρόκειται για Σώμα με ειδική εκπαίδευση, που θα εδρεύει στις Σχολές και θα ανήκει ιεραρχικά στις Διοικήσεις των Ιδρυμάτων και υπηρεσιακά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το σώμα αυτό θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών μέσα στον χώρο των ΑΕΙ. Και, όταν απαιτείται, θα ζητά τη συνδρομή και της αστυνομίας.
– Δεύτερον, αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας που διαθέτουν τα Πανεπιστήμια σε όλα τα επίπεδα: από τον έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις τους μέχρι τον φωτισμό και τις περιφράξεις. Και, ασφαλώς, με χρήση τεχνικών μέσων, όπως κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων.
– Και τρίτον, αυστηροποίηση του πειθαρχικού πλαισίου για φοιτητές που μετέχουν σε έκτροπα αυτής της κατηγορίας. Γιατί η ευθύνη, τότε, θα είναι διπλή: Και ως πολιτών που προσβάλλουν την Δημοκρατία. Αλλά και ως σπουδαστών οι οποίοι, ενώ φοιτούν με δημόσια έξοδα, επιτίθενται εναντίον της ίδιας της γνώσης που τους παρέχεται.

«Μετά την τιμωρία της Χρυσής Αυγής έρχεται η ώρα να αντιμετωπιστεί κι η άλλη όψη του παρακράτους που φορά αριστερό προσωπείο. Ο φασισμός μπορεί να αλλάζει χρώματα, αλλά έχει το ίδιο αποκρουστικό αποτέλεσμα. Και βέβαια η εξάλειψη της βίας στα πανεπιστήμια πρέπει να γίνει ενιαία, χωρίς επιφυλάξεις, αστερίσκους και «ναι μεν, αλλά» από όλες τις πολιτικές δυνάμεις» σχολίασε ο Aκης Σκέρτσος, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού έργου.