Αλβανία: Το κλιμάκιο “MUSAR1” με δύο ομάδες ΕΜΑΚ, επιχειρεί σε απεγκλωβισμούς στα ερείπια

Στην Αλβανία επιχειρεί σε απεγκλωβισμούς, η ομάδα της Ελληνικής Αποστολής Διάσωσης, MUSAR1 αποτελούμενη από μέλη της 1ης και της 5ης ΕΜΑΚ.

Οι δύο ομάδες από Αθήνα και Γιάννινα, αναχώρησαν το μεσημέρι (25/11-13.00) για την Αλβανία ως συνδρομή στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και επιχειρούν στην πόλη Thurman η οποία έχει σχεδόν ισοπεδωθεί καθώς επίσης και στο Δυρράχιο. Με τα δύο εκπαιδευμένα σκυλιά της 1ης ΕΜΑΚ εκπαιδευμένα στην αναζήτηση αγνοουμένων  κάτω από τα χαλάσματα, μεταξύ των οποίων ο Όσκαρ με τον συνοδό του πυροσβέστη Βαγγέλη Αλεξανδρή, αναζητούν επιζώντες κάτω από τα ζαλάσματα στη Βόρεια Αλβανία.

H μετασεισμική ακολουθία να είναι έντονη με 250 σεισμούς να ακολουθούν και τρεις  αρκετά ισχυροί (5.4R, 4.7R και 4.5). Τα στελέχη της MUSAR1 επιχειρούσαν,  από τις 19.00 (ώρα Ελλάδας) σε κτίριο το οποίο έχει καταρρεύσει, στην πόλη Thurman, για επιζώντες κάτω από τα ερείπια. Μέχρι στιγμής οι αναφορές από τις επίσημες Αλβανικές Αρχές αποδίδουν  23  νεκρούς ενώ 650 είναι οι τραυματίες και χιλιάδες οι άστεγοι.

«Η μια ομάδα επιχειρεί ήδη σε ένα κτίριοστην πόλη Thurman κι έχει εντοπίσει δύό εν ζωή ατομα εγκλωβισμένους, σε σημείο να είναι ιδιαίτερα επισφαλές όσον αφορά τον τρόπο που θα επιχειρήσουμε», δήλησε ο Αρχιπύραρχος της 1ης ΕΜΑΚ,Αθανάσιος Μπαλάφας. Πράλληλα, σημείωσε ο  επικεφαλής της Ελληνικής αποστολής,  η 5η ΕΜΑΚ Ιωαννίνων επιχειρεί στο Δυρράχιο για ότι το καλύτερο, ωστόσο ο χρόνος δεν μπορεί να εκτιμηθεί, ενώ απροσδιόριστος παραμένει ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα ερείπια.

Οι Έλληνες Πυροσβέστες (25/11-22.30) πραγματοποίησαν απεγκλωβισμό γυνάικας ενώ η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς σε παρακείμενο σημείο εκγλωβισμένος ήταν και ο σύζυγός της.